» nazad na znanost i tehnologije


tehnologije [ŠTITOVI]


Štitovi (Shields) su polja vrlo jake energije koja obavijaju ili okružuju određeno područje ili brod kako bi ga zaštitili od neprijateljske vatre ili neke druge prijetnje. Štitovi su još poznati i kao deflektori. Kao što i kaže naziv, štitovi deflektiraju, odnosno drugim riječima, odbijaju energiju od zaštićenog objekta. Štitovi mogu imati i drugi, mnogo češći, način djelovanja. Štitovi obično upijaju ili raspršuju energiju.

Sustav štitova broda je sastavljen od određenog broja emitera koji su poredani po oplati broda. Na isti način djeluje i sustav štitova koji štiti određeno područje. Emiteri su poredani oko područja koje treba biti zaštićeno. Štitovi na taj način oblikuju mrežu koja je formirana oko broda. Ovakav mrežni oblik povećava efikasnost sustava štitova koji je oblikovan da naliježe na konture broda ili područja koje se štiti.

Možemo reći da postoje dva oblika konfiguracije sustava štitova: uski, koji prati konture broda i kružni, koji ima oblik kugle.

Sustav štitova daje i određene nedostatke. Tako primjerice, dignuti štitovi djelomično smanjuju efikasnost ili u potpunosti onemogućuju rad pojedinih senzora. Zbog tog nedostatka, brodovi obično drže štitove na vrlo niskoj razini. Kada nastupi potencijalna opasnost, štitovi se dižu na punu operativnost. Da bi se donekle ublažio ovaj nedostatak, frekvencije štitova se moduliraju zajedno sa ključnim senzorskim sustavima kako bi im se povećala efikasnost. Frekvencija štita varira tako da onemogući stvaranje rupe u štitu koja bi omogućila neprijatelju priliku za direktan hitac. Pa ipak, neprijateljski brod može ili proći kroz štitove ili prilagoditi fazore odnosno disruptore ili torpeda tako da imaju istu frekvenciju kao i štitovi. Tako prilagođen torpedo bez ikakve zapreke prolazi kroz štitove broda. Drugi nedostatak je nemogućnost transportiranja kada su štitovi dignuti.

Štitove možemo podijeliti na više vrsta.

Deflektori, ili kako ih često nazivaju jednostavno - štitovi, su polja energije koja okružuju brod ili određeno područje protiv neprijateljskog djelovanja. Deflektori su standardni sustav štitova na svim brodovima. Imaju promjenjivu frekvenciju koja onemogućava neprijateljskoj vatri prolaz kroz štitove. Ipak, deflektori mogu biti poslije nekog vremena konstantnog djelovanja neprijateljskog oružja biti ili oslabljeni ili u potpunosti iscrpljeni. Moguće je braniti samo određene dijelove broda. Tako ako je primjerice, zadnji štit blizu potpunog iscrpljenja, moguće je prebaciti energiju u zadnji štit ili iz ostalih dijelova sustava štitova ili iz brodskih sustava. Transporteri ne mogu biti korišteni dok su deflektori dignuti.

Metafazni štitovi imaju sposobnost obrane od energije i pritiska zvjezdane korone. Ovaj tip štita je razvio ferengijski znanstvenik Dr. Reyga 2369. godine. Metafazni štitovi su testirani i na Enterpriseu-D 2370. godine. Ovi štitovi su pomogli Enterpriseu protiv Borga, kada su se sakrili u koronu zvijezde (TNG 6x22 - Suspicions, TNG 6x26 - Descent (dio 1))

Multifazni štitovi su slični metafaznim, koji omogućuju zaštitu od zračenja zvijezde
(VOY 6x05 - Alice)

Parametrički štitovi su napredniji oblik tehnologije sustava štitova
(VOY 5x25 - Warhead)

Regenerativni štitovi su nešto napredniji oblik sustava štitova. Ovaj tip štitova koriste i borgovski brodovi i radilice. Radilica može biti ubijena sa prvih nekoliko hitaca ali poslije nekog vremena njihovi štitovi se prilagođavaju čime oružje postaje beskorisno. Nešto veća efikasnost fazora protiv Borga može se postići konstantnim mijenjanjem frekvencije. Ovu vrstu štita je koristio i remanski bojni brod Scimitar. Federacija je počela primjenjivati ovu vrstu štitova sa klasom Prometheus
(VOY: 4x14 Message in a Bottle, Star Trek X: Nemesis)

Temporalni štitovi su sustav štitova koji brane brod ili objekt od promjena u vremenskoj liniji. Bilo kakva promjena na vremenskoj liniji upotrebom temporalnog oružja ne utječe na brod koji je opremljen ovom vrstom štita. Ovakvu vrstu štita je koristio USS Voyager 2374. godine kada su Krenimi koristili temporalno naoružanje za izmjenu vremenske linije (VOY 4x08-09 Year of Hell)

Unimatrix štit je razvio poručnik Tuvok 2375. godine. Ovi štitovi mogu podnijeti dosta veliki pritisak i temperaturu (VOY 5x03 - Extreme Risk)
autor: [dustystorm]
idi na vrh