» nazad na uvod u star trek


Gene Roddenberry

"To je bilo pitanje, jedno od većih u mom životu. 'Što znači biti čovjek?' Koji su elementi koji čine čovjeka? To je potraga za... koliko elemenata treba prije nego možeš reći, 'Da, to je čovjek.' a kada da nije čovjek."


Život prije Star Treka

Eugene Wesley Roddenberry (19. kolovoz 1921. - 24. listopad 1991.), čovjek koji je stvorio Star Trek rođen je u El Pasu, američkoj saveznoj državi Teksas. Odrastao je u Los Angelesu, gdje se njegova obitelj preselila kako bi Geneov otac ondje nastavio policijsku karijeru. Očevim stopama Gene je krenuo na policijsku akademiju.


Nakon diplomiranja, okrenuo se aeronautici te dobio pilotsku dozvolu. Pridružio se američkoj vojsci, 1941. sudjelovao u 89 misija Drugom svjetskom ratu te bio odlikovan. Nakon rata nastavio je letjeti kao pilot za Pan American World Airways. Zbog zalaganja tijekom pada aviona u sirijskoj pustinji tijekom leta prema Calcutti dobio pohvalu Odbora za civilnu aeronautiku.

1949. Napustio je posao u Pan Amu zbog scenarističke karijere u Los Angelesu. Zaposlio se u policiji te paralelno radio u televizijskoj industriji. 1951. napisao je svoj prvi scenarij te uspio prodati scenarije za nekoliko TV serija. Kao narednik, službu u policiji završio je 1954. te se u potpunosti okrenuo televiziji.

Prvi producentski posao dobio je u seriji "The Lieutenant" (Poručnik), kratkovječnoj ABC-ovoj seriji o američkim marincima. U to vrijeme pokušavao je progurati različite znanstveno fantastične serije na televiziju, no uglavnom bez uspjeha.


Star Trek - životno djelo

Star Trek je 1964. osmislio kao konkurenciju Bucku Rogersu i Flash Gordonu. Studio Desilu je pokazao interes za projekt te ga otkupio. Snimljen je pilot uz malu pomoć NBC-a, no mreža ga ipak nije uvrstila u program. Ipak, NBC je bio dovoljno zainteresiran da naruči drugi pilot koji je prihvaćen te je serija 8. rujna 1966. počela s emitiranjem. Star Trek je otkazan nakon 3 sezone, a Roddenberry je dobio posao kao producent u MGM-u. Uslijedili su različiti filmski i televizijski poslovi, no ne previše uspješni.

U to vrijeme bio je član Udruženja scenarista te predsjednik Akademije televizijskih znanosti i umjetnosti. Dobio je tri počasna doktorata: doktor humanističkih pisama, sveučilište Emerson (1977.) doktor književnosti, sveučilište Union i doktor znanosti, sveučilište Clarkson (1981.)

Početkom 1975. počeo je razvijati novu Star Trek seriju - Phase II. Serija je trebala biti okosnica nove Paramountove tv mreže (prethodnice UPN-a), no od serije se odustalo te je scenarij preinačen za prvi film.

Star Trek: The Motion Picture je prilično dobro uspio na kino blagajnama, a franšiza je oživjela. Nakon uspjeha prvog filma, nastavak je bio logičan korak. No, pošto Roddenberry nije bio u potpunosti vlasnik franšize, njegova uloga u stvaranju novog filma bila je smanjena na savjetničku. Bio je savjetnik na sljedeća četiri filma, a 1987. krenula nova serija, The Next Generation. Roddenberry je bio uključen u razvoj serije sve do smrti, no punu kontrolu je imao tek tijekom prve sezone. Zbog sve lošijeg zdravlja, Berman i Piller preuzeli su upravljanje franšizom.

Prema Roddenberryjevim idejama razvijene su dvije serije, Earth: Final Conflict i Andromeda, a njegova žena je kasnije bila producentica tih serija.


Osobni život, naslijeđe i zanimljivosti

Roddenberry se ženio dva puta. Iz prvog braka s Eileen Rexroat, s kojom je bio oženjen 27 godina, ima dvije kćeri. Od Eileen se razveo te oženio Majel Barett, kojoj je dodijelio nekoliko uloga u Star Treku. Vjenčanje se održalo u Japanu 1969. godine. Iz drugog braka sa Majel ima jednog sina, Eugenea Wesleyja mlađeg. Preminuo je u 70. godini 24. listopada 1991. zbog zatajenja rada srca u Santa Monici, Kalifornija. Njegov pepeo rasut je u svemiru, prema njegovoj želji.

1986. dobio je zvijezdu na Šetalištu slavnih u Holywoodu. Asteroid 4659 Roddenberry dobio je ime po njemu, kao i krater na Marsu. Planetarij u El Pasu, njegovom rodnom mjestu, preimenovan je u Roddenberryjev planetarij, a njegov je sin bio nazočan na ceremoniji. Također, jedna od CBS Paramountovih zgrada u sklopu studija nosi njegovo ime.

16. lipnja 2007. muzej znanstvene fantastike u Seattlu uvrstio ga je u kuću slavnih. Prezentirao ga je Wil Wheaton, čiji je lik u TNG-u dobio ime po Roddenberryjevom srednjem imenu, a u njegovo ime nagradu je prihvatio Eugene Roddenberry.

autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh