» nazad na uvod u star trek


Star Trek: The Next Generation


"Welcome to the twenty-fourth century."
"Dobro došli u dvadeset četvrto stoljeće."


Od 1987. pa do danas (2005 g.), se konstantno snima barem jedna Star Trek serija. Do 1994. je to bio TNG, do 1999 i 2001 DS9 i Voyager, a od 2001 do danas Enterprise.

Radnja The Next Generationa se dešava 100 godina nakon početka TOS-ove, odnosno počinje 2364., Dvosatna pilot epizoda, "Encounter at Farpoint" je prikazana 28. kolovoza 1987. godine, 13 godina nakon završetka snimanja TOS-a. Serijal je trajao 7 sezona, da bi 29. svibnja 1994., na vrhuncu popularnosti, bio prekinut, epizodom "All Good Things... "

Seriju je, kao i TOS, kreirao Gene Roddenberry, začetnik i tvorac Terka. Snimljeno je 178 epizoda. Izvršni producenti serije su bili, cijelo vrijeme ili dijelom, Gene Roddenberry, Rick Berman, Michael Piller i Jeri Taylor, dok je Berman ostao na čelu franšize još i dan danas kao izvršni producent i sukreator Enterprisea uz Brannona Bragu. Braga je u vrijeme TNG-a bio koproducent i pisac. Geneovom smrću 1991. godine, Berman preuzima vodstvo se te tako pod njegovom palicom radnja TNG-a sve više počinje zasnivati na konfliktima, akciji i napetosti te tako radi odmak od prvih par "istraživačkih" sezona.

Uvodna je špica vrlo slična TOS-ovoj uz malu korekciju: više nije petogodišnja misija odnosno "five-year mission", već nastavljajuća, odnosno "continuing mission". Glavnu temu je, kao i one Deep Space Nina i Voyagera, skladao, 2004. godine preminuli, Jerry Goldsmith.

TNG je vjerojatno najpopularniji proizvod Star Trek franšize, obarao je rekorde i potukao u pogledu gledanosti neke, također kultne, serije kao The Simpsons, Murphy Brown, Northern Exposure te druge. Glavna skupina ljudi koja je gledala seriju su muškarci između 18 i 34 te 18 i 49 godina. U tim demografskim skupinama je TNG redovito bio najpopularniji ili konstantno pri vrhu. 46 puta je bio nominiran za nagradu Emmy, dok ju je 16 puta osvojio.

Sa novom generacijom Star Treka dolazi i nova generacija fanova nazvanih Trekkerima (Trekkers), dok se fanovi originalne serije nazivaju Trekkijima (Trekkies). Ova podjela je, načelno glupa, jer nema potrebe dijeliti fanove u dvije skupine. Ono što ona označuje jest, samo, privrženost "retro" Treku ili novoj generaciji sa TNG-om, DS9-om i Voyagerom.


TNG je Trek pretvorio u komercijalno uspješan proizvod, milijuni zarade od kostima, "gadgeta", igračaka, rekvizita, video igara i razno raznih proizvoda slijevali su se (i slijevaju se, iako današnje razdoblje Treka možemo označiti kao kritično) u blagajnu Paramounta, vlasnika franšize.

Serijal se drži one ustaljene formule sa ljudima i njihovom "moralnom čistoćom" već prikazane u TOS-u. Federacija je idealizirana i prikazana kao predložak čemu je čovječanstvo težilo i konačno ostvarilo. S druge su strane Klingonci, Romulanci, Kardasijanci, Ferengiji... koji odražavaju one negativne (sadašnje) "kvalitete" čovječanstva poput arogancije, egocentričnosti, dvolična, ratobornosti, tvrdoglavosti, materijalizma itd... Naravno, u to vrijeme je bio živ tvorac Treka Gene Roddenberry koji je još uvijek mogao prikazivati svoju viziju utopijskog društva utemeljenog još u TOS-u. Kasnije (DS9) se prikazalo drugo naličje Federacije koje nije izgledalo tako bezgrešno i moralno nepogrešivo.

Radnja je, kao i kod TOS-a, orijentirana na istraživanje i upoznavanje novih vrsta, prijetnje uništenju Enterprisea, putovanja kroz vrijeme, moralne konflikte unutar samih likova, razne odazive u pomoć, razne konflikte sa Prvom Zapovijedi te na druge radnje. Tokom serije konstantan je "hladni rat" sa Romulancima. TNG opisuje Klingonski građanski rat, upoznajemo novu rasu, podle i gramzive Ferengije, uvodi nas u Kardasijansko - Bajoranski rat te će okupacija Bajora biti osnovica nove serije Deep Space Nine. Upoznajemo Makije, odmetnutu organizaciju koja izvan okrilja Federacije vodi rat sa Kardasijom zbog više pograničnih kolonija. Posredstvom Q-a čovječanstvo upoznaje, dosad najveću prijetnju Federaciji, Borga. Također se odvijaju susreti sa rasama koje u TNG-u vidimo prvi i posljednji put, no poneka rasa se pojavi ili samo spomene u kasnijim sezonama ili čak serijama. Naravno, sve ovo se odvija uz neizbježnu dozu technobabblea, odnosno stručno - tehničkog "trabunjanja" kada se neka radnja jednostavno mora riješiti jednostavno i efikasno upotrebom izmišljenih tehnikalija, no rijetko bez stvarnog znanstvenog uporišta.

Radnja se odvija na brodu Enterpriseu-D, šestom brodu koji nosi ovo ime. U.S.S. Enterprise NCC 1701-D je brod Galaxy klase, glavni brod flote (flagship), primarno istraživački brod, no i primjereno opremljen za obranu Federacije.

Rase kojima se najviše bavi su Klingonci i Romulanci, dok su sporednije rase, koje se pojavljuju tek u pojedinim epizodama, Kardasijanci, Betazoidi, Q te Borg. Dobar dio rasa je svoje prvo pojavljivanje imao u TNG-u, da bi veći naglasak imao u drugim serijalima kao Kardasijanci, Ferengiji i Bajoranci (Deep Space Nine) te Borg (Voyager).


Glumačka postava je, tada, u najmanju ruku, bila anonimna. Tko je onda čuo za šekspirijanskog glumca Patricka Stewarta? Jonathana Frakesa? Brenta Spinera, ili bilo koga od glumaca. Iznimka je Whoopi Goldberg, no ona ionako nije bila član stalne postave, već gost glumac u dvadeset i dvije epizode.
Patrick Stewart glumi kapetana Jeana Luca Picarda, kapetana sa dugogodišnjim iskustvom u Floti. Stewart je vjerojatno najeksponiraniji glumac u ekipi TNG-a, a najpoznatiji filmovi u kojima se pojavljuje su X-Men, X-Men 2, a najavljen je i X-Men 3 (vjerojatno 2006.). Još se nije iskazao kao redatelj, a bio je producent nekoliko TV filmova.

Jonathan Frakes je u ulozi prvog časnika, zapovjednika Williama Rikera, Broja Jedan (Number One), kako ga naziva Picard. Iako je dva puta odbio kapetansku stolicu nekog drugog broda, tokom 7-godišnjeg putovanja Enterprisea D ostaje prvi časnik broda. Frakes je režirao dosta epizoda TNG-a, DS9-a i Voyagera te dva filma, First Contact i Insurrection. Režirao je nekoliko epizoda Roswella i bio producent serije. Najrecentniji film u kojem ima redateljsku ulogu je film Thunderbirds (2004).

Brent Spiner se u TNG-u pojavljuje u više uloga, od kojih je ona natporučnika Date, operacijskog časnika Enterprisea D, najvažnija. Također se pojavljuje u ulozi "zlog brata blizanca" Lorea i njihovog oca i tvorca, dr. Soonga. Znanstvenika koji je prvi uspio napraviti pozitronski mozak koji imaju Data i Lore. (a kao što kasnije u Nemesisu saznajemo i njihov "stariji brat" B4). Data je android, mehaničko biće, no u više se navrata spominje njegov status u društvu kao i njegovo prihvaćanje u istom. B. Spiner je jedini glumac iz glavne postave TNG-a koji se pojavio u ST: Enterpriseu. Brent nije igrao u nekim velikim blockbusterima, no možemo, kao najpoznatiji film, izdvojiti Dan Nezavisnosti (Independance Day) u kojem ima sporednu ulogu.

