» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x15
Court MartialJedan član posade je mrtav i Kirk je optužen za nemar.

Datum premijere epizode: 02. 02. 1966.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 2947.3


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
DeForest Kelley – McCoy
Nichelle Nichols – Uhura


Sporedni glumci i likovi

Percy Rodriguez – Stone
Elisha Cook Jr. – Samuel T. Cogley
Joan Marshall – Areel Shaw
Richard Webb – Benjamin Finney
Hagan Beggs – Hansen
Alice Rawlings – Jame Finney


Kreativno osoblje

Redatelj: Marc Daniels
Scenarist: Don M. Mankiewicz, Steven W. Carabatsos


Sadržaj

Enterprise je prošao kroz ionsku oluju. Prilično je oštećen, a i jedan član posade, Benjamin Finney, je poginuo. Zato Kirk naređuje da Enterprise ode do Zvjezdane baze 11 na popravke.

Komodor Stone, zapovjednik baze, razgovara sa Kirkom. Kirk kaže da je čekao Finneyja koliko god je mogao, ali da ipak nije bilo dovoljno. Tada dolazi Spock sa zapisima Enterpriseovog računala. Ti zapisi kažu da Kirk laže! Stone ga optužuje za nemar, optužuje ga da je on kriv za smrt kolege. Kirk to negira i govori da je učinio sve po propisima.

Komodor Stone nešto kasnije saslušava Kirka. Kirk i Finney su bili dobri prijatelji, Finneyjeva kćer, Jame, je čak dobila ime po njemu. Ali prije par godina služili su na istom brodu, U.S.S. Republic, i Kirk je primijetio pogrešku koju je Finney napravio, smijenio ga i napravio službeni zapis o tome. To je utjecalo na Finneyjevu daljnju karijeru, što je uništilo njihovo prijateljstvo. Kirk dalje objašnjava što je sve napravio za vrijeme oluje, ali zapisi sa Enterprisea govore suprotno. Stone mu neslužbeno predlaže da se nagodi i odustane od zapovijedanja brodom. Kirk odlučno odbija.

Kirk u baru susreće svoju staru prijateljicu, Areel Shaw. Tada saznaje da će ona voditi slučaj protiv njega. Ona mu preporuča odvjetnika.

Kirk se vrati u svoju sobu i tamo zatekne čovjeka zatrpanog knjigama. To je njegov odvjetnik, Samuel T. Cogley.

Suđenje je počelo. Tužiteljica kao svjedoke poziva Spocka, McCoyja i još jednu članicu posade. Svi oni kažu kako Kirk to ne bi mogao učiniti, ali činjenice govore drugačije. Cogley kao svjedoka poziva Kirka i on opet ponavlja kako nije kriv. Tužiteljica tada pokazuje video zapis sa mosta koji pokazuje suprotno! Kirk je šokiran, to se nije tako dogodilo…

I Cogley sada počinje sumnjati u Kirka i predlaže mu da se nagode. Kirk ponovno odbija, nije učinio ništa krivo. Spock javlja da nije našao grešku sa računalom, ali nešto kasnije ipak shvaća da nešto nije u redu…

Spock dolazi sa dokazima i Cogley predlaže da se suđenje nastavi na Enterpriseu. Spock tada kaže kako je otkrio da je netko podesio memoriju računala i zato je video zapis bio pogrešan. To su u stanju napraviti samo Kirk, Finney i on sam. Cogley tada zaključuje da Finney nije mrtav! To će dokazati pokusom.

S va je posada napustila Enterprise i impulsni pogon je isključen. Na mostu su samo Kirk, Spock, McCoy i ostali vezani za suđenje. Enterprise posjeduje senzore za zvuk, te je u stanju otkriti čak i kucanje srca. McCoy nekakvim uređajem prikriva zvuk kucanja srca svih na mostu, ali čuje se još jedno srce. To je Finney! Spock otkriva odakle zvuk dolazi i Kirk kreće prema njemu, a za to vrijeme se Cogley vratio na planet po Finneyjevu kći.

