» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x20
ArenaKirk je prisiljen boriti se do smrti protiv kapetana tuđinskog broda.

Datum premijere epizode: 19. 01. 1967.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 3045.6


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
DeForest Kelley – McCoy
Nichelle Nichols – Uhura
George Takei – Sulu
James Doohan – Scotty


Sporedni glumci i likovi

Jerry Ayres – O'Herlihy
Grant Woods – Kelowitz
Tom Troupe – Harold
James Farley – Lang
Sean Kenney – DePaul
Carole Shelyne – Metron


Kreativno osoblje

Redatelj: Joseph Pevnev
Scenarist: Fredric Brown, Gene L. Coon


Sadržaj

Enterprise je primio poruku sa postaje Cestus 3, pa se Kirk, Spock, McCoy i još tri člana posade teleportiraju na planet. Kada dođu tamo vide da je sve razrušeno. Tada netko napada njih, a i nepoznati brod napada Enterprise. Poruke koje su ih dovele na taj planet su očito lažne.

Tuđinci se ipak povlače, i Enterprise kreće za njima. Kirk zaključuje da se radi o invaziji, iako Spock ističe da postoje i druge mogućnosti. Ali Kirk ostaje pri svome i shvaća da zato mora uništiti tuđinski brod.

Tijekom potjere otkrivaju planetarni sustav, a netko ih tada skenira. Tuđinski se brod tada zaustavlja, a nedugo potom zaustavlja se i Enterprise.

Tada se javljaju Metronci, tuđinci iz tog planetarnog sustava koji su zaustavili oba broda. Kažu da su pripremili planet na kojem će Kirk i kapetan drugog broda, pripadnik Gorna, riješiti svoje nesuglasice. Na planetu postoje sastojci potrebni za stvaranje oružja. Gubitnik će biti uništen, a sa njime i njegov brod. Kirk tada nestaje sa mosta i na planetu susreće drugog kapetana i započinje borba.

Gorn je vrlo inteligentan i fizički snažan, ali i spor. Kirk shvaća da nema šanse u direktnom fizičkom sukobu, pa bježi. Nakon nekog vremena upada u zamku koju je postavio Gorn, ali, iako ozlijeđen, uspijeva pobjeći.

Metronci javljaju Enterpriseu da Kirk gubi bitku, a i omogućavaju im direktno praćenje događaja na planetu.

Gorn tada kontaktira Kirka i, između ostaloga, kaže mu da su postaju na Cestusu 3 uništili jer su oni upali u njihov dio svemira, oni su se branili od invazije.

Kirk je uspio sakupiti sve sastojke za izradu primitivnog topa na barut. Sa tim oružjem napada Gorna i ruši ga na pod. Ali Kirk ga odbija ubiti, shvaća da su se oni samo branili. Gorn tada nestaje, a pojavljuje se jedan od Metronaca. Kaže da su iznenađeni Kirkovim postupkom, te da ipak nikoga neće uništiti. Također kaže da će za par tisuća godina ljudi i Metronci možda postići nekakav dogovor. Kontaktirat će ih kada budu spremni.

Kirk se tada stvara na mostu Enterprisea koji se nalazi 500 parseka od svog prijašnjeg položaja, i tada naredi da Enterprise krene prema uništenoj postaji.


Zaključak i komentar

Epizoda je bazirana na priči "Arena" koju je napisao Fredric Brown. Zanimljivo je da je originalna priča imala genijalan završetak, svemoćni tuđinci bi na kraju uništili pobjednika. Ali, pošto se ovdje radi o seriji, takav završetak očito i nije baš prikladan te je epizoda završila sretno po sve.

Radnja je sigurno bila aktualna, a možda i kontroverzna za vrijeme u kojem je snimljena, vrijeme kubanske krize i hladnog rata. Ali, nažalost, moglo bi se reći da je aktualna i danas.

Početak epizode je vrlo uzbudljiv, velikim dijelom zahvaljujući odličnom radu kamere, pratećoj glazbi ali i samoj scenografiji. I ovdje imamo veliki prostor po kojemu se posada kreće, što je, za razliku od uobičajenih skučenih hodnika i prostorija na brodovima i postajama, veliko osvježenje. Napetosti pridonosi i činjenica da se o napadačima u prvoj polovici epizode ne saznaje ništa.

Kostim Gorna izgleda zaista sjajno, ali njegovo glasanje je moglo, zapravo trebalo biti puno bolje.

Par glupih detalja i grešaka… Nešto nakon početka epizode, kada se svi nalaze u krateru, sastrane se vidi sjena nekoga tko prolazi iza kamere. Borba između Kirka i drugog kapetana je možda i najgora borba u Star Treku ikada. Naravno, morali su nekako dočarati da je Gorn spor, ali ovo je zbilja smiješno. Druga smiješna stvar je Kirk koji iskrom uspijeva zapaliti tkaninu.

Zanimljivost za kraj, ovo je prva epizoda Star Treka u kojem se spominju stražnji fazori na Enterpriseu.


Ocjena

7,5


Citati

Kirk: "You do anything you think necessary to protect the ship - Leave orbit, maximum warp, anything. Clear?"
Sulu: "Clear, Captain, but you…"
Kirk: "Never mind about me. Protect my ship."
Kirk: "Učinite sve što je potrebno da zaštitite brod – napustite orbitu, maksimalnim warpom, bilo što. Jasno?"
Sulu: "Jasno kapetane, ali vi…"
Kirk: "Ja nisam bitan. Zaštitite moj brod."


McCoy: "Where's the captain, Mr. Spock?"
Spock: "He's out there, Doctor, out there somewhere... in 1,000 cubic parsecs of space, and there's absolutely nothing we can do to help him."
McCoy: Gdje je kapetan, gosp. Spock?"
Spock: On je tamo, doktore, tamo negdje… u 1000 kubičnih parseka svemira, i nikako mu ne možemo pomoći."autor: Senad Subašić
idi na vrh