» nazad na uvod u star trek


Star Trek Filmovi


Iako je Star Trek primarno TV franšiza, svejedno je i među najdugovječnijim filmskim serijalima. Deset filmova snimljeno je unazad 30 godina, između 1979. ("The Motion Picture") i 2002. ("Nemesis"). Šest filmova snimljeno je s originalnom postavom, a četiri sa "novom generacijom," s time da su im u sedmom filmu pridodani Kirk, Scotty i Chekov. U trenutku pisanja ovog članka, u pripremi je i jedanaesti film koji će se u kinima pojaviti za Božić 2008.

Filmove prati takozvano prokletstvo neparnih brojeva, interna zezancija među fanovima koja uopće nije daleko od istine. Naime, parni filmovi se općenito smatraju kvalitetnijima te su bili uspješniji od neparnih nastavaka. Tradiciju, prokletstvo ili kako to već želite zvati, prekinuo je deseti film "Nemesis". Njegov "uspjeh" bio je poražavajuć te prema nekim podacima nije čak ni vratio uloženo u snimanje i promociju.

Prvi film, "The Motion Picture," dovršen je 1979. TMP zapravo nije bio planiran kao film, već je zamišljena nova serija, "Phase II." Setovi, glumci, modeli i scenarij zapravo su već bili spremni za seriju koja je u posljednji čas otkazana. Scenarij za pilot epizodu izmijenjen je i prilagođen filmu, a većina novih likova uklopljena je u radnju filma. Kao jedan od razloga odustajanja od serije te prelaska na filmska platna navodi se uspjeh Lucasovih Star Warsa. Iako TMP nije pokupio predobre kritike, komercijalni uspjeh nije izostao - film je zaradio nekoliko puta više nego što je u njega uloženo.


Roddenberry je u vrijeme prvog filma još uvijek imao vrlo velik utjecaj i bio producent, no kasnije mu je uloga smanjena na savjetničku. Harve Benett je dobio ulogu izvršnog producenta i scenarista sljedećeg filma. Kako bi se što bolje pripremio, Benett je prošao kroz sve epizode Star Treka (tada, dakle, samo originalne serije) te izdvojio epizodu "Space Seed" kao podlogu za novi film. I pogodio, "The Wrath of Khan" je postao jedan od fanovima omiljenih filmova, kao prvi film u trilogiji koju će kasnije upotpuniti "The Search for Spock" i "The Voyage Home."

Spomenuta tri filma izlazila su u razmacima od dvije godine, počevši od TWOK-a 1982. godine, do 1986. (TVH). Benett je u sva tri filma sudjelovao kao producent i scenarist. TWOK je režirao Nicholas Meyer, dok je priliku za režiranje druga dva dobio Nimoy.

Peti film, "The Final Frontier," jednoglasno je od strane kritike i od strane obožavatelja označen potpunom katastrofom. Benett je još jednom napisao scenarij (zajedno sa Williamom Shatnerom i Davidom Lougheryjem) te odradio producentsku ulogu, no film je ispao toliko loš da je i sam Roddenberry kasnije neke elemente označio "poluslužbenim." Shatneru je ovo bio prvi i posljednji Star Trek film koji je režirao.

"The Undiscovered Country" je uslijedio dvije godine kasnije, 1991. Kreativno osoblje je uglavnom promijenjeno. Nicholas Meyer je ponovo preuzeo redateljsku palicu, a i sudjelovao je pri kreiranju scenarija. Zanimljivo, Meyeru je ovo bio treći Star Trek film na kojem je radio - sva tri bila su parna. Iako su se Shatner, Doohan i Koenig pojavili i u sljedećem filmu, TUC je označio posljednje putovanje originalne glumačke postave. Gene Roddenberry je film pogledao tri dana prije smrti. Navodno je pred svima pohvalio film, a kasnije nazvao odvjetnika te zahtijevao izbacivanje 15-minutnog dijela filma koji je smatrao previše militarističkim. Kako je nedugo potom preminuo, njegov zahtjev nikad nije dospio do studija.

TFF i TUC su bili snimani kad je već trajala druga serija, "The Next Generation," a "Generations" je novu generaciju doveo na filmska platna. Film je snimljen u kratkom roku, produkcija je trajala samo 50 dana. Početni dio filma u kojem su sudjelovali Kirk, Scotty i Chekov sniman je još za vrijeme snimanja posljednje sezone TNG-a. Samo deset dana trajala je pauza između snimanja TNG-a i filma "Generations." Berman je preuzeo franšizu još za vrijeme TNG-a, pa je i ovdje imao glavnu kreativnu ulogu kao producent i scenarist.


Sljedeća dva filma, "First Contact" i "Insurrection," potvrdila su odnos toplo / hladno između parnih i neparnih filmova. FC se pokazao kao (dosad) komercijalno najuspješniji film, djelomično zbog povratka većini fanova omiljenog Borga. Producentsko / scenaristički tim ostao je nepromijenjen u odnosu na "Generations," dok je na redateljskom mjestu Davida Carsona zamijenio Jonathan Frakes, paralelno glumeći Rikera.

Frakes je režirao i naredni film "Insurrection," u kojem je Berman dobio još veću autonomiju pri stvaranju filma, pošto su Ronald D. Moore i Brannon Braga u to vrijeme bili zaokupljeni radom na DS9-u (Moore) te Voyageru (Braga), a zajedno su kao scenaristi radili i na "Nemogućoj misiji II." Umjesto spomenutog dvojca, kao scenarist uskočio je Michael Piller, koautor treće serije "Deep Space Nine." Piller je odbio raditi na filmu "Generations," a za "First Contact" je kasnije izjavio kako je po njegovom mišljenju previše mračan. Rad na "Insurrectionu" prihvatio je zbog optimističnije teme filma, bliže izvornoj ideji Star Treka.

Nakon četiri godine pauze uslijedio je Nemesis. Putovanje nove generacije završilo je u prosincu 2002. Mnogi će se složiti - neslavno. Berman je zadržao svoju standardnu producentsko / scenarističku ulogu, dok su Brent Spiner (Data) i John Logan sudjelovali pri izradi scenarija. Film je režirao Stuart Baird kojeg je većina glumaca iskritizirala zbog lošeg pristupa snimanju. Baird je kasnije sam izjavio kako nije pogledao nijednu epizodu TNG-a. Film je na kino blagajnama doživio katastrofu - prema većini izvora, troškovi snimanja i reklame nadmašili su ukupne prihode, što je došlo u krajnje nezgodno vrijeme, pošto ni petoj seriji, Enterpriseu, nije baš najbolje krenulo...

autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh