» nazad na znanost i tehnologije


znanost [NEKSUS]

Neksus je vremenski fenomen sposoban svojoj "žrtvi" ponuditi život u neksusovskom, utopijskom svijetu. Prvi kontakt sa Neksusom dogodio se još 2293. kada su dva transportna broda prevozila El-Aurianske izbjeglice. "Ispod čekića napravljeni" USS Enterprise-B sa kapetanom Johnom Harrimanom odazvao se na poziv u pomoć. Na brodu je, među ostalima, bio i admiral James T. Kirk. Kada je Enterprise došao na mjesto događaja, El-Aurianske brodove je uništila Neksusova energetska zraka. Međutim, Enterprise je nekako uspio spasiti 47 od ukupno 150 izbjeglica. No, izgubio je jednog od najvećih ljudi u povijesti – admirala Kirka, koji je poginuo (barem se tako mislilo) pokušavajući popraviti brod.

Prilikom teleportiranja na Enterprise dogodila se čudna stvar – Tolian Soran, zajedno sa Guinan, nekoliko je sekundi proveo u Neksusu, ali je odmah prebačen na most Enterprisea. Od toga trenutka pa nadalje Soran je stalno razmišljao o povratku u Neksus, pa je zaključio da nema "ulaska" u Neksus. Shvatio je da je jedini način da se ponovno vrati taj da uništi planetarni sustav Veridian te tako promijeni kurs Neksusa, što bi ubilo oko 230 milijuna ljudi. Na sreću, kapetan Picard ga je u tome spriječio.

Sam boravak u Neksusu Guinan opisuje kao jedno nevjerojatno radosno i totalno euforično iskustvo. Boravak u Neksusu je individualno iskustvo, tj. nije isto za svakoga. Svijet Neksusa oblikuje se prema osobnim željama i žudnjama onih koji borave u njemu. Vrijeme, samo za sebe, u Neksusu nema nekog smisla. Stoga je boravak u Neksusu idealan način za putovanje kroz vrijeme, budući da osoba koja u njemu boravi neće nimalo ostarjeti.
autor: Marko Kramar
idi na vrh