» vrste / gama kvadrant


gama kvadrant
vrsta OSNIVAČI


Osnivači (Mjenjolici, Founderi) su nehumanoidna vrsta koja može mijenjati oblik i fizikalna svojstva po želji. Osnovni oblik a ujedno i oblik u kojem se najugodnije osjećaju je u stanju viskozne tekućine. U stanju su mijenjati ne samo oblik, već i masu, veličinu, boju, mogu postati i izmaglica, pa čak i vatra. Po jednom od njih, koji je bio zadužen za osiguranje na DS9 – Odou smo također vidjeli kako je mladim Osnivačima teško oponašati ljudsko lice.

Posebno je i stanje u kojem ta nehumanoidna bića inače žive. Svi (tko zna koliko milijuna) se nalaze u "oceanu" kojeg sami tvore i tekućem stanju spojeni nečem sličnom "kolektivnoj svijesti" što oni zovu Velika Veza (The Great Link). U velikoj vezi mogu razmjenjivati sve informacije, osjećaje, pa tako i učiti oponašati nove oblike. Često su bili progonjeni od strane čvrstih, odnosno svih onih koji nisu bili njihove vrste, te su osnovali Dominij kako bi se osigurali od toga u budućnosti.

Dominij je sastavljen od mnogo "čvrstih" vrsta koje su bile pod kontrolom Osnivača. Neke vrste su stvorene ili unaprijeđene od postojećih genetičkim inženjeringom tako da bolje služe Dominiju. Najvažnija karika tu su Vorte koje su postale predstavnici, glasnici Osnivača. Vojnici odnosno ratne snage Dominija su bili genetičkim inženjeringom stvoreni Jem'Hadari kojima su upravljali Vorte, a kojima su pak upravljali Osnivači.

Većina Jem'Hadara nikad nije vidjela bogove odnosno Osnivače. I Vortama i Jem'Hadarima kao i svim ostalim pripadnicima Dominija, Osnivači su bili svojevrsni bogovi. Osnivači su neposlušnost i nepokornost strogo kažnjavali, znali su po cijelom planetu raspršiti ubojiti virus za kojeg nema lijeka te je cijela vrsta bila osuđena na vječne patnje jer se virus manifestira tek u određenoj. Dominijski rat je počeo upravo zbog toga što su se Osnivači htjeli proširiti iz game u alfa kvadrant.

Budući ih se nije moglo uništiti na konvencionalne načine, Odjel 31, tajna služba unutar Federacije je uspjela proizvesti bolest od koje bi svaki Osnivač polako umirao.

Osnivači su vrlo neobična vrsta i izrazito inteligentna vrsta, usudio bih se reci i sa prilično osvetničkom i zloćudnom naravi, jer su pokoravali sve "čvrste", nevezano za to jesu li baš oni bili ti koji su ih proganjali nekad u dalekoj prošlosti.autor: Denis Jeleć [Sharky]
idi na vrh