Finney se javlja Kirku i očito je da je bijesan na njega. Kirk ga pokušava pronaći, ali Finney mu prilazi s leđa i uzima mu fazor. Finney neće ubiti Kirka, ali sabotirao je Enterprise koji se tada počinje spuštati u atmosferu. Kirk ga pokušava odgovoriti, ali Finney je potpuno poludio. Kirk mu tada kaže da je njegova kći također na Enterpriseu. Finney je u panici i Kirk ga tada svladava i uzima mu fazor. Finney mu kaže što je i gdje na Enterpriseu napravio i Kirk to uspijeva popraviti na vrijeme.

Naravno, Kirk je oslobođen svih optužbi i Enterprise odlazi.


Zaključak i komentar

U početku vrlo zanimljiva epizoda, ali je zaplet sve pokvario. Spockova dijagnoza igranjem šaha je već dovoljno blesava, ali vrhunac gluposti je način otkrivanja Finneyja.

Usprkos tome, epizoda je prilično gledljiva, a i ideja je dobra.

Sjajni likovi: bivši prijatelj koji se želi osvetiti, stara prijateljica koja je prisiljena biti protiv Kirka, a tu je i Kirkov odvjetnik koji je vrlo interesantan i simpatičan lik. Njegovi argumenti na sudu su također odlični, ali i pomalo smiješni.

Spockovo svjedočenje je također zanimljivo, kao i njegova vjera u Kirkovu nevinost. Saznajemo nešto više i o njemu, kao i o McCoyju koji također ima par komičnih rečenica, poput jednog citata nešto niže.

Plus epizodi je prikaz zgrada Zvjezdane baze 11 koje izgledaju začuđujuće dobro, dok te iste zgrade u slijedećoj epizodi (The Menagerie Part 1) izgledaju jako, jako loše. To možda i nije toliko čudno pošto je ova epizoda zapravo snimljena par mjeseci nakon The Menagerie Part 1.

Zbog svega toga, ova epizoda ipak dobiva solidnu ocjenu.

Još par nelogičnosti… Smiješno je kada Kirk kaže da mogu povećati osjetljivost senzora za zvuk 1^4 puta, jer je to zapravo jednako 1. Također, pomalo je čudno to što je Kirk toliko tužan zbog smrti člana posade jer su baš u prethodnom nastavku, The Galileo Seven, dvojica poginula, a na kraju epizode su se svi smijali. Dobro, ovdje je Kirk donekle odgovoran, a i Finney mu je bio nekakav prijatelj, ali ipak…


Ocjena

7


Citati

McCoy:
"If you have any doubt, that was indeed Captain James Kirk of the Enterprise."
Areel Shaw: Yes, I know. Are you a friend of his?"
McCoy: "In these trying times, one of the few. Dr. Leonard McCoy. And you?"
Areel Shaw: "Areel Shaw. And I'm a friend, too… an old one."
McCoy: "All of my old friends look like doctors. All of his look like you."

McCoy: "Ako niste sigurni, to stvarno je bio kapetan Enterprisea, James Kirk."
Areel Shaw: "Da, znam. Vi ste njegov prijatelj?"
McCoy: "Jedan od rijetkih u ovim teškim trenucima. Dr. Leonard McCoy. A Vi?"
Areel Shaw: "Areel Shaw. I ja sam mu također prijateljica… Stara prijateljica."
McCoy: "Svi moji stari prijatelji izgledaju poput doktora. Svi njegovi izgledaju poput Vas."


Kirk: "You have to be either an obsessive crackpot who's escaped from his keeper or Samuel T. Cogley, attorney-at-law."
Samuel T. Cogley: "Right on both counts."


Kirk: "Vi ste ili opsesivni luđak koji je pobjegao od svojih skrbnika, ili Samuel T. Cogley, odvjetnik."
Samuel T. Cogley: "Oboje je točno."


Spock: "If I let go of a hammer on a planet that has a positive gravity, I need not see it fall to know that it has, in fact, fallen."
Spock: "Ako ispustim čekić na planetu sa pozitivnom gravitacijom, ne moram ga vidjeti kako pada da znam da je zaista pao."autor: Senad Subašić
idi na vrh