» nazad na znanost i tehnologije


znanost [KLINGONSKA ČELA]


Pitanje klingonskih čela je vjerojatno najkontroverznije u cijelom Star Treku. Ova se tema dugo povlačila, raspravljala, komentirala... Da bi stali na kraj svemu ovome i milijunima znatiželjnih fanova ponudili odgovor autori su u "Star Trek: Enterpriseu" odlučili prikazati stvaran razlog zbog čega postoje varijacije u izgledu jedne te iste rase.


Fizički izgled

TOS Klingonci

1966. sa premijerom prve Star Trek serije nazvane jednostavno "Star Trek" (kasnije dodan sufiks TOS) Klingonce upoznajemo kao rasu izgledom vrlo sličnu ljudima. Jedine razlike su bile crna koža te drugačiji izgled obrva koje su rasle nekako više prema gore. Prema izgledu Klingonaca iz tog doba možemo zaključiti kako postoji više podvrsta Klingonaca.

Klingonski zapovjednik
(TOS: "Elaan of Troyius")

"Azijatska" podvrsta, veoma nalik Mongolima
Kang
(TOS: "Day of the Dove")
Podvrsta vrlo tamne boje kože
Koloth
(TOS: "The Trouble with Tribbles")
Podvrsta vrlo bijele boje kože; bez karakterističnih obrva


"Filmski" Klingonci

Pojavom prvog Star Trek filma, Klingonci dobivaju čeone grebene koji po izraženosti variraju od gotovo neprimjetnih do vrlo istaknutih. To ne mora nužno značiti utjecaj augmentskog virusa (iako u velikom broju slučajeva znači), već jednostavno različitim izgledom i razvojem grebena od osobe do osobe. Također primjećujemo razlike u boji kože koja je vrlo tamna kao kod klingonskog zapovjednika iz "ST: TMP-a" kojeg je glumio Mark Lenard i time postao prvi Klingonac sa čeonim grebenima u Star Treku. No, može biti i vrlo svijetla, kao na primjeru generala Changa iz "ST: TUC-a".

Klingonski zapovjednik
("ST: The Motion Picture")

Prvi klingonac sa čeonim grebenima u ST-u
Chang
("ST: The Undiscovered Country")

Gotovo bez čeonih grebena
Korrd
("ST: The Final Frontier")

Sa dosta spuštenim čeonim grebenima


TNG/DS9/VOY Klingonci

U TNG-u još uvijek imamo primjere Klingonaca sa dosta umjerenim grebenima i ne toliko izraženim kao kod "pravih" Klingonaca, onih iz doba prije širenja augmentskog virusa. Grebeni su vrlo izraženi te se po prvi puta viđaju u onom starom stanju, prije zaraze virusom.


Worf
(TNG: "Starship Mine")

Klingonac sa grebenima identičnim onim izvornim, prije virusa
Duras
(TNG: "Reunion")

Također vrlo izraženi grebeni
Toral
(TNG: "Redemption")

Dosta spljošteni grebeni, no ipak vrlo izraženi


Enterprise Klingonci

U serijalu Enterprise se upoznajemo sa, izgledom, "pravim" Klingoncima, dakle, prije zaraze augmentskim virusom te za njih možemo reći kako su izgledom "izvorni Klingonci". Na primjeru K'Vagha vidimo kako slabije izraženi grebeni ne moraju nužno označavati utjecaj augmentskog virusa na izgled čela.

Klaang
(ENT: "Broken Bow")
Duras, Son of Toral
(ENT: "Judgment")
K'Vagh
(ENT: "Affliction")


Teorija razvoja

22. stoljeće i prije

Dakle, kao što smo spomenuli, do pojave augmentskog virusa 2154. svi Klingonci su imali izražene grebene, naravno, sa varijacijama od osobe do osobe, no te su se razlike isključivo odnosile na različiti razvoj ovisno o pojedincu. Ta pretpostavka objašnjava izgled Kahlessovog klona koji je također imao grebene.

