» nazad na uvod u star trek


Star Trek: Phase II


Nakon emitiranja zadnje epizode Star Treka 3. lipnja 1968. (tada još imao dodatak TOS pošto je to bila jedina Star Trek serija) svi su bili uvjereni da je to kraj još jedne znanstveno-fantastične serije. Star Trek je imao težak početak. Poslije odbijanja MGM-a, a kasnije i CBS-a, Gene Roddenberyju se napokon osmjehnula sreća i NBC pristaje financirati projekt. Prvi pilot nazvan "The Cage" je predstavljena vodstvu NBC-a koji odbija pilot epizodu pod izlikom da je premisaon za televiziju. Ipak, odobrava se snimanje drugog pilota nazvanog "Where No Man Has Gone Before" koji je prihvaćen i kasnije emitiran kao treća epizoda prve sezone. Star Trek premijeru doživljava 8. rujna 1966. epizodom "The Man Trap". Ipak, poslije emitiranja dvije sezone, NBC otkazuje Star Trek ali brojna pisma fanova prisiljavaju NBC na snimanja treće sezone. Iznimno loš termin prikazivanja (petkom u 22 sata) utječe na lošu gledanost. 3. lipnja 1969. Star Trek završava epizodom "Turnabout Intruder". To je trebalo označiti kraj Star Treka. Po svom završetku, Star Trek se ponovno reprizira i s godinama naglo dobiva na popularnosti. To je bio i povod snimanja animirane serije kasnije nazvane Star Trek: The Animated Series (u originalu The Animated Series of Gene Roddenbery's Star Trek) koji je uključivao sve likove iz TOS-a. Glasove likovima su posudili svi glumci osim Waltera Koeniga (Pavel Chekov). Premijera prve epizode je bila 8. rujna 1973. Zadnja epizoda je emitirana 12. listopada 1974.


Sa povratkom Star Treka na male ekrane sa animiranom serijom, Paramount ozbiljno planira film koji bi trebao ugledati svjetlo dana oko Božića 1975. Kasnije je odgođen za proljeće 1976, pa ljeto…

Iako možda čudno zvuči, novi NASA-in Space Shuttle program bio je prekretnica za Star Trek. Star Trek fanovi ujedinjeni u svom naumu, organizirali su peticiju i do rujna 1976 pristiglo je više od 400.000 pisma na adresu NASA-e u Wahingtonu. Na predstavljanju u rujnu 1976. šatl nazvan Enterprise je predstavljen javnosti zajedno sa originalno glumačkom postavom Star Treka koja je prisustvovala.

Paramount je time bio naprosto oduševljen da je čak 21. rujna 1976. preko čitave stranice dao oglas u New York Timesu u kojem obećava novi Star Trek film u 1977. godini.


1977. godine Paramount odustaje od filma i počinje raditi na pravljenju novog televizijskog programa. Na tom programu Paramount planira emitirati novu Star Trek seriju koja bi bila okosnica i udarna serija. Nova serija, nazvana Star Trek Phase II, je planirana za proljeće 1978. Konstruiranje setova za snimanje počinje već u srpnju 1977. Cjelokupna originalna glumačka postava je trebala igrati i u ovoj seriju, osim Leonarda Nimoya (Spock) koji je odbio ponudu. Zajedno sa originalnom postavom, u Star Trek Phase II trebalo je igrati i nekoliko novih likova. Spocka bi zamijenio Vulkanac, poručnik Xon, prvi časnik bi bio zapovjednik Willard "Will" Decker i poručnica Ilia kao navigator. Brod bi bio USS Enterprise koji je sada bio obnovljen i posada bi krenula na novu poteogodišnju misiju. Pilot epizoda koja je trebala biti emitirana u proljeće 1978. zvala se "In Thy Image". Pa iako je snimljeno nekoliko probnih minuta, Star Trek Phase II nikada nije ugledao svijetlo dana.

Razlog za otkazivanje serije je bio u ogromnoj popularnosti tek izdanog filma Star Wars Episode IV: A New Hope koji je obarao sve rekorde gledanosti. Ipak, Paramount ne odustaje od Star Treka (zbog već napravljenih troškova) i mijenja prvobitnu zamisao. Pilot epizodu "In Thy Image" odlučuje pretvoriti u cjelovečernji film nazvan Star Trek: The Motion Picture.

