» vrste / beta kvadrant


beta kvadrant
vrsta GORN


Gorn je jedna od rijetkih reptilskih vrsta u poznatom svemiru i koliko je poznato potječu sa istoimenog planeta u Beta kvadrantu.

Izgledom podsjećaju na određene vrste zemaljskih dinosaurusa sa svojom zelenom, ljuskastom kožom, kandžama na rukama, istaknutom čeljusti i nizom oštrih zubi. Također su viši, fizički jači i znatno otporniji na udarce od Ljudi, no u isto vrijeme su sporiji i vrlo osjetljivi na ubodne rane. Isto tako za sada nije potpuno sigurno je su li hladnokrvna bića, poput većine zemaljskih reptila, ili toplokrvna bića.

Iako njihov izgled većini ostalih vrsta budi osjećaj opasnosti i straha Gorni nikako nisu krvoločna vrsta i nema dokazanih slučajeva da je jedan od njih ikada upotrijebio oružja koja mu je priroda dala (zube i kandže) u sukobu.

Isto tako je kriva i česta zabluda da su Gorni tehnološki zaostala vrsta. Ono malo informacija koje je poznato o njihovoj tehnologiji govori nam da su oni na manje-više istom tehnološkom nivou kao i Federacija sa možda malim zaostatkom na polju warp i senzorske tehnologije, ali i vjerojatno malom prednošću na polju razorne moći njihovih oružja.

Federacija je prvi put susrela Gorne 2266. kada je federacijska baza na planetu Cestus III iznenada napadnuta i uništena. Federacijski USS Enterprise NCC-1701 koji je odgovorio na pozive u pomoć napadnute baze se uskoro našao u sukobu sa nepoznatim brodom koji je bio odgovoran za uništenje baze, no prije nego što su se dva broda upustila u sukob misteriozna vrsta, Metroni, je teleportirala na nenaseljeni planet kapetana James T. Kirka, zapovjednika USS Enterprise-a NCC-1701, i kapetana nepoznatog broda, za kojeg se otkrilo da pripada Gornima, gdje je sukob trebao biti riješen njihovim međusobnim dvobojem. Za vrijeme dvoboja Gorn je optužio Federaciju da je svjesno i namjerno upala na teritorij koji je pripadao njegovoj vrsti.

Dvoboj je završio pobjedom kapetana James T. Kirka koji je odbio ubiti Gorna što su Metroni tražili nego je zahtijevao da se sukob između njihovih dviju vrsta riješi diplomatskim putem. Nakon rješenja statusa Cestusa III i potpisivanja mirovnog sporazuma odnosi između Federacije i Gorna su manje-više prijateljski.autor: Dario Stjepić [M@x1k1n6]
idi na vrh