» nazad na uvod u star trek


Star Trek The Original Series Remastered


31. kolovoza 2006. CBS Paramount je najavio remasteriranje originalne serije povodom 40. godišnjice Star Treka. Emitiranje je počelo 16. rujna 2006. a prvotno nije bilo predviđeno remasteriranje svih epizoda. Prva emitirana epizoda bila je "Balance of Terror." TOS Remastered zamijenio je Enterprise čije je repriziranje prekinuto nakon prve sezone.

Epizode se emitiraju tjedno na velikom broju kabelskih postaja u Americi, no redoslijed nije ni izvorni produkcijski niti redoslijed izvornog emitiranja. Format je 4:3 i tako je emitiran i na svim postajama. Zbog reklama, epizode su u prosjeku skraćene za 5 minuta, no za download preko iTunesa dostupne su u punoj dužini.


Mike Okuda, dugogodišnji tehnički savjetnik još od početka TNG-a, imenovan je vođom projekta, na kojem je radila i njegova supruga Denise, te David Rossi, koji je također dugo godina bio uz franšizu kao producent. Njih troje čini producentski tim, dok je Niel Wray nadzornik za vizualne efekte.

Epizode su digitalno remasterirane, uklonjena su različita oštećenja zbog čuvanja na trakama, a slika je pročišćena. Epizode su pretvorene iz izvornog u format visoke razlučivosti (HD, High Definition), a zvuk konvertiran u digitalni stereo. Sadržaj epizoda nije mijenjan, već su, gdje je bilo moguće i potrebno, dodani digitalni efekti. Model Enterprisea je iznova napravljen, kao i većina svemirskih objekata, od brodova, pojava, planeta... Čak je i glazbena tema uvodne špice ponovo snimljena.

Model Enterprisea napravljen je prema točnim mjerama pravog fizičkog modela Enterprisea korištenog u originalnoj seriji. Kretnje broda u epizodama su zadržane, samo je fizički model zamijenjen digitalnim. Model, fizički naravno, trenutno se nalazi u muzeju Smitsonian u Washingtonu.

Rad na prvim epizodama bio je užurban jer je CBS timu dao kratko vrijeme za remasteriranje dviju epizoda s preko 120 novih efekata. Počevši s epizodom "The Trouble with Tribbles," korišten je novi, poboljšani model Enterprisea. Razvojni tim rekao je da će se kasnije možda vratiti na prve epizode i ponovo ih renderirati koristeći novi model.


Važno je istaknuti kako cilj remasteriranja TOS-a nije bilo petljanje po epizodama i mijenjanje njihovog sadržaja, već isključivo ušminkavanje i "restauriranje" originala. Mike Okuda: "Jako se trudimo i poštujemo integritet i stil originala... Naš cilj je uvijek pitati s, što bi Roddenberry učinio s današnjom tehnologijom?"

DVD izdanje prve sezone remasterirane originalne serije izašlo je 20. studenog 2007. na 10 (HD i "običnih") DVD-a. Komplet uz sve remasterirane epizode sadrži velik broj dodataka u high definition formatu.

Osnovne informacije:
Izvorno namijenjeno ponovnom emitiranju na televiziji
DVD izdanje najavljeno za kraj 2007.
Format: 4:3, standardna razlučivost (SD, Standard Definition) Trajanje epizoda: ~44 minute za emitiranje na televiziji, ~51 minuta (puna verzija) za download putem iTunesa i u DVD izdanju
Broj epizoda: svih 80, uključujući pilot "The Cage"
Redoslijed emitiranja: nasumičan, počevši s najpopularnijim

Razvojni tim:
David Rossi (producent)
Mike Okuda (producent)
Denise Okuda (producent)
Niel Wray (nadzornik za vizualne efekte)

autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh