» vrste / beta kvadrant


beta kvadrant
vrsta SULIBANI


Sulibani su humanoidna vrsta porijeklom iz jednog od zvjezdanih sustava u Sektoru 3641 Beta kvadranta. Njihov matični planet je postao nepogodan za život 1850. godine i od tada većina Sulibana živi ili nomadskim životom u svemiru ili se naselila na nekim od susjednih planeta. Sulibane karakterizira žuta koža hrapave strukture i odsustvo kose dok su u visinom i fizičkom konstitucijom nalik ljudima.

Originalno Sulibani su bili relativno tehnološki zaostalo društvo i Vulkanci su ih nakon prvog susreta proglasili bezopasnim, no sve se to promijenilo nakon napuštanja matičnog planeta i početka Vremenskog hladnog rata.

Jedan dio Sulibana, koji je sebe nazvao Kabala, nije bio oduševljen položajem svoje vrste kao izbjeglica i kada im je pristupila jedna od frakcija iz Vremenskog hladnog rata ponudivši im niz genetičkih i tehnoloških unaprjeđenja u zamjenu za njihovu pomoć u ratu prihvatili su je otvorenih ruku. Pripadnici Kabale se razlikuju od ostalih Sulibana jer su im genetičke modifikacije omogućavale da dišu različite atmosfere, vide širi spektar elektromagnetskog zračenja, mijenjaju položaj svojih kostiju, penju se po zidovima i prilagođavaju svoj izgled. Tijekom 22. stoljeća Kabala je izvela niz terorističkih napada na vrste, među njima i na ljude i na Klingonce, koje su oni i njihovi saveznici iz budućnosti smatrali prijetnjama pobjedi njihove frakcije u Vremenskom hladnom ratu. Ovi napadi su stavili ostale Sulibane koji nisu bili članovi Kabale i koji su živjeli sa drugim vrstama u vrlo težak položaj, a neke vrste, poput Tanadrijanaca, su ih čak zatvarale u logore.

Nakon što je kapetan Jonathan Archera, zapovjednik zemaljskog broda Enterprise
NX-01, 2154. godine spriječio Voska, jednog od začetnika Vremenskog hladnog rata, da se vrati u svoje vrijeme i samim time spriječio početak Vremenskog hladnog rata Kabala je najvjerojatnije prestala postojati, a većina se Sulibana postupno integrirala u društva ostalih vrsta i o njima postoji vrlo malo kasnijih podataka.autor: Dario Stjepić [M@x1k1n6]
idi na vrh