Michael Dorn je jedna od najvećih legendi Star Treka. Igrao je glavnu ulogu u dva Trek serijala (TNG i DS9) te odradio 11 punih sezona Star Treka. U obje serije utjelovljuje lik Worfa, Klingonca kojeg su odgojili ljudi. Worf je prvi Klingonac koji je služio na brodu Zvjezdane Flote. Dorn, kao i velika većina glumca Star Treka nema neku zapaženiju glavnu ulogu, već više epizodnih uloga i posudbi glasa. Kao zanimljivost recimo da je posudio glas u crtićima Johnny Bravo, I am Weasel i Cow and Chicken. Pojavio se u Rockyu kao tjelesni stražar Apolla Creeda.

Geordi LaForge (LeVar Burton), je zapovjednik stroja i časnik sa najbržim usponom u bilo kojoj od serija Star Treka. U tri se godine (sezone) popeo od mlađeg poručnika do natporučnika u samo tri sezone. Takav uspon nisu imali ni Harry Kim (zastavnik) ni Data (natporučnik) koji u sedam sezona (godina) snimanja Voyagera odnosno TNG-a nisu dobili niti jedno unaprjeđenje. Nakon prve sezone Geordi sa kormilarskog mjesta dobiva unaprjeđenje u zapovjednika stroja. Geordi se rodio slijep, kao pomagalo mu koristi VISOR koji mu omogućava da vidi mnogo više od ljudskog oka. LeVar je režirao nekoliko epizoda TNG-a, DS9-a, Voyagera i Enterprisea. Bio je prvi član postave TNG-a koji je dobio svoju zvijezdu na šetalištu slavnih.

Deanna Troi (Marina Sirtis) služi na Enterpriseu kao brodski savjetnik i osoba od povjerenja svakom članu posade. S obzirom da joj je majka Betazoiđanka (Lwaxana Troi), a otac čovjek, nije telepat kao ostali Betazoiđani, već empat, odnosno može osjetiti tuđe emocije, no ne i čitati njihove misli. Marinini roditelji su Grci, a ulogu Troi je dobila nakon više neuspješnih audicija u Los Angelesu. 2004 je snimila čak tri filma, a u dva od tri je bila koproducent.

Gates McFadden tumači ulogu doktorice Beverly Crusher, glavne brodske liječnice i majke Weslya Crushera (Wil Wheaton). Gates McFadden se okušala i kao redatelj devetnaeste epizode sedme sezone TNG-a, Genessis. Lik Weslya Crushera je jedan od najomraženijih likova ikad prezentiranih i Treku i zbog toga je u četvrtoj sezoni morao napustiti seriju. Vratio se na oproštaju ekipe u Nemesisu, te se pojavio u kratkom prikazivanju uzvanika na vjenčanju Rikera i Troi.
Denise Crosby je jednu sezonu bila među glavnom postavom TNG-a, u ulozi zapovjednice osiguranja Tashe Yar, sve do njezine smrti na dužnosti od nepoznatog bića Armusa. Dr. Katharine Pulaski (Diana Muldaur) je odradila drugu sezonu umjesto Beverly Crusher tokom njenog boravka u Sanitetu Zvjezdane Flote.

TNG nema toliko detaljno obrađene epizodne likove kao DS9, pa bi kao one eminentnije mogli izdvojiti Chiefa O'Briena (Colm Meany) u ulozi transporterskog zapovjednika, Guinan, koju glumi, vjerojatno najeminentnija glumica Star Treka, oskarovka, Whoopi Goldberg, te svemogućeg Q-a (John de Lancie).

Upravo Q opisuje samu srž TNG-a - dokazivanje da je čovječanstvo evoluiralo i uzdiglo se iznad barbarske naravi koja ga je "krasila" stoljećima. Q se pojavljuje u prvoj epizodi, "Encounter at Farpoint", te tada privodi čovječanstvo suđenju koje će trajati sedam godina uz stalna preispitivanja i testiranja ljudskog napretka. Konačno, u posljednjoj epizodi "All Good Things..." Picard pobija Q-ove tvrdnje o zaostalosti ljudske rase riješivši temporalni paradoks, te tako dokazavši da je čovječanstvo spremno otvoriti um i prihvatiti nove spoznaje.

