» vrste / beta kvadrant


beta kvadrant
vrsta SON'A


Son'e su potomci Ba'kua koji su napustili svoj matični svijet nakon neuspješne pobune kojom su pokušali preuzeti vlast. Dok su Ba'kui miroljubivo društvo koje je odbacili visoku tehnologiju kao nepredvidljivu i potencijalno opasnu, Son'e su agresivno i tehnološki napredno društvo. Napuštanje planeta i njegovog jedinstvenog polja metafazične radijacije je ostavilo velike posljedice na Son'e i njihova su tijela bez utjecaja polja počela starjeti. Navikli na svoju dugovječnost, Son'e su razvile niz genetskih i kirurških tretmana koji su trebali usporiti starenje, no njihov učinak je bio privremen i bilo ga je moguće iskoristiti samo određeni broj puta nakon čega bi nastupilo konačno propadanje.

Nakon napuštanja matičnog planeta pokorili su dvije susjedne vrste, Tarlake i Ellore i postali galaktička sila na koju se moralo računati. Usprkos tome njihovi odnosi sa ostalim silama u susjedstvu su bili daleko od idealnih zbog glasina da Son'e koriste subsvemirsko naoružanje na svojim brodovima čime su direktno kršile Drugi khitomerski sporazum. Ipak kada je za vrijeme Dominionskog rata postalo poznato da su Son'e u stanju proizvoditi Ketracel Bijelo, drogu koju su trebali Jem'Hadari, Federacija je prešla preko svega toga i sklopila savez sa Son'ama kako bi ih spriječila njihov mogući savez sa Dominionom.

Savez sa Federacijom je učinio Son'e dovoljno hrabrim da ponovo pokušaju zauzeti svoj nekad matični planet i iskoristiti njegovo metafazično polje kako bi poništili efekte starenja na sebi koji su počinjali biti sve očigledniji. Obećanje izvora vječne mladosti je bilo dovoljno primamljivo da za svoj plan preseljenja Ba'kua na drugi planet i prikupljanja metafazične radijacije pridobiju i dio visokih časnika Federacije. Plan je ipak propao kada ga je kapetan Jean-Luc Picard, zapovjednik federacijskog broda USS Enterprise NCC 1701-E, javno objavio širom Federacije i izazvao velike javne prosvjede.

Društvo Son'a je strogo kastinsko i po tome vrlo slično romulanskome ili čak dominionskome. Same Son'e čine vladajuću kastu dok su pokorene vrste, Tarlaci i Ellore, čine radničku i ratničku kastu. Nakon propalog pokušaja ponovnog osvajanja Ba'kua Son'e prolaze neku vrstu katarze i određeni dio njih se vratio natrag na matični planet i ponovo prihvatio filozofiju svojih predaka što će sigurno ostaviti traga na budućem razvoju cijelog njihovog društva i carstva.autor: Denis Jeleć [Sharky]
idi na vrh