» nazad na uvod u star trek


Star Trek: Enterprise


"Starfleet could have sent a probe out here, to make maps and take pictures, but they didn't. They sent us, so that we could explore with our own senses." (Jonathan Archer, Star Trek: Enterprise)

"Zvjezdana flota je mogla poslati sondu da izradi mape i napravi par fotografija, ali nije. Poslala je nas da možemo istraživati sa vlastitim osjetilima." (Jonathan Archer, Star Trek: Enterprise)

Star Trek: Enterprise je serija nastala 2001. i osmišljena od strane dvojca Brannona Brage i Ricka Bremana. Pilot epizoda Enterprisea, "Broken Bow" je emitirana na UPN-u 26.09.2001. Prve dvije sezone egzistira samo pod imenom "Enterprise", no dolaskom treće sezone i Enterprise dobiva dodatak "Star Trek".

Serija je zamišljena kao prequel svim ostalim Star Trek serijama. To je izazvalo mnogo pozitivnih i negativnih reakcija. Sjetimo se samo Lucasovih Star Warsa... Enterprise je prvi brod Zvjezdane Flote, klase NX-01, sa warp 5 motorom koji je stvorio ljudima priliku da počnu istraživati galaksiju. Glavna ideja serije je da prikaze nastanak Federacije. U prve 3 sezone je temeljna radnja serije bio Temporalni hladni rat koji nije bio bas hvaljen ni od gledatelja ni od kritike. Serija je u prve dvije sezone forsirala stand-alone epizode, a zanemarivala višedijelne nastavke. To se pokazalo greškom jer se nakon 3. sezone pokazalo da su višedijelni nastavci bas ono u čemu je Enterprise najjači. Enterprise se atmosferom dosta ističe od prijašnjih Star Trek spin-offova. Brod je mračan, prevladavaju tonovi sive i plave boje, osvjetljenje je slabije. Naravno, to je pozitivno jer je radnja ipak 200 godina prije TNG ere. Efekti su pretežito izvanredni i spadaju u najbolje efekte ikad viđene u TV seriji. 2004. godine, Enterprise je dobio Emmya za najbolje specijalne efekte za epizodu "Countdown".

Ideja da serija bude prequel s jedne strane je bila hvaljena, a s druge napadana. Kao sto sam već rekao, glavna ideja serije je bio Temporalni hladni rat. To je ustvari rat između raznih frakcija koji se vodi u 22. st. Završava početkom 4. sezone Enterprisea, tj. 2154. Sama ideja takvog rata je bila od poretka teško izvediva pa zato i nije posve uspjela. No, srećom, to je bio samo jedan od brojnih Enterpriseovih arcova. Arcovi koji su uz Temporlani hladni rat najviše obilježili seriju su: andorijanski, vulkanski, klingonski i Xindi arc. Njihov primarni cilj je bio postaviti temelje za osnivanje Federacije. Dok se Enterprise prve dvije sezone i nije bas previše bavio time, početkom 3. se počelo ubrzo raditi na tome. Andorijanci i Vulkanci, dvije vrste koje uz ljude cine glavnu osovinu Federacije su najviše prezentirani i razvijani u Enterpriseu.

Uvodna špica je veliko osvježenje u odnosnu na prijašnje. Vise nemamo brod koji prolazi kroz anomalije, mimo planete itd. već kroz špicu pratimo povijest ljudskog napretka prikazujući razne inserte iz ljudske povijesti. Glazba nije vise instrumentalna već prerada pjesme "Faith of the Heart" Roda Stewarta. Pjesmu je za Enterpriseove potrebe izveo Russel Watson.

Prva sezona je najviše od svih orijentirana na Temporalni hladni rat koji se vodi između sulibanske frakcije kontrolirane nepoznatom vrstom iz 26. st i tiranske frakcije iz 29. st. Srediste tog sukoba je, naravno NX-01 Enterprise. Sporedna radnja sezone se vrti oko sukoba Vulkanaca i Andorijanaca koji se razbukta nakon otkrića tajne špijunske vulkanske stanice P'Jem koja motri Andorijance. Ostatak epizoda se pretežito vrti oko ljudskog upoznavanja svemira, istraživanja anomalija i uspostavljana prvih kontakata sa stranim vrstama. Prilično vedra sezona u kojoj je prikazana sva naivnost, ali i hrabrost i žela za znanjem naše rase.