Paramount odlučuje ukinuti TNG 1994. godine, ne iz razloga loše gledanosti i zasićenosti, već naprotiv, serija je ukinuta na vrhuncu da bi mjesto prepustila filmovima te dvjema novim serijalima Deep Space Nineu, koji se počinje snimati godinu ranije, te Voyageru čije je snimanje započeto godinu kasnije.

Konačno, na kraju se Picard pridružuje ekipi u partiji pokera te završava serijal jednostavnom, ali jezgrovitom rečenicom...:

"So, five card stud, nothing wild. And the sky's the limit."
"Dakle, pet karata, bez džokera. I nebo je granica."Glavni likovi
Kapetan Jean-Luc Picard (Patrick Stewart)
Zapovjednik William Riker, prvi časnik (Jonathan Frakes)
Natporučnik Data, šef operacija (Brent Spiner)
Natporučnik Geordi LaForge, zapovjednik stroja (LeVar Burton)
Poručnik Worf, zapovjednik osiguranja te taktički časnik (Michael Dorn)
Zapovjednica Deanna Troi, savjetnica (Marina Sirtis)
Doktorica Beverly Crusher, glavni brodski liječnik, iznimka 2. sezona, odnosno 2365. godina (Gates McFadden)
Zastavnik Wesley Crusher, kormilar dijelom prve sezone i tokom 2., 3. i 4. sve do odustajanja od Flote (Wil Wheaton)
Poručnica Tasha Yar, zapovjednik osiguranja, do smrti krajem 2364. godine (Denise Crosby)

Sporedni likovi
Alexander Rozhenko, Worfov sin (Brian Bonsall, Jon Steuer)
B'Etor, Klingonka iz obitelji Duras (Gwynyth Walsh)
Duras, Klingonac, njegova kuća je bila jedna od frakcija u klingonskom civilnom ratu (Patrick Massett)
Federacijski glas računala (Majel Barrett Roddenberry)
Gowron, Klingonac, postaje kancelarom Klingonskog Carstva uz pomoć JL Picarda (Robert O'Reilly)
Guinan, El-Aurianka, domaćin Ten-Forwarda (Whoopi Goldberg)
Homn, sluga Lwaxane Troi (Carel Struycken)
Kurn, Worfov brat (Tony Todd)
Lore, Datin brat i prethodnik (Brent Spiner)
Lursa, Klingonka iz obitelji Duras (Barbara March)
Profesor Moriarty, lik iz holonovela (Daniel Davis)
Admiral Nakamura (Clyde Kusatsu)
Admiralica Alynna Nechayeva (Natalia Nogulich)
Keiko O'Brien, žena Milesa O'Briena (Rosalind Chao)
Šef operacija Miles O'Brien, transporterski zapovjednik (Colm Meaney)
Molly O'Brien, kćer Milesa i Keiko (Hana Hatae)
Sestra Alyssa Ogawa (Patti Yasutake)
Doktorica Katherine Pulaski, glavni brodski liječnik, tokom 2. sezone, odnosno 2365. godine (Diana Muldaur)
Putnik (Eric Menyuk)
Q, svemoguće biće (John de Lancie)
Poručnik Reginald Barclay, strojar (Dwight Schultz)
Zastavnica Ro Laren, Bajoranka (Michelle Forbes)
Sela, kćer Tashe Yar, Romulanka (Denise Crosby)
Noonien Soong, znanstvenik koji je prvi napravio pozitronski mozak, kreator Date, Lorea i B4-a (Brent Spiner)
Tomalak, Romulanac (Andreas Katsulas)
Lwaxana Troi, majka Deanne Troi (Majel Barrett Roddenberry)

"Space: the final frontier. These are the voyages of the Starship Enterprise. Its continuing mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations — to boldly go where no one has gone before."

"Svemir: posljednja granica. Ovo su putovanja zvjezdanog broda Enterprise. Njegova nastavljajuća misija: istražiti strane nove svjetove, naći nove oblike života i civilizacije — hrabro ići gdje ni jedan čovjek nije išao."
autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh