» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x13
The Conscience of the KingKirk sumnja da je član putujuće glumačke družine zapravo zločinac za kojeg se smatralo da je mrtav već dvadeset godina.

Datum premijere epizode: 08. 12. 1966.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 2817.6


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
DeForest Kelley – McCoy
Nichelle Nichols – Uhura
Grace Lee Whitney - Rand


Sporedni glumci i likovi

Arnold Moss – Anton Karidian
Barbara Anderson – Lenore Karidian
Bruce Hyde – Kevin Thomas Riley
William Sargent – Thomas Leighton
Natalie Norwick – Martha Leighton


Kreativno osoblje

Redatelj: Gerd Oswald
Scenarist: Barry Trivers


Sadržaj

Enterprise je skrenuo sa svog puta kako bi potvrdio pronalazak dr. Thomasa Leightona koji je navodno otkrio novu sintetičku hranu koja bi mogla potpuno spriječiti pojavu gladi na obližnjoj koloniji. Ali Leighton je to izmislio, doveo je Kirka tamo kako bi mu pomogao uhvatiti jednog glumca, člana putujuće glumačke družine. Leighton je siguran da je taj glumac zapravo Kodos, bivši upravitelj Tarsusa 4 koji je prije dvadesetak godina proglasio izvanredno stanje i polovicu populacije dao ubiti. Ali smatra se da je Kodos mrtav. Leighton je siguran da je to on, sjeća se njegovog glasa, sjeća se stvari koje je radio… Odluči pozvati sve glumce kod sebe na zabavu.

Kirk se vraća na Enterprise i uspoređuje podatke o Kodosu i glumcu Antonu Koridianu. Tada se konzultira sa Spockom i odlučuje ostati na zabavi. Tamo se Kirk upoznaje sa Koridianovom kćeri, Lenorom. Njih dvoje izlaze van u šetnju i Kirk opaža beživotno tijelo dr. Leightona. Kirk tada kontaktira kapetana Daileyja koji je trebao prevesti glumce do njihove slijedeće lokacije i zamoli ga da to prepusti njemu.

Postoji devet očevidaca koji mogu identificirati Kodosa. Kevin Riley, poručnik na Enterpriseu, je jedan od njih. Kirk ga premješta u strojarnicu kako ne bi došao u kontakt sa Karidianom.

Spock misli da se Kirk čudno ponaša, ali McCoy ga ne sluša. Tada Spock provjerava što povezuje Kirka, Rileyja, Leightona i Karidiana. Saznaje da je to Tarsus 4. Zalihe hrane na Tarsusu je napala nekakva bolest, te je tako 8000 naseljenika ostalo skoro bez ikakve hrane. Tada je Kodos preuzeo svu vlast i podijelio naseljenike u dvije skupine. Jedni bi ostali na životu i podijelili ono malo hrane što je ostalo, a drugi bi bili ubijeni. Pomoć je stigla brzo, ali ipak nedovoljno brzo. 4000 ljudi je ubijeno. Informacije o glumcu Karidianu počinju gotovo na isti dan kada je Kodos nestao. Spock također saznaje da postoji devet očevidaca, ali da je sedmero već mrtvo, živi su samo Kirk i Riley. Zanimljivo je da je Karidianova glumačka družina uvijek bila blizu kada su umrli.

Riley je za to vrijeme potpuno sam u strojarnici. Netko mu sipa nešto u piće. On ga tada ispija i pada na pod.

McCoy se bori za njegov život. Ako ga ne uspije spasiti, Kirk je sigurno slijedeća meta.

Spock je siguran da je Koridian zapravo Kodos, ali Kirku logika nije dovoljna. Tijekom njihova razgovora Spock začuje zvuk preopterećenog fazora i naredi da se paluba evakuira. Kirk pronalazi fazor u zadnji čas i izbacuje ga sa broda.

Kirk tada dolazi do Koridiana i pita ga je li on Kodos, ali ne dobiva konkretan odgovor. Tada mu daje da pročita tekst koji će usporediti sa snimkom Kodosovog govora. Koridian izgovori tekst bez da je i pogledao na papir.

Riley se potpuno oporavio, ali Kirk je naredio da ostane u bolnici. Tada Riley slučajno čuje da postoje sumnje da je Koridian zapravo Kodos te odlazi iz bolnice i uzima fazor.

Glumci izvode predstavu na Enterpriseu kad dolazi naoružani Riley. Kirk ga pokušava odgovoriti od toga i uspijeva mu uzeti oružje. Koridian i kći nakon predstave razgovaraju i ona mu kaže da je ona ubila onih sedam očevidaca! Kirk to čuje i pozove osiguranje. Lenora tada uzima fazor i pokuša ubiti Kirka, Koridian se baca ispred njega i spašava mu život, ali sam pada mrtav.

Enterprise ostatak glumačke družine dovozi na njihovu destinaciju i odlazi.


Zaključak i komentar

Odlična epizoda koja je mogla biti i nešto bolja. Ocjena je nešto niža zbog par scena sa Kirkom i Lenorom koje, zajedno sa pratećom glazbom, podsjećaju na Zameo ih vjetar, a to nije dobro.

Sjajan koncept, sjajni dijalozi. Shakespeare je odlično prenesen u 23. stoljeće.

Genijalni gostujući glumci. Moss (Karidian/Kodos) je uspješno odglumio čovjeka koji je počinio strašan zločin, čovjeka koji pati već dvadeset godina, čovjeka kojeg ipak morate sažalijevati… A i Anderson (Lenore) je, pogotovo u drugoj polovici epizode, pokazala da nije samo lijepo lice.

Jedine zamjerke epizodi su, već spomenute "Zameo ih vjetar scene", ali i nemogućnost pozitivne identifikacije tijela (što je zaista glupo, pogotovo u 23. stoljeću), te događaj na Tarsusu 4 prije 20 godina i Riley koji su ipak mogli dobiti malo više prostora.

Par zanimljivosti… Obožavateljima Simpsona je ime Kodos vjerojatno dobro poznato, Matt Groening je to ime uzeo upravo iz ove epizode. Ovo je zadnja epizoda u kojoj se pojavljuje Grace Lee Whitney (Rand).

Ako ste ljubitelj Enterprisea, preskočite. Svi ostali, pogledajte još jednu genijalnu epizodu koja, poput Shakespearea, ne zastarijeva.


Ocjena

8


Citati

Kirk:
"Worlds may change, galaxies disintegrate, but a woman... always remains a woman."
Kirk: "Svjetovi se mogu promijeniti, galaksije raspasti, ali žena… uvijek ostaje žena."


Karidian/Kodos: "The revolution... is successful, but survival depends on drastic measures. Your continued existence represents a threat to the well-being of society. Your lives means slow death to the more valued members of the colony. Therefore I have no alternative but to sentence you to death."
Karidian/Kodos: "Revolucija… je uspjela, ali opstanak ovisi o drastičnim mjerama. Vaše postojanje predstavlja prijetnju dobrobiti društva. Vaš život znači sporu smrt važnijim pripadnicima kolonije. Zbog toga mi nema druge nego vas osuditi na smrt."


Karidian/Kodos: "My child! My child! You've left me nothing! You were the one thing in my life, untouched by what I'd done."
Karidian/Kodos: "Dijete moje! Dijete moje! Ništa mi nisi ostavila! Ti si bila jedina stvar u mome životu neokaljana onime što sam učinio."autor: Senad Subašić
idi na vrh