» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x22
Tomorrow is Yesterday



Enterprise je prebačen na Zemlju 300 godina u prošlosti.

Datum premijere epizode: 26. 01. 1967.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 3113.2


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
DeForest Kelley – McCoy
Nichelle Nichols – Uhura
James Doohan – Scotty
George Takei – Sulu

Sporedni glumci i likovi

Roger Perry – John Christopher
Hal Lynch – narednik policije zračne baze
Richard Merrifield – Webb
John Winston – Kyle
Ed Peck – poručnik Fellini


Kreativno osoblje

Redatelj: Michael O'Herlihy
Scenarist: D. C. Fontana


Sadržaj
Na radaru u vojnoj bazi otkrivaju letjelicu.
Pomisle da se radi o NLO-u i šalju avion da istraži.
Taj NLO je zapravo Enterprise. Bili su na putu prema Zvjezdanoj bazi 9 kada ih je crna zvijezda povukla prema sebi. Jedva su se izvukli, ali tako su se vratili do Zemlje, ali 300 godina u prošlosti! Enterprise je u 1969. godini.

Avion im prilazi i Enterprise ga hvata vučnom zrakom. Avion je preslab i počne se raspadati pa Kirk naredi da pilota teleportiraju na brod. Spock kaže da ga sada ne mogu vratiti, previše je vidio. Kirk to prenese pilotu, kapetanu Christopheru, i on, naravno, nije sretan zbog toga. Pokušava pobjeći, ali bezuspješno.

Spock nešto kasnije saznaje da ga ipak moraju vratiti, njegov će budući sin voditi prvi uspješni projekt slanja sonde na Saturn.

Sada moraju smisliti kako će objasniti Christopherov povratak. A tu su i fotografije i audio zapisi sa njegova zrakoplova.

Kirk i Sulu se teleportiraju u bazu kako bi uzeli te zapise. Tada ih uhvati jedan stražar. Spock ga tada slučajno teleportira na Enterprise i Kirk i Sulu mogu nastaviti sa svojom misijom. Odlaze do fotografskog laboratorija i tamo aktiviraju tihi alarm. Trojica stražara dolaze do njih i Kirk ih napada. Oni ga ipak svladavaju, ali Sulu se za to vrijeme uspio teleportirati natrag na Enterprise. Kirka odvode na ispitivanje.

Spock, Sulu i kapetan Christopher odlaze po Kirka. Christopher tada krade pištolj i namjerava pobjeći, ali Spock ga onesvješćuje vulkanskim stiskom.

Nakon povratka na Enterprise, Spock kaže da bi trebali krenuti prema Suncu i zatim naglo skrenuti, to bi ih trebalo vratiti u njihovo vrijeme. Dvojicu neželjenih putnika će teleportirati u vrijeme prije nego što su uopće došli na Enterprise.

Enterprise kreće prema Suncu. Nekako se uspijevaju izvući i teleportirati ovu dvojicu u njihovo vrijeme, bez sjećanja na protekle događaje. Enterprise tada počinje usporavati. Motori su na rubu otkazivanja, ali i oni se uspijevaju vratiti u svoje vrijeme.


Zaključak i komentar

Možda je malo čudno to što se u dijelu epizode prije špice ne pojavljuje ništa vezano za Star Trek, a i to što se događaj koji je uzrokovao sve to preskočio i gledatelju se sve serviralo u dvije rečenice. To i inače nije loša stvar, ali ovdje za to postoji i dosta dobar razlog. Naime, ova je epizoda trebala činiti dvodijelnu epizodu sa epizodom 1x07 - The Naked Time. Zato ta epizoda završava sa putom kroz vrijeme, a ova sa njime počinje.

Inače je epizoda vrlo dobra. Kao što je već rečeno gore, ponovno se spominje putovanje vremenom, i to na isti način kao u filmu The Voyage Home, i ponovno nema baš previše smisla. Kao ni teleportiranje na kraju epizode. Ali to i nije toliko bitno.

Epizoda ima solidan broj komičnih situacija i dijaloga, ali ipak gledatelja uspijeva držati napetim i zabrinutim svih 50-ak minuta. Tu je pokvareno brodsko računalo, Kirkovo ispitivanje, slučajna teleportacija stražara iz baze… Ozbiljnosti situacije pak pridonosi činjenica da na brodu postoji preko 400 članova posade, tj. članova posade iz budućnosti. To znači da postoji preko 400 ljudi koji bi, kada bi se vratili na Zemlju, mogli poremetiti vremenski pravac. Da nisu pronašli način za vratiti se u svoje vrijeme, bili bi osuđeni na 300-godišnje lutanje galaksijom bez ikakvih kontakata sa ljudskom vrstom.

Lijepo je bilo vidjeti kako Enterprise leti nebom. Nije bio mali broj takvih scena, što je čudno jer se one baš i ne mogu ponovno upotrijebiti u drugim epizodama.

Zanimljivo je da je ova epizoda predvidjela da će se let na mjesec dogoditi u kasnim 60-ima, iako je NASA u to vrijeme vjerovala da će se to ostvariti tek sredinom 70-ih. Još je fascinantnije da se u epizodi kao dan lansiranja spominje srijeda. Apollo 11 je lansiran 2 godine nakon snimanja te epizode, i to baš u srijedu!


Ocjena

8


Citati

Colonel Fellini: " What is that? Is that a uniform of some kind?"
Kirk: "This little thing? Something I slipped on."
Poručnik Fellini: "Što je to? Je li to nekakva uniforma?"
Kirk: "Ovo? Samo nešto što sam navukao na sebe."


Colonel Fellini: "All right, Kirk. Maybe this will make you laugh. Sabotage, espionage, unauthorized entry, burglary! How are those for starters? I can think up lots more if you don't start talking."
Kirk: "All right, Colonel. The truth is, I'm a little green man from Alpha Centauri, a beautiful place. You ought to see it."
Colonel Fellini: "I am going to lock you up for 200 years."
Kirk: "That ought to be ust about right."
Poručnik Fellini: "U redu, Kirk. Možda će Vas ovo nasmijati. Sabotaža, špijunaža, neovlašten ulazak, provala! Kako Vam se to sviđa za početak? Mogu smisliti još mnogo toga ako ne počnete pričati."
Kirk: "U redu, poručniče. Prava istina je da sam ja mali zeleni sa Alfa Centaurija, prekrasno mjesto. Trebali bi ga posjetiti."
Poručnik Fellini: "Poslat ću vas u zatvor na 200 godina."
Kirk: "To bi trebalo biti taman."



autor: Senad Subašić




idi na vrh