» vrste / beta kvadrant


beta kvadrant
vrsta YRIDIJANCI


Yridijanci su humanoidna vrsta čija je osnovna fiziološka karakteristika po kojoj se razlikuju od ostalih humanoida siva naborana koža.

Prvi kontakt s njima je službeno ostvaren tek 2360. kada je federacijski egzobiolog Rudolph Ranson susreo jedan od njihovih brodova, no postoji niz dokaza o prijašnjim, manje službenim kontaktima.

Većina podataka o njihovim običajima i uređenju njihovog društva je nedostupna ostalim vrstama tako da nam je čak nepoznato i to imaju li Yridijanci uopće neku vrstu zajedničke vlade ili djeluju kao skupine pojedinaca.

Ono što je dobro poznato o Yridijancima je njihova djelatnost, trgovina svim vrstama informacija i to najčešće pribavljenih na ne baš potpuno legalan način. Poznato je da je grupa Yridijanaca koja je radila za Karadasijance pokušala ukrasti artefakte koji su sadržavali nepoznatu DNA od profesora Galena. Osim toga poznato je i da su Yridijanci prodavali oružje kardasijanskim kolonijama u Demilitariziranoj zoni prije Dominionskog rata. Ovo ih je s jedne strane učinilo nepoželjnim za vlade većine ostalih vrsta, no opet njihove specifične usluge ih čine vrlo traženim.autor: Dario Stjepić [M@x1k1n6]
idi na vrh