» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x14
Galileo SevenSedmero članova posade se šatlom prisilno spušta na negostoljubiv planet.

Datum premijere epizode: 05. 01. 1966.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 2821.5


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
DeForest Kelley – McCoy
James Doohan – Scotty
George Takei – Sulu
Nichelle Nichols – Uhura


Sporedni glumci i likovi

Don Marshall – Boma
Peter Marko – Gaetano
Reese Vaughn – Latimer
Grant Woods – Kelowitz
Phyllis Douglas – Mears
John Crawford – Ferris


Kreativno osoblje

Redatelj: Robert Gist
Scenarist: Oliver Crawford, S. Bar-David


Sadržaj

Enterprise prevozi lijekove na Makus 3. Na njihovom putu je i Murasaki 312, nepoznati i neistraženi elektromagnetski fenomen. Kirk odlučuje ostati par dana i provesti neka znanstvena istraživanja. Ali na Enterpriseu je i Ferris, dužnosnik koji nadgleda dostavu lijekova. Njemu se ne sviđa to zadržavanje iz znanstvenih razloga. Ali, pošto je ostalo još tri dana do predaje lijekova, Kirk šalje šatl Galileo u Murasaki.

U šatlu su Spock, McCoy, Scotty i još četvero članova posade. Nakon nekog vremena, Galileo je u problemima, zračenje se povećava i Spock pokušava kontaktirati Enterprise. Tada je ogromni magnetski potencijal odvukao šatl u središte Murasakija 312.

Na Enterpriseu su primili samo mali dio njihove poruke. Kirk je zabrinut, Enterpriseovi instrumeni ne rade kako treba, a i teleporteri su nesigurni. Uhura javlja da postoji jedan planet na kojem je moguć život, te da se taj planet, Taurus 2, nalazi u samom središtu fenomena. Enterprise kreće prema tom planetu.

Galileo je prisilno sletio i McCoy pomaže posadi. Spock naredi dvojici, Latimeru i Gaetanu, da uzmu fazore i istraže okolinu, a Scotty počinje popravljati šatl. Spock vjeruje da su šanse da ih Enterprise nađe vrlo male.

Enterprise za to vrijeme lansira i drugi šatl, Columbus.

Scotty kaže kako šatl nema dovoljno goriva da napusti planet, a preteški su čak i za postizanje orbite. Spock razmišlja o tome da nekoga ostave na planetu kako bi ostali mogli otići.

Latimer i Gaetano čuju nešto. To nešto je svuda oko njih. Pokušavaju pobjeći, ali tada ogromno, ali primitivno, koplje pogađa Latimera u leđa. To koplje je bacio tuđinac koji izgleda poput nekakvog majmuna, ali visok preko 3 metra. Dvojica odnose Latimerovo tijelo natrag do šatla. Scotty tada javlja da je šatl izgubio svo gorivo.

Nešto se događa izvan šatla. Svi su nervozni i žele napasti prvi, ne dopustiti tuđincima da ih sve pobiju. Spock se ne slaže. Zajedno sa Gaetanom i Bomom istražuje okolinu. Nekoliko tuđinaca ih je okružilo, ali ih oni ne vide zbog nekakve magle. Spock naredi ovoj dvojici da zapucaju naslijepo i prestraše ih. Tada se Spock i Boma vraćaju do šatla, a Gaetano ostaje na straži.

Scotty ima ideju, iskoristit će energiju fazora kao gorivo. Spock mora odlučiti da li želi zadržati fazore kao njihovu jedinu obranu, ili želi gorivo, njihov jedini izlaz. Naređuje Scottyju da iskoristi fazore.

Kirkovo vrijeme polako ističe… Na Enterpriseu su završeni testovi teleportera i oni su sada sigurni za teleportiranje ljudi. Kirk šalje 3 ekipe na površinu planeta.

Tuđinci za to vrijeme ubijaju i odnose Gaetana. Spock želi saznati što mu se dogodilo, daje svoj fazor McCoyu i odlazi. Nakon nekog vremena pronalazi Gaetanovo tijelo i odnosi ga natrag do šatla. Tuđinci ga gađaju kopljima, ali Spock ipak uspijeva proći neozlijeđen. Tada tuđinci počnu lupati kamenjem po šatlu. Spock odluči naelektrizirati oplošje šatla i tuđinci odlaze.

Jedna ekipa se vraća na Enterprise sa jednim mrtvim i dva ranjena.

Vrijeme je isteklo i Ferris preuzima kontrolu nad brodom. Šatl Columbus se vratio, sve ekipe su se teleportirale na Enterprise i Kirk je prisiljen krenuti prema Makusu 3. Naređuje da Enterprise krene normalnom brzinom.

Scotty je završio sa fazorima. Šatl može uzletjeti i ostati u orbiti nekoliko sati.

Tijekom pokapanja Gaetana, tuđinci napadaju. Spock ostaje prikliješten kamenom i kaže ostalima da ga ostave i odu, ali McCoy i Boma mu pomažu. Prilikom uzlijetanja su izgubili nešto goriva tako da sada u orbiti mogu ostati svega 45 minuta, a onda će šatl ponovno ući u atmosferu i izgorjeti. Spock ponovno pokušava kontaktirati Enterprise, ali bez uspjeha. Tada izbacuje svo gorivo iz šatla i zapaljuje ga. Svi su šokirani, sada im je ostalo šest minuta prije nego što šatl počne padati prema planetu.

Ali Sulu je vidio trag zapaljenog goriva koji je ostavio Galileo. Kirk okreće Enterprise. Šatl polako ulazi u atmosferu i počne gorjeti, ali tada ih svo petero teleportiraju na Enterprise.

Tada Enterprise nastavlja prema Makusu 3.


Zaključak i komentar

Vrlo dobra epizoda sa razvojem Nimoyjevog lika. Sjajna stvar u vezi ove epizode su dijalozi između Spocka i McCoya. A tu je i Spockovo zapovijedanje i reakcije ostalih na to. Možda je malo nerealna Spockova tolerancija na neposluh posade, ali sve u svemu nervoza i strah su prilično dobro prikazani. Kirka ima malo u ovoj epizodi, što je donekle i dobra stvar. Ali njegov izraz lica na kraju epizode, sa osjećajem olakšanja, veselja, ali pomalo i tuge, je dobro pogođen. Jedini minusi su loš izgled tuđinaca i njihova oružja. Malo je čudno da se Scotty smješkao u prilično ozbiljnoj situaciji, a i na samom kraju epizode, svi na mostu se smiju, a ostali su bez dva člana posade…


Ocjena

7,5


Citati

Kirk: "Look, these people are my friends and my shipmates. I intend to continue the search for them until the last possible moment."
Kirk: "Ti ljudi su moji prijatelji i kolege. Namjeravam nastaviti sa potragom do posljednjeg mogućeg trenutka."


Spock: "I realize command does have its fascinations, even under circumstances such as these. But I neither enjoy the idea of command, nor am I frightened of it. It simply exists. And I will do whatever logically needs to be done."
Spock: Jasno mi je da zapovijedanje ima svojih čari, čak i pod ovakvim okolnostima. Ali ideja zapovijedanja mi se niti sviđa, niti me plaši. Ona jednostavno postoji. I ja ću učiniti sve što se logički treba napraviti.


McCoy: "Mr. Spock, life and death are seldom logical."
Spock: "But attaining a desired goal always is, Doctor."
McCoy: "Gosp. Spock, život i smrt su rijetko logični."
Spock: "Ali postizanje željenog cilja uvijek jest, doktore."autor: Senad Subašić
idi na vrh