Svi novi likovi koji su trebali biti standardna postava nove serije, pojavili su se u filmu. Zapovjednik Will Decker i poručnica Ilia su se pojavili u nešto većim ulogama. Poručnik Xon (u filmu zapovjednik Sonak) se pojavio samo na nekoliko minuta i imao je nekoliko redaka teksta prije nego je poginuo u transporterskoj nesreći. David Gautreaux, glumac koji je trebao igrati poručnika Xona, pojavio se u ulozi zapovjednika Brancha na federacijskoj stanici Epsilon 9.

Za Star Trek Phase II napisano je 12 scenarija za 13 epizoda (jedan od scenarija je zamišljen kao dvodijelna epizoda). Pa iako je većina ovih scenarija propala i nikada nije snimljena, dvije epizode The Next Generationa "The Child" i "Devil's Due" su snimljene na osnovu scenarija Star Trek Phase II.


Dosta obožavatelja franšize, a sa njima čak i autori Star Trek Phase II (ili kako ga još nazivaju i The Lost Series), se slaže u konstataciji da je ipak najbolje što Star Trek Phase II nikada nije počeo sa snimanjem. Kako dalje kažu, da je Star Trek Phase II emitirao barem jednu sezonu danas ne bi postojao ni The Next Generation ni Deep Space Nine, Voyager i Enterprise jer bi Phase II sigurno doživio neuspjeh i to bi (vjerojatno) označilo kraj franšize.


Glumačka postava:
William Shatner - James T. Kirk
Willard "Will" Decker nije dodjeljen nikomu do trenutka otkazivanja serije (Stephen Collins ga je glumio u filmu)
James Doohan - Montgomery "Scotty" Scott
David Gautreaux – Xon
DeForest Kelley - Leonard McCoy
Persis Khambatta – Ilia
Walter Koenig - Pavel Chekov
Nichelle Nichols - Nyota Uhura
George Takei - Hikaru Sulu

Napisane epizode:
"In Thy Image" (napisao Harold Livingston): Pilot epizoda koja je kasnije poslužila kao scenarij za film Star Trek: The Motion Picture. Ogromni međuzvjezdani brod dolazi do Zemlje tražeći svog tvorca.

"Are Unheard Memories Sweet?" ili "Home" (napisao Worley Thorne): Dok je u potrazi za nestalim brodom, Enterprise nailazi na svijet koji treba muškarce.

"Cassandra" ili "The Prisoner" (napisao Theodore Stirgeon): Enterprise arbitrira u sukobu između dva planeta.

"The Child" (napisali Jaron Summers i Jon Povil): Ilia zatrudni sa svjetlosnim bićem. Oplata Enterprise počinje popuštati kad nailaze na nepoznatu maglicu.

"Deadlock" (napisao David Ambrose): Dok je u potrezi za nestalim brodom, Enterprise je pozvan prema zvjezdanoj bazi gdje se upušta u čudnu ratnu igru.

"Devil's Due" (napisao William Douglas Lansford): Enterprise ostvaruje prvi kontakt sa planetom Naterra u trenutku kada se javlja mitsko biće koje traži planet kao dio ugovora koji je potpisan sa njim prije milenija.

"Kitumba"(napisao John Meredith Lucas): Enterprise je poslan na klingonski matični planet pomoći Ksia, koji je vođa tajnog pokreta, da zaustavi regenta u namjeri da započne rat sa Federacijom.

"Lord Bobby's Obsession": Enterprise presreće staru, teško oštećenu klingonsku krstaricu sa samo jednim preživjelim - Lordom Bobbyjem iz 18. stoljeća sa Zemlje.

"Practice in Waking" (napisao Richard Bach): Enterprise presreće nepoznati brod gdje Decker, Scott i Sulu bivaju zarobljeni u simulaciji spaljivanja vještica u 16. stoljeću.

"Savage Syndrome" (napisali Margaret Armen i Alfred Harris): Dok istražuje prastari brod, Enterprise pogađa svjetlosna zraka koja briše pamćenje posade.

"To Attain the All" (napisao Norman Spinrad): Enterprise je uhvaćen logičkoj igri, u kojoj u slučaju pobjede osvaja "veliku riznicu znanja".

"Tomorrow and the Stars" (napisao Larry Alexander): U tijeku klingonskog napada, Kirk zapovjeda hitno teleportiranje i gdje posada završava u Pearl Harboru malo prije japanskog napada.autor: [dustystorm]
idi na vrh