No, tu dolazimo do incidenta koji je prouzrokovao cijelu problematiku i čime se ovaj tekst zapravo bavi. Nakon što su se Klingonci domogli DNA sa uništene BoP na kojoj su se nalazili ljudski augmenti, započinju eksperimentirati njime, naravno, sa ciljem poboljšanja vlastite rase. Eksperiment je uspio, no samo djelomično. Klingonski augmenti jesu imali nadmoćnu snagu i inteligenciju, no istodobno je virus prouzročio dominaciju ljudskih fizičkih osobina, najizraženije - potpuni nestanak čeonih grebena.

Nakon što su se Klingonci dokopali nekoliko ljudskih augmentskih embrija sa BoP-a kojeg su augmenti zajedno sa njihovim 'stvoriteljem' Arikom Soongom ukrali, započeli su eksperimentiranje na zatvorenicima i kažnjenicima. Istraživanja su se vršila na koloniji Qu'Vat pod vodstvom klingonskog znanstvenika Antaaka i pod nadzorom generala K'Vagha. No, jedan od zatvorenika je bio zaražen Levodijanskom gripom te je virus mutirao i počeo se prenositi zrakom. Jedna od prvih zaraženih kolonija je bila N'Vak kolonija. Cijelo stanovništvo kolonije je ubijeno nakon što je Visoko vijeće naredilo preventivno uništenje kako bi spriječilo zarazu. Također, Visoko vijeće je naredilo uništenje Qu'Vat kolonije kako bi spriječilo širenje virusa koji bi mogao uništiti cijelu rasu. General K'Vagh preko rigleskih posrednika otima Phloxa da bi u suradnji sa Antaakom pronašao antivirus i zaustavio širenje zaraze.

Virus se razvijao u tri faze. U prvoj bi subjekt poprimio ljudska obilježja te izgubio čeone grebene. U druguj fazi bi zaraženi razvio poboljšane sposobnosti, dok bi pojavom treće faze došlo do raspadanja neuralnog sustava te bolne smrti.

Phlox zajedno sa Antaakom uspijeva naći protuvirus i zaustaviti napredovanje virusa već u prvoj fazi, prije pojave augmentskih osobina. Tako je smrtonosni virus obuzdan, no kao posljedica se javilo potpuno nestajanje klingonskih čeonih grebena, obilježje koje se pokazalo nasljednim. Kako bi pronašao lijek Phlox je trebalo četvoricu klingonskih "pokusnih kunića", a Antaak je bio među njima. Našavši lijek Antaak je izliječen, no izgubio je grebene te odlučio započeti istraživanje na polju rekonstrukcije čeonih grebena.


23. stoljeće

Nakon incidenta sa augmenstkim DNA i širenjem zaraze, "bezgrebeni" Klingonci postaju dominantni te upravljaju Carstvom. Kako je došlo do toga nije poznato, a taj je podatak pretpostavka. Vjerojatno se klingonski virus jako raširio te su Klingonci sa grebenima potpuno potisnuti od strane onih "bezgrebenih".


23. stoljeće - The Motion Picture

Sedamdesetih godina 23. stoljeća se počinju pojavljivati Klingonci sa grebenima, dok oni bezgrebeni potpuno nestaju. Čeoni grebeni nisu bili vrlo izraženi što je vjerojatno posljedica miješanja "bezgrebenih" Klingonaca i onih sa grebenima. Kako su u tako kratkom roku nestali Klingonci bez grebena nije poznato te je teško pronaći logično objašnjenje osim onog da je došlo do prevrata u Carstvu i "smjene" na vlasti. No kako onda objasniti sasvim normalnu reakciju Kirka kada je vidio Klingonca sa grebenima? Jasno, postoji samo jedno objašnjenje, ono pri kraju teksta.


24. stoljeće

U 24. stoljeću Klingonska čela konačno poprimaju oblik kakav su imala prije širenja augmentskog virusa. Još se uvijek pojavljuju Klingonci sa slabije izraženim grebenima, no oni su u manjini. Možemo reći da je tek sada rekonstrukcija završila te se klingonski izgled vratio u prvotno stanje.

