» nazad na uvod u star trek


Star Trek: Deep Space Nine


"There's an old saying - fortune favors the bold. Well, I guess we're about to find out..."
"Ima jedna stara izreka - sreća prati hrabre. Pa, uskoro ćemo saznati..."


Star Trek: Deep Space Nine su osmislili Michael Piller i Rick Berman, obojica sa iskustvom iz prijašnjeg serijala Star Trek: The Next Generation. Za DS9 možemo reći da je spinoff TNG-a jer se nastavlja na TNG-ovu, ne radnjom i događajima vezanim uz Enterprise već vremenski. Koncept je uvelike promijenjen - umjesto Enterprisea tu je statična stanica, umjesto da ekipa traži nove rase, one će dolaziti njima. Zvuči dosadno, no nije. Već naprotiv. DS9 je serijal sa najkompleksnijom radnjom, najvećim brojem likova i čestim opisivanjem njihovih života pa na trenutke vuče na sapunicu. U pozitivnom smislu, naravno. Prije se radnja redovito završavala nakon, najviše, dvije epizode i tu je bio većinom kraj. Ovdje, ne samo da se radnja nadovezuje na prijašnje, nego se povezuje u više dijelova što je očitije kako se serijal privodi kraju, posebice u sedmoj sezoni, koja je, odrađena gotovo u jednom dahu. Premijera DS9-a je bila 3. siječnja 1993. dvosatnom epizodom The Emissary (Izaslanik). Godina je u kojoj je smješten početak radnje 2369.

Teško je ne primijetiti kako je DS9 povremeno tretiran kao crna ovca franšize. Ovo jest karikirano, no ne previše udaljeno od istine. U početku se DS9 emitira paralelno uz TNG, jasno je da sedma sezona TNG-a imala prednost. TNG se seli na filmska platna, a DS9 uživa tri mjeseca kao jedina Trek serija. Sve do dolaska Voyagera, mezimice nove Paramountove mreže UPN. Tada Paramount ulaže veća sredstva i pažnju na Voyager iako su rezultati poražavajući.

Za razliku od prijašnjih serijala kada su se glavni likovi zaljubljivali u holo-likove, anomalije i razne druge oblike života, DS9 je spajao prijatelje i njihove odnose odvodio na višu razinu.

Serijal se odmakao od onog ideala prikazanom u TOS-u i TNG-u prikazavši drugo lice Federacije koje nije tako bezgrešno kako se prikazivalo do tada. Odjel 31, organizacija koja radi iza leđa Federacije, je bila dosta kontroverzna zamisao, mračna ideja u "mračnom Treku".

Koncept je bio debelo osporavan od strane medija i fanova tvrdeći da nije moguće obuhvatiti duh Treka na stanici. A da ne govorimo kako je u to vrijeme postojala vrlo slična serija sa istim konceptom - Babylon 5. Sličnosti su bile prevelike da bi ih se ignoriralo. Radnje obaju serija su se odvijale na stanici koja je branila ulaz u portal neke vrste. Oba su vodila prema udaljenim dijelovima galaksije. Za obje radnje su važne dvije rase - okupatorska i okupirana. U oba serijala je okupirana rasa bila vrlo spiritualna i religijska. U oba se serijala uvodi mali, snažan brod koji će pomoći u obrani. U Deep Space Nineu je to bio Defiant, u Babylonu 5 White Star. Paralela Sekcije 31 i Psi Corpsa te Biroa 13 kod Babylona... Da ne nabrajamo dalje. Ima i sitnijih podudarnosti.

Deep Space Nine je, zapravo, kardasijanska stanica prvotno nazvana Terok Nor i nalazi se u orbiti Bajora. Bajoranci žive pod okupacijom Kardasijanske Unije koja pljačka planet te, kada opustoši sve prirodne resurse planeta, odlazi. Privremena vlada se uspostavlja na Majoru i vrlo je osporavana te je samo pitanje vremena kada će biti svrgnuta. Kardasijanskim povlačenjem sa Terok Nora na stanicu dolazi Fedracija i preimenuje je u Deep Space Nine. Na mjesto upravitelja je postavljen zapovjednik Benjamin Sisko (kasnije biva unaprijeđen u kapetana), a prvom časnicom postaje bojnica (kasnije dobiva čin pukovnice) Kira. Otkrićem crvotočine koja vodi u kvadrant gama, stanica postaje glavnim trgovačkim središtem alfa kvadranta i tako ponovo postaje primamljiva kardasijanskoj strani, posebice bivšem zapovjedniku stanice, uglu Dukatu. Bajoranci vjeruju da je crvotočina Nebeski hram u kojem žive njihovi bogovi, Proroci. Prema Bajoranskoj mitologiji, onaj koji pronađe Hram će biti proglašen Izaslanikom Proroka. Ortodoksni Bajoranci na čelu sa Kai Winn ne prihvaćaju Siska kao Izaslanika, kao onog tko će Bajor uvesti u novu eru prosperiteta i mira. Otkrićem misteriozne rase Mjenjolika, čiji je pripadnik i zapovjednik osiguranja stanice, redarstvenik Odo, na stanici se dodjeljuje Defiant. Defiant je plod Federacijskog istraživanja načina obrane od Borga, no izazvan većom opasnošću dodjeljuje se na DS9. Mjenjolici su na čelu Dominiona, organizacije koja je najsnažnija sila Gama kvadranta te otkrićem poveznice dvaju kvadranata postaje velika prijetnja sigurnosti Alfe. Sklapanjem kardasijansko - dominijskog saveza, Dominij sve ozbiljnije prijeti Federaciji i njezinim saveznicima...

Recimo nešto o glumačkoj postavi i samim likovima. Zapovjednik stanice je zapovjednik (kasnije kapetan) Benjamin Sisko kojeg glumi Avery Brooks. Sisko je vjerska ikona Bajoranaca, Izaslanik Proroka. Isprva ne može prihvatiti činjenicu da ga štuju kao boga, no s vremenom shvaća svoju ulogu koja dovodi do kulminacije u posljednjoj epizodi. Prva časnica stanice i bajoranska predstavnica je bojnica (kasnije pukovnica) Kira Nerys, a glumi je Nana Visitor. Prvotno je planirano da prva časnica bude Ro Laren, no pošto je Michelle Forbes odbila ulogu, to je propalo. Kira je bivši član otpora protiv Kardasijanaca, te kao osoba, vrlo temperamentna. Colm Meany je Chief Miles O'Brien, šef operacija na stanici, bivši zapovjednik transportera na Enterpriseu D. Doktora Juliena Bashira glumi Alexander Siddig (Siddig El Fadil u prvim sezonama). Lik Juliena je totalna suprotnost liku McCoya iz TOS-a, mlad, privlačan, zavodnik, tek pristigao sa Akademije te pun entuzijazma. Znanstvena časnica je poručnica Jadzia Dax koju glumi Terry Farell. Jadzia je Trill i "vlasnica" Dax simbionta kojeg je prije nosio Curzon, veliki Siskov prijatelj. Jadziu u sedmoj sezoni zamjenjuje zastavnica (kasnije poručnica) Ezri Dax koju glumi Nicole de Boer. Ezri po dolasku preuzima ulogu brodske savjetnice. Za sigurnost stanice je zadužen redarstvenik Odo, metamorf koji je na tom mjestu još od Kardasijanske vlasti. Odo je pripadnik rase zvane mjenjolici koji su na čelu zloglasnog Dominija s kojim Federacija dolazi u sukob. Michael Dorn se ponovo vraća u Star Trek i ovog puta u ulozi Klingonca, natporučnika Worfa. Na stanici dobiva mjesto časnika za strateške operacije. Vlasnik lokalnog bara je Quark, tipični Ferengi. Često je dolazio u sukob sa Odom, no "javna je tajna" da se međusobno poštuju i cijene. Glumi ga Armin Shimerman. Sina zapovjednika stanice Jakea Siska glumi Cirroc Lofton. Jake, usprkos očevim željama, postaje pisac te novinar za vrijeme Dominijskog rata.


Ono u čemu DS9 najviše prednjači u odnosu na ostale ST serijale jesu sporedni likovi. Oni su u Deep Space Nineu odlično implementirani u radnju te ne služe samo za popunjavanje minutaže, već imaju ogromnu ulogu u serijalu. Da nabrojimo samo neke od njih: Ženski mjenjolik (Femae Shapeshifter), Osnivač(ica) koja je glavni predstavnik Dominija u serijalu, i praktički jedini Osnivač (uz Oda, no on nije na strani Dominiona) koji se viđa u serijalu. Gul Dukat, Kardasijanac, bivši zapovjednik stanice DS9 i upravitelj Bajoranskog sektora. Elim Garak, jedan od najzanimljivijih i najboljih likova Star Treka uopće. Tajnoviti kardasijanski krojač koji je izopćen iz kardasijanskog društva te je jedini Kardasijanac koji je ostao na stanici nakon povlačenja iz Bajorskog sustava. Weyoun, Vorta, zadužen za Alfa kvadrant. Legat Damar, također kardasijanac te Dukatov nasljednik na mjestu "dominionske marionete" na čelu Kardasijanske Unije, koja je dominijska "podružnica" u kvadrantu Alfa. Teški alkoholičar i Kanaropija :). Rom, Quarkov brat, Ferengi, nekadašnji konobar u Quarkovom baru, a sada inženjer na stanici. Nog, Romov sin, najbolji prijatelj Jakea Siska te prvi Ferengi u Zvjezdanoj floti. General (Kancelar) Martok klingonski predstavnik na DS9-u. Leeta, Romova supruga. Vic Fontaine, holografski vlasnik tematskog bara iz 60ih godina 20og stoljeća, Morn, glavna mušterija u Quarkovom baru (inače anagram imena Norma iz "Kafića Uzdravlje"). Kai Winn, ortodoksna bajoranka i spiritualni vođa svog naroda. "Okreće kako se vjetar puše" i mijenja strane kako joj odgovara. Iznimno dvoličan i negativan lik. Michaell Eddingthon, Maki i bivši federacijski časnik na stanici. Moglo bi se još ovako, popis je poduži...

U DS9-u se pridaje poveća pažnja već otprije poznatim vrstama uvedenim u prijašnjim serijama Treka, koje nisu dobile toliku pažnju koliko su imale potencijala. Bajoranci su predstavljeni u TNG-u preko zastavnice Ro Laren te tada upoznajemo i Makije, odmetnutu organizaciju koja se bori za (bivše) federacijske kolonije, sada u kardasijanskom prostoru. Kardasijanci su također rasa sa temeljima iz TNGa, prikazani kao agresivna i neprijateljska rasa, nekadašnji okupatori planeta Bajora i stanice DS9 na kojima se odvija radnja serijala. Trillovi, još jedna rasa već viđena u TNGu, su također jedna od važnijih rasa DS9a, te je preko glavnih likova Jazije Dax (1. - 6. sezona) i Ezri Dax (7. sezona) prikazano nekoliko Trill epizoda. A tu su, također, i Ferengiji, podmukla i gramziva rasa Alfa kvadranta čiji je jedini životni cilj akumuliranje što više latinuma i bogatstva.

Nove vrste s kojima se upoznajemo, a čine glavninu radnje, su rase Dominiona. Osinivači, kao najviši u hijerarhiju, su metamorfna bića Gama kvadranta. Nekad su bili miroljubiva vrsta, no postali su izopćeni od strane "čvrstih" koje je plašila njihova sposobnost da poprime oblik koji god zažele. Pogrdno su bili nazivani mjenjolicima, no taj su naziv zadržali iz prkosa. Njihovi glavni podanici su Vorte. Genetski inžinjirana vrta koja za Osnivače provode manje administrativne poslove kao i opskrbljivanje Jem'Hadara Ketracelom bijelim. Spomenuti Jem'Hadari su Dominionski "snagatori", vrsta stvorena isključivo za borbu. Njihovu odanost Dominionu Osnivači osiguravaju ugrađivanjem ovisnosti o drogi, Kertracelu bijelom, u njihov genetski kod.. Osnivače, kao i Vorte, poštuju kao Bogove, no to je sve dio genetskog inžinjeringa čije je svrha osiguravanje odanosti nižih rasa Dominija prema Osnivačima.

Govoriti o kvalitetama pojedinih sezona je previše subjektivna stvar, no činjenica jest da su prve dvije sezone bile zamjetno lošije od ostatka, što nije posljedica bezidejnosti već malo dužeg uhodavanja te uvođenja u mnogo kompleksniju radnju. Dolaskom Defianta se djelomično razbija koncept radnje vezane uz stanicu te Završne dvije sezone su također pitanje subjektivnog dojma. Ovisi koliko netko voli obilje power-playa i cliffhangera (više epizoda u nastavku, često sa karakterističnim 'to be continiued' završetkom).