Druga sezona uvelike slijedi stil prve pa nema nekih velikih razlika vrijednih spomena. Vrijedno spomena je pak da napetosti između Andorijanaca i Vulkanaca rastu do svoga vrhunca. Inače, u prve dvije sezone posada Enterprisea je puna entuzijazma, želje za istraživanjem, širenjem vidika itd. No, uskoro sve se to mijenja kada na kraju sezone Zemlju napada nepoznata vrsta Xindi i pobija 7 milijuna ljudi. Opće mišljenje je da je drugi dio ove sezone puno kvalitetniji od prvog.

Treća sezona se bavi Enterpriseovom potragom za Xindima i sprječavanjem istih da završe posao koji su počeli. Kapetan Enterprisea, Jonathan Archer je primoran donositi dvojbene odluke koje su nužne, ali moralno dvojbene. To je otvorilo sjajan prostor za razvoj likova i stvaranje moralno-etičkih dilema u stilu The Next Generations serije. Ovo je prva sezona u Star Treku koja je oblikovana u obliku velikog cliffhagera u kojoj se pak izdvajaju manji "pod-cliffhangeri". Kraj sezone obiluje vrhunskim powerplayom i odličnim vizualnim efektima. Iznimno originalna i jedinstvena sezona kakve nema slične u čitavom Treku.

Četvrta sezona je označila eru velikih promjena za seriju. Producentsku palicu je preuzeo Manny Coto, iznimno darovit producent koji je odgovoran za neke od najboljih Enterpriseovih epizoda, kao i za vrlo dobru, no nažalost kratkog vijeka, seriju Odyseey 5. U ovoj sezoni se Enterprise bacio na razrađivanje ideja iz TOS-a sto su fanovi vrlo rado prihvatili. Tako da je odmah na početku sezone Temporalni hladni rat doveden kraju, a razvijale su se druge priče poput onih o genetski modificiranim ljudima iz Eugenskih ratova, vulkanske reformacije, uvođenja Romulanaca u seriju, klingonskim odnosima s ljudima itd. Čak se išlo i u paralelni svemir koji je bio zaštitni znak TOS-a i DS9-a. I kritika i publika su hvalili ovu sezona, ali to se nažalost nije odrazilo na povećanje gledanosti.

Koncept prve i druge sezone se uvelike razlikuje od koncepta treće sezone, koji se opet znatno razlikuje od koncepta četvrte sezone. Tako, mislim da bi u Enterpriseu svatko mogao naći nešto za sebe. Serija se s vremenom promijenila iz TNG/TOS-ovskog stila istraživanja i uspostavljanje prvih kontakata u akcijsku sf-avanturu s puno cliffhagera. Serija ima praktički 3 glavna lika: Archera, T'Pol i Tripa. Dakle, ono sto su u TOS-u bili Kirk, Spock i Bones to je u Enterpriseu gore navedeni trojac. Međutim, Enterprise je razvio tijekom svoje 4 sezone široku paletu sporednih likova koji značajno krase radnju. Spomenimo neke kao npr. andorijanski zapovjednik Shran, vulkanski ambasador Soval, tvorac Xindi oružja Degra, znanstvenik Soong (Brent Spiner aka Data iz TNG-a), admiral Starfleeta Forrest, Suliban Silik i niz drugih. Uz DS9, serija s najviše sporednih likova sto je svakako dobro i pozitivno. Minus seriji ide na neiskorištenost nekih glavnih likova poput Hoshi i Mayweathera. Mayweather nikad ni nije bio naročito dobar glumac, ali šteta zbog Hoshi koja je stvarno imala potencijala.

Dakle, recimo par stvari o glavnoj glumačkoj postavi koja i nije bas totalno anonimna:
Scott Bakula igra kapetana Jonathana Archera. Prije nego li je počeo glumiti u Enterpriseu glumio je u nizu filmova, od čega je velika većina glavnih uloga. Proslavio se serijom Quantum Leap koja je doživjela 4 sezone i gdje je glumio sa Deanom Stockwellom par znanstvenika. Bakula cesto spominje da je prihvatio ulogu u Enterpriseu zato sto je to prvi (kronološki) Enterprise u Star Treku. Archer je lik kojemu su scenaristi posvetili najviše "carachter developmenta", odnosno razvoja lika, u seriji. U trećoj sezoni Archer je prisiljen donositi neke teške odluke koje ostavljaju trag na njegovom karakteru. Također, valja spomenuti da je Archer ljubitelj vaterpola i ima psa ljubimca, Porthosa.

Joleane Blalock gumi Vulkanku T'Pol. T'Pol je znanstveni časnik. Vulkanski ambasador Soval šalje T'Pol na Enterprise da kontrolira ljude. U početku se nalazi u nizu sukoba s ostatkom posade no s vremenom pronalazi zajednički jezik s njima. Na kraju 2. sezone napušta Vuklansko Zapovjedništvo (Vulkan high command) te se na početku 4. veže za Starfleet. Za vrijeme svog boravljenja u Prostranstvu gubi kontrolu nad svojim emocijama. Udaje se za Vulkanca Kossa nakon povratka na Vulkan no ubrzo se i rastaje. Za vrijeme vulkanske reformacije joj pogiba majka T'Les. Od ostalih uloga vrijedno je spomenuti onu u Stargateu: SG-1, kao gost glumac.

Connor Trinneer je strojar Charles Tucker III. poznatiji pod nadimkom Trip. Rođen u Floridi, upoznao se s Archerom za vrijeme testiranja prvih warp 2 motora. Od tada su on i Archer bliski prijatelji. Sestra mu je poginula za vrijeme napada Xindi sonde. To je ostavilo snažan trag na njega. Povremeno je preuzimao kontrolu nad brodom kada su Archer i T'Pol bili odsutni.

John Billinsley glumi doktora Phloxa. Uz T'Pol jedini tuđinac na Enterpriseu. Phlox je Denobulanac koji je došao na Zemlju proučavati ljude. U "Broken Bou" prihvaća Archerovu ponudu da mu se pridruži na Enterpriseu. Phlox je s vremenom postao jedan od najomiljenijih Enterpriseovih likova zbog svoje vedere i optimistične naravi.

Linda Park igra komunikacijsku časnicu Hoshi Sato. Archer u "Broken Bou" ide čak u Brazil gdje je Hoshi radila da bi je nagovorio da krene s njim na Enterprise misiju. Hoshina specijalnost je lingvistika. Kako u Enterpriseu nisu razvijeni univerzalni prevodioci ona igra važnu ulogu u prvim kontaktima s stranim vrstama. Cesto uspješnost prvog kontakta ovisi o njenoj brzini prevođenja. U početku se boji svemira, ali s vremenom savladava taj strah.

Anthony Montgomery glumi kormilara Travisa Mayweathera. Mayweather potiče iz obitelji koja se bavila prijevozom tereta međuzvjezdanim teretnim brodovima. Obitelj mu je cesto zamjerala to sto je napustio taj posao i otišao u Zvjezdanu Flotu.

Najveća kritika Enterpriseu ide na to sto u nekim situacijama je kršio kanon. Kao sto je to bilo u slučaju Enterpriseovog susreta s Romulancima gdje se pokazalo da Romulanci imaju cloack (uređaj za skrivanje) koji ne bi trebali imati slijedećih 100 godina te pri pojavi Ferengija s kojima bi se prvi kontakt trebao dogoditi tek za 200 godina. Susret sa Klingoncima se također nije trebao dogoditi u vrijeme Enterprisea. Iako je Enterprise napadan zbog pojave Borga, susret sa Borgom se može objasniti činjenicom prikazanom u Voyageru da je Flota bila svjesna prijetnje od Borga prije prvog susreta u epizodi "True Q", a uz to se epizoda "Regeneration" sjajno nadograđuje na First Contact film.

Nažalost, serija ima prilično slabu gledanost čemu je vjerojatno glavni uzrok zasićenost publike Trekom ali i već spomenutih stvari. Nakon 14 godina neprestane proizvodnje Star Trek spin-offova Enterprise je bio jedna serija previše. Ljudi su htjeli odmor od Treka, a scenaristima je trebalo vremena za novije i svježije ideje. Enterprise je dobio te novije i svježije ideje dovođenjem Mannya Cotoa u seriju, no to nije bilo dovoljno da Enterprise doživi 7 sezona kao što su doživjele prijašnje reinkarnacije Treka. 02.02.2005. je bio crn dan, ne samo za Star Trek: Enterprise nego i za cijeli Star Trek. Jedina "živa" Star Trek serija je ukinuta. Iako su svi znali da bi se to moglo dogoditi zbog niske gledanosti, ta objava je ipak bila neočekivana jer su je svi očekivali za mjesec-dva kada sezona bude pri kraju. Fanovi su odmah bili pokrenuli akcije za spašavanje serije. Čak je bilo odlučeno da će fanovi pokušati platiti novu sezonu od 35 milijuna $. Nada je porasla kada je par anonimnih donatora darovala 3 milijuna $. Međutim, UPN i Paramount su uredno odbili novac i serija je zauvijek završena.

"The membership is going to grow. Dozens, eventually hundreds of species... an United Federation of Planets."

"Članstvo će rasti. Desetci, s vremenom i stotine vrsta... Ujedinjena Federacija Planeta"

Glavni likovi
Kapetan Jonathan Archer (Scott Bakula)
Podzapovjednica (kasnije zapovjednica (čin Zvjezdane flote) T'Pol, Vulkanka, druga u zapovjednom lancu (Jolene Blalock)
Zapovjednik Charles "Trip" Tucker III, šef strojarnice (Connor Trinneer)
Poručnik Malcom Reed, taktički časnik (Dominic Keating)
Doktor Phlox, denobulanski liječnik (John Billingsley)
Zastavnica Hoshi Sato, komunikacijska časnica (Linda Park)
Zastavnik Travis Mayweather, kormilar (Anthony Montgomery)

Sporedni likovi
Admiral Maxwell Forrest (Vaughn Armstrong), ubijen u "The Forge"
Soval, vulkanski izaslanik (Gary Graham)
Silik, Suliban (John Fleck), ubijen u "Storm Front (Part II)".
Zastavnica Elizabeth Cutler, mlada, neiskusna članica posade (Kellie Waymire). (Cutlerino stanje nije poznato na početku 4. sezone; Waymire je umrla 2003.; ipak, lik se nije spominjao kao član posade od smrti glumice)
Degra, Xindi-primat (Randy Oglesby), ubijen u "The Council".
Bojnik Hayes, vođa MACO tima, ubijen u "Countdown" (Steven Culp)
Shran, član Andorianske Imperialne Garde (Jeffrey Combs)
Agent Daniels, temporalni agent iz 30. st., (Matt Winston), naizgled umro vise puta.
Erika Hernandez, kapetanica NX-02 Columbia (Ada Maris)

Ostali sporedni likovi
Klaang, klingonski špijun, (Tommy "Tiny" Lister, Jr.)
Henry Archer, otac Jonathan Archera, tvorac warp 5 motora (Mark Moses)
Ethan Novakovich, član Enterpriseove posade (Henri Lubatti)
Duras, Klingonac (Danial Riordan)
Kolos, klingonski odvjetnik (J. G. Hertzler)
Zapovijednik Dolum, vođa Xindi-reptila (Scott MacDonald)
McKenzie, članica MACO tima, nakon smrti Heyesa postaje i vođa istog (Julia Rose)
Kapetan illyrianskog broda (Casey Biggs)
Vosk, vođa frakcije u temporalnom ratu (Jack Gwaltney)
T'Les, majka od T’Pol (Joanna Cassidy)
Koss, bivši T’Polin muž (Michael Reilly Burke)
Dr. Arik Soong, znanstvenik (Brent Spiner)
Jeremy Lucas, znanstvenik koji radi u Cold Station 12 (Richard Riehle)
V'Las, smijenjeni vrhovni član Vulkanskog visokog vijeća (Robert Foxworth)
T'Pau, vođa radikalne skupine Vulkanaca (Kara Zediker)
Surak, otac vulkanske filozofije (Bruce Gray)
Michael Rostov, član Tuckerovog strojarskog tima (Joseph Will)

Kreativno osoblje
Rick Berman – sukreator, izvršni producent, scenarist
Brannon Braga - sukreator, izvršni producent,
Manny Coto - suizvršni producent (od 4. sezone izvršni), scenarist
Chris Black - suizvršni producent, scenarist
John Shiban - suizvršni producent, scenarist
David A. Goodman – nadgledajući producent, scenarist
Ken LaZebnik – nadgledajući producent, scenarist
Mike Sussman – producent, scenarist
Alan Brennert - producent, scenarist
Judith Reeves-Stevens - scenarist
Garfield Reeves-Stevens - scenarist
André Bormanis – izvršni nadgledatelj scenarija, znanstveni savjetnik, scenarist
Alan Kobayashi – grafički dizajner
autor: Anton Vojnić [raptor]
idi na vrh