U epizodi "Trials and Tribbleations", DS9, se ekipa vraća u prošlost, u 23. stoljeće te se susreće sa "bezgrebenim" Klingoncima. Na pitanje što se dogodilo sa Klingoncima u međuvremenu Worf odgovara: "Ne raspravljamo o ovome sa strancima". Vrlo se vješto izbjeglo pitanje nestanka čela, no postavlja se sasvim logično pitanje: kako da ni Bashir ni O'Brien od prisutnih u razgovoru ne znaju za povijest klingonskih čela?


Ostala razmatranja

Višestruka pojavljivanja

Nakon TOS-a, dosta je likova svoj nastup ponovilo u nekom od serijala - vrlo izmijenjenog i izgleda. Konkretno, u DS9-u vidimo povratak trojice Klingonaca viđenih u TOS-u i, zanimljivo, nitko niti ne primjećuje njihovu promjenu izgleda te, što je i najviše začuđujuće, bivaju prepoznati gotovo trenutno.

Kang
(TOS: "Day of the Dove")
2264.
Kang
(DS9: "Blood Oath")

2370.

Koloth
(TOS: "The Trouble with Tribbles")

2265.
Koloth
(DS9: "Blood Oath")

2370.

Kor
(TOS: "Errand of Mercy")

2265.
Kor
(DS9: "Once More Unto the Breach")

2375.

Kako su Kang, Koloth i Kor promijenili izgled? Pa, imali su više od 100 godina za pozabaviti se s time te možemo pretpostaviti da su se podvrgli operaciji da bi im se čeoni grebeni vratili. To bi značilo da je dr. Antaak (ENT: "Affliction", "Divergence") uspio u svojoj ideji da se posveti rekonstrukciji čeonih grebena. Za pretpostaviti je kako mu je posao vrlo dobro išao... No opet se postavlja pitanje zašto se takvoj rekonstrukciji nisu podvrgli prije, sigurno je klingonska znanost dovoljno napredovala da bi se mogli izvesti ovakvi kozmetički zahvati.


Kahless

Lažni Kahless
(TOS: "The Savage Curtain")
Kahlessov klon
(TNG: "Rightful Heir")
Kahlessova slika
(TNG: "Rightful Heir")


Kahless se u više navrata pojavljivao u Star Treku, a kao najvjerodostojniji možemo uzeti izgled Kahlessovog klona iz TNG ere. Jasno da su producenti za njegov izgled uzeli onaj sa trenutnih Klingonaca iz tog serijala. Također iz slike Kahlessa iz TNG-a vidimo da su prisutni čeoni grebeni i iz toga lako zaključujemo da je to "originalni" izgled Klingonaca.

Jedino što bi moglo pobiti ovu tvrdnju jest pojava Kahlessa u TOS-u, naravno bez grebena. No, to je bila (očito vrlo loša) kopija Kahlessa koju su stvorili Excalbianci koristeći podatke sa Enterpriseovog računala što je zapravo logično.


Završni zaključak

Iako možemo pretpostavljati što se dogodilo sa "pravim" Klingoncima u TOS-u, znamo da postoji samo jedan prihvatljiv odgovor: nedostatak novaca. Naime, TOS se snimao u 60-im godinama 20. stoljeća te su produkcijske mogućnosti bile manje kao i budžet za maske i efekte. Sa prvim Star Trek filmom se produkcijski budžet umnogostručio te je bilo moguće napraviti puno bolje efekte i ono najvažnije za našu priču - maske. Tada grebeni nisu bili toliko izraženi, tko zna zašto. Volja scenarista. Sa TNG-om se počinju pojavljivati Klingonci kakve danas znamo, a i mogućnosti za takvo ostvarenje su postojale. Sa pojavom Enterprisea, petog serijala, grebeni su se zadržali u izgledu kakav je bio do tada.


Kakav je vaš stav o svemu ovome, prosudite sami. Ako želite izraziti svoje mišljenje, slobodno navratite na naš forum i kažite što mislite o ovom problemu.


slike: Ex Astris Scientiaautor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh