» nazad na znanost i tehnologije


tehnologije [KVANTNO-MLAZNI POGON]


Sredinom 2374. Voyager je primio kodiranu poruku od Zvjezdane flote putem nepoznate tuđinske stanice. Posada nije uspjela dešifrirati poruku pa je zaboravljena.

Pri kraju godine Voyager je susreo Arturisa, tuđinca s izuzetnim znanjem jezika i kodova koji će pomoći kapetanici Janeway oko šifrirane poruke. Kad su dešifrirali poruku, dobijaju koordinate do kojih moraju doći. Tamo nalaze brod Zvjezdane flote nazvan USS Dauntless NX-01-A. Poruka sa broda im govori da je Dauntless lansiran zvjezdanog nadnevka 51472, da je prešao 60,000 svjetlosnih godina za manje od tri mjeseca i da mu je brzina 240,000 puta veća od brzine svjetlosti. Ispostavlja se da je brod dovoljno velik da prenese cijelu Voyagerovu posadu.

Uskoro se doznalo da je Dauntless lažan i da je to Arturisov brod. Njegovu vrstu je asimilirao Borg kratko nakon što je Janeway uspješno završila rat između vrste 8472 i Borga. Dauntless je imao naprednu hologramsku tehnologiju tako da je cijeli most mogao biti kreiran da izgleda kao bilo koji drugi most.

No, Arturis je uspio oteti kapetanicu Janeway i Sedmu od Devet te je ubrzao u mlazni tok, sa ciljem da bar njih (kad već nije uspio cijelu posadu) odvede u Unimatricu 01 kako bi bili asimilirani, te na taj način osvetio svoju vrstu. Voyager ga je slijedio te uspio vratiti kapetanicu Janeway i Sedmu, a Arturisa je asimilirao Borg čim je izašao iz mlaznog toka.

Voyagerova posada je nastavila raditi na poboljšanju kvantno mlaznog pogona, te je u tome i uspjela. No, za siguran prolaz kroz "slipstream" kanal netko je trebao biti u Delta Flyeru i letjeti ispred broda kako bi snimao kolebanja i slao telemetrijske podatke za kompenzaciju. Nažalost, pri prvom pokušaju podaci koji su trebali ispraviti kolebanja su bili krivi i Voyager se srušio na ledeni planet.

Chakotay i Kim su jedini preživjeli kao posada Delta Flyera, a u budućnosti su uspjeli poslati prave podatke u prošlost, koje je primila Sedma te tako obrisala cijelu tu budućnost.

Kvantno-mlazni pogon je mnogo napredniji pogonski sustav nego običan warp, a jezgra sustava je mnogo kompaktnija nego tipična warp jezgra. Ona usmjerava energiju u oba warp motora i u glavni deflektor koji služi za otvaranje mlaznog toka. Veoma je sličan transwarpu kojeg koristi Borg, ali se može ugraditi u bilo koji brod Zvjezdane flote. Nažalost, Voyager nije mogao izdržati duže od jednog sata u mlaznom toku.

Kako kvantno-mlazni pogon koristi beramitne kristale koji su jako nestabilni, Voyagerova posada je odustala od daljnjeg razvoja. Ti kristali su slični dilitijskim i trilitijskim kristalima, no beramit je za razliku od njih jako nestabilan, tako da je materiju i antimateriju jako teško zadržati u jednom položaju.

autor: Duje Kezić
idi na vrh