Govoreći konkretno, radnja se u prvim dvjema sezonama koncentrira na upoznavanje Bajoranske kulture, opisivanjem kardasijansko - bajoranskog sukoba, upoznavanjem glavnih likova te uvođenjem novih, sporednih koji pojačavaju radnju. Monotonija stanice se pokušavala razbiti povremenim odlascima u Deltu runaboutovima, nešto većih verzija običnih šatlova. Druga nas sezona dublje uvodi u radnju sa Makijima, već upoznatim u TNG-u, no sad zbog povezanosti sa Bajorancima i Kardasijancima, još razarađenijom.
Sve se mijenja predstavljanjem Defianta u trećoj sezoni, što je mobiliziralo posadu i oživilo radnju. Ekipa je mogla otići u istraživanje češće, kao što je to i bio slučaj, dok se na stanici upoznavalo sa sporednijim radnjama U trećoj sezoni DS9 konačno razrađuje svoj vlastiti indetitet te se odvaja od koncepta viđenog u TOS-u i TNG-u. Tada se konačno uvodi Dominion u priču te se oko njega gradi ostatak serijala. Krajem pete sezone počinje Dominijski rat koji traje do posljednje epizode serijala.

Jednom po sezoni, osim u šestoj, radnja bi se preselila u paralelni svemir, upoznat u TOS-u kada su Kirk i Spock promijenili budućnost Teranskog saveza koji je tada bio velika sila, no sad minorizirana od strane Saveza, klingonsko-kardasijanske organizacije.

Ipak nam ne treba brod da "hrabro idemo". To još ono što nas je DS9 naučio u ovih 7 godina.


Glavni likovi
Kapetan Benjamin Sisko, zapovjednik stanice DS9 (Avery Brooks)
Bojnica Kira Nerys, prva časnica stanice DS9 (Nana Visitor)
Jadzia Dax, znanstvena časnica na stanici sve do smrti krajem 2374. (Terri Farell)
Ezri Dax, savjetnica od 2375. (Nicole DeBoer)
Kapetan korvete Worf, časnik za strateške operacije i zapovjednik Defianta (Michael Dorn)
Miles O'Brien, operativni časnik (Col Meany)
Doktor Julien Bashir, glavni lječnik na stanici (Alexander Siddig)
Quark, vlasnik bara (Armin Shimerman)
Jake Sisko, sin zapovjednika stanice (Cirroc Lofton)

Sporedni likovi

Antos Bareil, bajoranski Vedek (svećenik) (Philip Anglim)
Brunt, FCA (Ferengi Commerce Authority) dužnosnik, Ferengi (Jeffrey Combs)
Damar, Legate/Gul, drugi kardasijanski vođa tijekom Dominijskog rate te vođa pobunjeništva pred kraj rata (Casey Biggs)
Gul Dukat, bivši zapovjednik Terok Nora (DS9), prvi kardasijanski vođa tijekom Dominijskog rata (Marc Alaimo)
Poručnik Michael Eddington, bivši časnik na DS9-u, Maki (Kenneth Marshall)
Vic Fontaine, holografski pjevač i "vlasnik" Vic's Lounge bara (James Darren)
Elim Garak, Kardasijanac, bivši operativac Opsidiskog Rega, prognanik sa Kardasije (Andrew Robinson)
Gowron, Klingonski Kancelar (Robert O'Reilly)
Ishka (Moogie), Quarkova i Romova majka (Cecily Adams and Andrea Martin)
Leeta, Dabo djevojka, Romova žena (Chase Masterson)
Martok, Klingonski general i Kancelar pri završetku rata (J. G. Hertzler)
Morn, česti gost Quarkovog bara (Mark Allen Shepherd)
Zastavnik / Poručnik Nog, Romov sin i prvi Ferengi u Zvjezdanoj floti (Aron Eisenberg)
Keiko O'Brien, žena Milesa O'Briena (Rosalind Chao)
Molly O'Brien, kći Milesa O'Briena (Hana Hatae)
Keryoshi O'Brien, sin Milesa O'Briena
Rom, Bajorian Engineer - Quarkov brat, Ferengi, Veliki Nagus od kraja 2375. (Max Grodénchik)
William Ross, Admiral - Zapovjednik flote tijekom Dominijskog rata (Barry Jenner)
Lwaxana Troi, kćer Deanne Troi (Majel Barrett Roddenberry)
Weyoun, Vorta, Zapovjednik dominijskih snaga u kvadrantu Alfa (Jeffrey Combs)
Winn Adami, Bajoranska Kai (Louise Fletcher)
Kasidy Yates, Siskova druga žena (Penny Johnson)
Zek, Veliki Nagus, Ferengi, vođa Ferengijskog saveza do kraja 2375. (Wallace Shawn)
Ženski mjenjolik, predstavnica Osnivača u kvadrantu Alfa (Salome Jens)

Kreativno osoblje
Rick Berman - kreator
Michael Piller - kreator
Ira Steven Behr - izvršni producent
Rick Berman - izvršni producent
Michael Piller - izvršni producentautor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh