» vrste / gama kvadrant


gama kvadrant
vrsta VORTE


Vorte su jedna od važnijih vrsta Dominija, takoreći odmah iza Osnivača. Kao i Jem'Hadari, Vorte su podređene Osnivačima koje smatraju bogovima. Njihova uloga u Dominiju je višestruka i mogu se naći u raznim ulogama. Osnivači često koriste Vorte na čelnim mjestima. Obično imaju ulogu ambasadora, pregovarača i zapovjednika. Jedna od važnijih uloga je zapovijedanje Jem'Hadarima, vojnom silom Dominija. Vrlo često se uz Jem'Hadare nalaze upravo Vorte koji predstavljaju desnu ruku Osnivača. Vorte su ti koji kontroliraju Jem'Hadare pomoću droge zvane Ketracel Bijelo (Ketracel White).

Kao vrsta, Vorte nisu proizvod evolucije nego su, kao i Jem'Hadari, proizvod genetskog inženjeringa. U svojoj prošlosti, Vorte su bila primitivni šumski humanoidi, nešto slično našim čovjekolikim majmunima, i živjeli su u udubljenima drveća. Vjerojatno ne bi puno odmakli u evoluciji da se nije dogodio preokret u njihovoj povijesti. Bježeći od svojih gonitelja, ranjeni Osnivač se sklonio na planet koje su naseljavale upravo Vorte. Pomogli su teško ranjenom Osnivaču koji nije zaboravio njihovu dobrotu. Obećao je da će Osnivači pomoći Vortama u svakom pogledu. Nedugo zatim, Vorte su postale glavni kotač u novom carstvu - Dominiju. Genetskom manipulacijom inteligencija i sposobnosti su im višestruko uvećane.

Iako postoje i ženske i muške Vorte, nije jasno mogu li se reproducirati prirodnim putem. Ono što je poznato, Vorte se reproduciraju na isti način kao i Jem'Hadari - kloniranjem. Jednog Vortu je moguće klonirati nekoliko puta. Svaki sljedeći klon nasljeđuje svo znanje i iskustvo svog prethodnika. Vjeruje se da je njihova slijepa lojalnost Osnivačima dio njihovog genetskog koda. Svaki Vorta nosi uređaj koji ga aktivacijom ubija. Ako mu je dana zapovijed da se ubije, uređaj će ga ubiti za nekoliko minuta. Nije jasno da li vrsta posjeduje telepatske sposobnost. Jedan Vorta je viđen sa ovakvim sposobnostima ali nije jasno da li bio iznimka. Vorte imaju i neke genetske nedostatke. Tu je, prvenstveno, loš vid. Dalje, imaju vrlo loše razvijen osjet okusa. Na drugoj strani, imaju izuzetno oštar sluh i otporni su na većinu otrova. Pokazalo se da su Vorte po osobinama vrlo prevrtljive. Iako lojalni Osnivačima, bilo je i situacija kada su gledali samo svoju korist. Situacija u kojoj je zarobljeni Vorta, u zamjenu za zaštitu i azil, bio voljan izdati grupu Jem'Hadara pod njegovim zapovijedanjem govori sama za sebe.autor: [dustystorm]
idi na vrh