» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x28
Errand of MercyEnterprise mora spriječiti Klingonce u zauzimanju planeta, ali stanovnici odbijaju njihovu pomoć.

Datum premijere epizode: 23. 03. 1967.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 3198.4


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
Nichelle Nichols – Uhura
George Takei – Sulu


Sporedni glumci i likovi

John Abbott – Ayelborne
David Hillary Hughes – Trefayne
Peter Brocco – Claymare
John Colicos – Kor
Eddie Paskey – Leslie


Kreativno osoblje

Redatelj: John Newland
Scenarist: Gene L. Coon


Sadržaj

Stožer Zvjezdane flote javlja da bi pregovori sa Klingoncima mogli loše završiti i predviđaju iznenadni napad. Enterprise mora krenuti prema planetu Organia i spriječiti Klingonce da tamo naprave svoju bazu. Organia je planet klase M nastanjen miroljubivim i tehnološki primitivnim tuđincima.

Tada ih neki brod pod cloakom gađa torpedima. Enterprise uzvraća pucajući naslijepo i Sulu javlja da je neprijateljski brod uništen. Uhura prima novu poruku od stožera u kojoj kažu da je počeo rat.

Enterprise je došao u orbitu Organie i dobivaju poruku da je flota klingonskih brodova u tom sektoru. Kirk se, zajedno sa Spockom, teleportira na planet, a Suluu naređuje da, ako susretnu tu flotu, bježi i upozori federacijsku flotu.

Na planetu ih dočekuje Ayelborne, predsjednik Vijeća staraca. Kirk odlazi sa njim do ostalih članova Vijeća, a Spock istražuje naselje.

Kirk Vijeću kaže da će ih Klingonci vjerojatno napasti, ali oni odbijaju njegovu pomoć. Tada dolazi Spock i kaže Kirku da je otkrio da to društvo uopće nije napredovalo u zadnjih 10 000 godina.

Vijeće i dalje odbija pomoć i tvrde da nema opasnosti, a Klingonci tada napadaju Enterprise. Jedan član vijeća tada kaže da se na planetu nalazi 800 Klingonaca. Organci tada Kirku i Spocku uzimaju oružje i daju im drugu odjeću.


Tada dolaze Klingonci predvođeni Korom. Kor uzima Kirka kao glasnogovornika te naređuje da Spocka odvedu na ispitivanje. Nakon što su utvrdili da govori istinu, puštaju ga.

Kirk i Spock tijekom noći uništavaju klingonske kutije sa eksplozivom želeći tako dati primjer Organcima. Ali Kor ih prisluškuje. Dolazi do njih i Ayelborne mu kaže da je Kirk zapravo kapetan Enterprisea. Ali Kor ga poznaje po imenu, divi mu se. Naredi da ga se odvede do njegova ureda. Od njega želi saznati položaj federacijske flote, ali Kirk mu se nasmije u lice. Kor mu zaprijeti da će, ako mu ne kaže, ubiti Spocka. Daje mu dvanaest sati i šalje ga u ćeliju gdje se već nalazi Spock.

Oni tamo razgovaraju o svojim mogućnostima kad odjednom dolazi Ayelborne i oslobađa ih. Kirku i Spocku nije jasno kako mu je to uspjelo kad je stražar konstantno ispred ćelije.

Tada se javlja Kor i kaže da je upravo ubio 200 Organaca i da će svaka dva sata ubiti još po 200 njih ukoliko se Kirk i Spock ne vrate.

Kirk uzima fazore i oni odlaze. Provaljuju u dvorac i dolaze do Kora. On im kaže da je federacijska flota na putu, ali da ih Klingonci čekaju. Tada im kaže da i u njegovom uredu postoji naprava za prisluškivanje i tada u ured upadaju stražari. Svi bacaju fazore na pod. Pokušavaju se i fizički obračunati, ali i tijela i sva oružja su prevruća da bi ih taknuli. Organci dolaze i kažu da ne mogu dopustiti da se ozlijede te da su spriječili svo nasilje, i na planetu, i na brodovima u svemiru. Čak ni taoci nisu ubijeni, nitko od njih nije umro tisućama godina. Ni humanoidna tijela im više nisu potrebna i tada pokažu svoj pravi oblik, oni su zapravo čista energija.

Tada zamole Kirka i Kora da odu sa planeta. Oni nemaju izbora i prisiljeni su završiti sa svim sukobima.


Zaključak i komentar

Epizoda u kojoj po prvi puta susrećemo Klingonce.

John Colicos je odlično odglumio nemilosrdnog klingonskog zapovjednika, a i "sukobi" između Kora i Kirka su vrlo interesantni. I jedan i drugi su ponosni zapovjednici, pa je čudno da nije ranije došlo do otvorenog sukoba.

Što se same radnje tiče, malo je previše predvidljiva. Jednostavno je bilo očito da Organci nisu baš ono što je Kirk mislio te da će oni na kraju spasiti situaciju. Ali ipak je vrlo zabavno gledati završetak epizode kada Organci smiruju Kirka i Kora kao da imaju posla sa djecom. Također su zgodni Kirkovi pokušaji nagovoravanja Organaca da im pomogne, a oni mu tada objasne da te dvije mogućnosti i nisu toliko različite.

Loša strana ove epizode su ljudi u tajicama, ali i ne sasvim logično ponašanje i sama priroda Organaca.

John Colicos (Kor) se trebao pojaviti u još dvije epizode, a i u četvrtoj sezoni. Ali nije bio slobodan kada su se te epizode snimale, a četvrta sezona se nije ni snimala. Ali ipak je ponovio svoju ulogu u tri epizode DS9-a. Zanimljivo je da je baš Colicos odgovoran za "mongolski" izgled Klingonaca u TOS-u.

Ovo je jedna od svega tri epizode u kojoj se ne pojavljuje DeForest Kelley (McCoy), a ovo je i zadnja epizoda u kojoj se za Vulkanca koristi izraz Vulcanian, od sada se koristi Vulcan.


Ocjena

8


Citati

Kor: "I don't trust men who smile too much."
Kor: "Ne vjerujem ljudima koji se previše smiju."

Kirk: "We think of ourselves as the most powerful beings in the universe. It's unsettling to discover that we're wrong."
Kirk: "Za sebe mislimo da smo najmoćnija bića u svemiru. Uznemiravajuće je otkriti da smo u krivu."


Kirk: "Well, Commander, I guess that takes care of the war. Obviously, the Organians aren't going to let us fight."
Kor: "A shame, Captain. It would have been glorious."
Kirk: "Pa, zapovjedniče, čini se da je rat gotov. Organci nam očito neće dopustiti da se borimo."
Kor: "Šteta, kapetane. Bilo bi veličanstveno."autor: Senad Subašić
idi na vrh