» vrste / delta kvadrant


delta kvadrant
vrsta OBLAK


Voyager se susreo sa oblakom u Delta kvadrantu. To je najveće živo biće koje je Federacija susrela, promjera od otprilike milijardu kilometara.

Kada se posada Voyagera susrela sa oblakom, mislili su da je maglica. Sastavljen je velikim dijelom od vodika i od nekih čestica prašine. Emitirao je toplinsko i gama zračenje, ali se nije smatrao opasnom za brod. Sadržavao je i neobično visoke količine omikron čestica, kojima je posada Voyagera htjela obnoviti energetske sisteme. Nakon skeniranja kapetanica Janeway je naredila ulazak u Oblak.

Kada su mu se približili, Voyager se susreo sa jakim strujama u vanjskim slojevima Oblaka. Iza tih slojeva postojalo je energetsko polje koje je spriječavalo ulazak broda, ali su se uspjeli probiti uz pojačavanje potisnika i motora. Unutra su naišli na ogromno prostranstvo popunjeno plavom tvari koja je počela prolaziti kroz brodske štitove i lijepiti se za brodsku oplatu, te im crpiti energiju kroz mrežu štitova. Voyager se vratio nazad do energetske barijere i te saznao da ih je Oblak prevario kako bi ih zarobio u sebi. Kapetanica Janeway je pomoću fazora i fotonskih torpeda probila barijeru i uspjela izaći iz oblaka, pri čemu je izgubila 11% brodske rezerve energije.

Kasnije analize materijala zaljepljenih na brod su pokazale kako je Oblak zapravo živo biće. Kako je posada bila zabrinuta da su biće povrijedili fotonskim torpedom, vratili su se nazad popraviti napravljenu štetu. Oblak ih je napao više-polarnim nabojima, ali Voyager se uspio obraniti dovoljno dugo kako bi ušli u ranu bića i pomoću nukleonskih zraka pružili su biću brže zacijeljivanje.

Kada se rana počela zatvarati, Voyager je napustio Oblak i nastavio svojim putem prema Alfa kvadrantu.autor: Luka Šojat
idi na vrh