» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x18
Shore LeavePosada se odmara na planetu na kojemu se njihove misli pretvaraju u stvarnost.

Datum premijere epizode: 29. 12. 1966.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 3025.3


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
DeForest Kelley – McCoy
Nichelle Nichols – Uhura
George Takei – Sulu


Sporedni glumci i likovi

Emily Banks – Tonia Barrows
Oliver McGowan – Caretaker
Bruce Mars – Finnegan
Shirley Boone – Ruth
Perry Lopez – Esteban Rodriguez
Barbara Baldavin – Angela Martine-Teller


Kreativno osoblje

Redatelj: Robert Spaar
Scenarist: Theodore Sturgeon


Sadržaj

Enterprise je u orbiti nenaseljenog planeta vrlo sličnog Zemlji. Posada je iscrpljena i Kirk odlučuje da će se posada odmoriti na tom planetu. McCoy i Sulu su na površini. Sulu odlazi istraživati floru, a McCoy tada susreće velikog bijelog zeca, a tada i malu djevojčicu, likove iz knjige "Alisa u zemlji čudesa".

Kirk se teleportira na površinu i susreće McCoyja koji mu pokazuje otiske u zemlji. Kirk tada naređuje da se nitko drugi ne teleportira. Tada se začuju pucnjevi.

Kirk i McCoy dolaze do Sulua koji puca iz pištolja kojeg je netom pronašao. I kod njega pronađu tragove. McCoy odluči slijediti tragove zeca, a Kirk krene u suprotnom smjeru, da otkrije otkud je došao. Na putu susreće Finnegana, starog prijatelja sa Akademije, koji ne može biti tu.

Mnogi članovi posade prijavljuju čudne događaje. Tonia Barrows je susrela Don Juana. Sulu je krenuo za njim i zagubio se. Kirk ga odluči pronaći, a tada susreće Ruth, staru prijateljicu.

Spock javlja Kirku da je otkrio nekakvo polje čiji je izvor ispod površine planeta. Spock se tada, uz velike poteškoće, teleportira na planet i kaže da je daljnja komunikacija i teleportiranje nemoguće.

McCoyja napada i ubija vitez na konju. Kirk ubija viteza Suluovim pištoljem, jer fazori također ne rade. Spock tada otkriva da je vitez zapravo nekakva lutka, izrađena od istog materijala kao i sve ostalo na planetu, drveće, biljke, životinje, ljudi… Sve je to netko proizveo. McCoyjevo tijelo nestaje, kao i vitez.

Ponovno se pojavljuje Finnegan i Kirk kreće za njim. Napokon ga sustiže, ali ga Finnegan svladava. Kada se Kirk osvijestio, ponovno napada Finnegana i ovaj ga puta uspijeva svladati. Pita ga o čemu se tu radi, a Finnegan kaže da je sve tako kako je i htio. Dolazi Spock i kaže da to potvrđuje njegovu teoriju. Što god oni pomislili, to se i stvara.

Kirk upozorava posadu da ne misle i ne razgovaraju o ničemu. Odjednom se pojavljuje čovjek u zelenom plaštu i kaže da je on Skrbnik tog planeta. Kaže da su tek sad shvatili da Kirku i ostalima nije jasno o čemu se tu radi. Sve ovo ih je trebalo zabaviti, ništa od toga nije stvarno. Cijeli je planet stvoren kao nekakav zabavni park za njihovu rasu. Pošto ništa nije stvarno, i McCoy je zapravo živ.

Kirk pita Skrbnika tko su oni i odakle dolaze, ali Skrbnik smatra da ljudi još nisu spremni da ih upoznaju, a Spock se slaže. Skrbnik im kaže da su dobrodošli i Kirk naredi da se sva posada teleportira na planet.


Zaključak i komentar

Iako pati od velikih logičkih rupa, radi se o vrlo dobroj i, prvenstveno, zabavnoj epizodi. Imamo dosta razvoja likova, saznajemo nešto o Kirkovoj prošlosti, životu na Akademiji, a upoznajemo i još jednu njegovu, naravno, vrlo lijepu, prijateljicu. McCoyju je dodijeljeno nešto više vremena, a tu je i Sulu i njegova zanimacija za biljni svijet i oružja.

Dijalozi su dobri, pogotovo oni između Kirka i Spocka. Glazba je odlična, pogotovo kada se pojavljuje Finnegan kojega je odlično odglumio Bruce Mars. Zbilja je neobično gledati Kirka i ostale kako trče kroz šumu ili po planinama uz kameru koja ih odlično prati. Pravo osvježenje nakon jednostavnog teleportiranja na pravu lokaciju.

Ime Skrbnik je upotrijebljeno i u Voyageru, stvarno su mogli smisliti nešto originalnije. Enterprise će još jednom doći na ovaj planet tražeći Skrbnika, ali to je radnja jedne epizode TAS-a. Uz one logičke propuste, tu su i neke sitnije greškice, poput uniforme članice posade poderane na krivoj strani, ili Kirkove uniforme koja je u jednoj sceni netaknuta, a već u slijedećoj je, standardno, razderana na prsima.

Zanimljivo je da je Shatner želio da se njegov lik bori sa tigrom, ali su ga ipak uvjerili da to i nije previše pametno. Zgodan detaljčić na početku epizode kada umorni Kirk govori koji je zvjezdani nadnevak.


Ocjena

8


Citati

Sulu: "The captain has to come down. He'd like it."
McCoy: "He needs it. You've got your problems. I've got mine. He's got ours plus his plus 430 other people."
Sulu: "Kapetan mora doći na planet. Svidjelo bi mu se."
McCoy: "Treba mu to. Ti imaš svoje probleme. Ja imam svoje. On ima i naše i svoje i probleme ostalih 430 članova posade."


Spock: "On my planet, "to rest" is to rest, to cease using energy. To me it is quite illogical to run up and down on green grass using energy instead of saving it."
Spock: "Na mom planetu, "odmarati se" znači odmarati se, prestati trošiti energiju. Vrlo je nelogično trčati gore dolje po zelenoj travi trošeći energiju, umjesto da ju se čuva."


McCoy: "On this supposedly uninhabited planet, I just saw a large rabbit pull a gold watch from his vest and claim that he was late."
McCoy: "Na ovom, navodno, nenaseljenom planetu, upravo sam vidio velikog zeca koji je izvadio zlatni sat iz svog prsluka i rekao da kasni."autor: Senad Subašić
idi na vrh