» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x16 i 17
MenagerieSpock krade Enterprise i prevozi kapetana Pikea do Talosa 4.

Datum premijere epizode: 17. 11. 1966. (dio 1), 24. 11. 1966. (dio 2)
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 3012.4


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
DeForest Kelley – McCoy
James Doohan – Scotty
Nichelle Nichols – Uhura


Sporedni glumci i likovi

Malachi Throne – Jose I. Mendez
Sean Kenney – Christopher Pike
Hagan Beggs – Hansen
George Sawaya – Humbolt
Glumci iz epizode The Cage


Kreativno osoblje

Redatelj: Marc Daniels (dio 1), Robert Butler (dio 2)
Scenarist: Gene Roddenberry


Sadržaj

Enterprise je primio poruku sa Zvjezdane baze 11 u kojoj je rečno da odmah dođu tamo. Kirk, Spock i McCoy se teleportiraju u bazu i tamo saznaju da nikakva poruka nije poslana.

Spock tvrdi da je primio poruku od kapetana Pikea, ali to je nemoguće. Pike je doživio tešku nesreću i sada se jedva kreće u invalidskim kolicima, a u mogućnosti je samo signalizirati da ili ne. Spock dolazi do Pikea i kaže mu da je sve već isplanirao. Pike mu signalizira ne, pokušava ga odgovoriti, ali bezuspješno.

Spock je lagao, nikakva poruka nije poslana iz Zvjezdane baze niti primljena na Enterpriseu. On tada dolazi u računalni centar baze, onesvješćuje tehničara vulkanskim stiskom i šalje lažnu poruku Enterpriseu.

Kirk i McCoy promatraju Pikea. Kirk počinje sumnjati da je Spock lagao, ali McCoy se ne slaže. McCoyja tada zovu na Enterprise.

Komodor Mendez pokazuje Kirku tajne spise o Talosu 4. Zabranjen je svaki kontakt sa tim planetom i za prekršitelje je predviđena smrtna kazna. Kirk čita spise, a tada Pike nestaje! Enterprise odlazi iz orbite.

McCoy dolazi na most i pita Spocka što se događa, a on ga odvodi do kapetana Pikea.

Kirk i komodor Mendez ih prate u šatlu, ali ponestaje im goriva. Kirk odlučuje nastaviti potjeru. Nešto kasnije ostaju bez goriva i sa vrlo malo kisika. Tada se Spock vraća po njih i pritom kaže McCoyju da je kriv za izdaju i pobunu. Osiguranje ga tada odvodi do njegove kabine. Scotty teleportira Kirka i Mendeza i Kirk preuzima zapovjedništvo. Ali Enterprise i dalje ide prema Talosu 4 i nitko ga ne može zaustaviti.

Saziva se vojni sud, a njegovi su članovi Kirk, Mendez i Pike. Komodor želi objašnjenje, zašto Spock vodi Pikea na Talos 4. Tada se na ekranu prikažu događaji otprije 13 godina, isječci iz prvog pilota, The Cage.

Taj video zapis dolazi sa Talosa 4, i Kirka zbog toga smjenjuju.

Talosijanci su preuzeli kontrolu nad ekranom i sud mora odgledati što se dogodilo kapetanu Pikeu na Talosu 4. Nakon nekog vremena, snimka se ponovno prekida. Tada Kirk, Mendez i Pike odlučuju da je Spock kriv po svim točkama optužnice.

Enterprise stiže do Talosa 4. Snimka se nastavlja. Kirk na kraju shvati o čemu se tu radi, okrene se prema komodoru Mendezu, ali on tada nestaje. Talosijanka mu tada kaže kako je Mendez bio samo iluzija, iluzija koja ga je trebala zadržati kako ne bi prerano preuzeo kontrolu nad brodom. Također mu kaže da kapetan Pike, ako želi, može provesti ostatak života na Talosu 4, ali potpuno nesputan invaliditetom. Tada Uhura javlja da je primila poruku od komodora Mendeza iz Zvjezdane baze 11. U njoj se kaže da se, zbog velike povijesne važnosti koju ima kapetan Pike, protiv Spocka neće ništa poduzimati, te da Kirk napravi ono što misli da je najbolje. Kirk tada pita Pikea želi li ostati. On odgovara da želi i tada ga teleportiraju na površinu planeta.


Zaključak i komentar

Epizoda koja se uglavnom sastoji od snimaka prvog pilota, The Cage. Iskorištavanje tih, dotada neobjavljenih, snimki je prilično dobra ideja, a i uspješno je uklopljeno u ovu epizodu.

Obje su epizode sigurno bile odlične u prvom prikazivanju (jer tada The Cage nije ni bio prikazan), ali sada, nakon odgledanog prvog pilota, ove dvije epizode i nisu baš nešto. Pogotovo drugi dio, koji ima više isječaka iz pilota nego prvi. Također, završetak prvog dijela je odličan, dok je završetak drugog dijela nalošiji dio ovog cliffhangera. Jednostavno je nevjerojatno da mu je, nakon svega što je učinio, Kirk odmah oprostio. Bilo bi puno bolje da je epizoda imala malo tmurniji završetak.

Samo dvije bitnije zamjerke… U prethodnom nastavku, Court Martial, kao dokaz protiv Kirka upotrijebljen je video zapis sa mosta, a u ovoj se epizodi kaže kako se tako detaljni zapisi ne rade. Također, Spockov sukob sa tehničarem u računalnom centru izgleda smiješno, nije jasno zašto odmah nije upotrijebio vulkanski stisak…

Ova je epizoda dobila i nagradu Hugo za najbolju dramsku izvedbu, a također je i jedina dvodijelna epizoda u cijelom TOS-u.


Ocjena

7,5


Citati

Spock: "I have never disobeyed your orders before, Captain, but this time I must. I know. I know it is treachery and it's mutiny... but I must do this. I have no choice."
Spock: "Nikada se dosada nisam oglušio na Vaše naredbe, kapetane, ali ovaj puta moram. Znam. Znam da je to izdaja i pobuna… Ali moram to učiniti. Nemam izbora."

Kirk: "Do you know what you're doing? Have you lost your mind?"
Spock: "Captain. Jim, please... don't stop me. Don't let him stop me. It's your career and Captain Pike's life. You must see the rest of the transmission."
Kirk: "Lock him up."
Kirk: "Znaš li što radiš? Jesi li poludio?"
Spock: "Kapetane. Jim, molim te… Nemoj me zaustavljati. Nemoj dopustiti da me on zaustavi. Radi se o tvojoj karijeri i o životu kapetana Pikea. Moraš vidjeti ostatak zapisa."
Kirk: "Zatvorite ga."autor: Senad Subašić
idi na vrh