» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x12
MiriEnterprise prima SOS signal sa planeta identičnog Zemlji na kojem žive samo djeca.

Datum premijere epizode: 27. 10. 1966.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 2713.5


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
DeForest Kelley – McCoy
Grace Lee Whitney - Rand


Sporedni glumci i likovi

Kim Darby – Miri
Michael J. Pollard – Jahn
Jim Goodwin – John Farrell
David L. Ross – Galloway
John Arndt - Fields


Kreativno osoblje

Redatelj: Vincent McEveety
Scenarist: Adrian Spies


Sadržaj

Enterprise otkriva SOS signal koji dolazi sa trećeg planeta u sustavu. Taj planet je Zemlja!

Kirk, McCoy, Spock, Rand i dva pripadnika osiguranja se teleportiraju na planet, blizu izvora signala. Nalaze se u gradu poput onih na Zemlji 1960-ih godina, ali nikoga nema i sve je u ruševinama, a tako je već nekoliko stoljeća.

Nalaze stari i uništeni tricikl. McCoy ga uzima u ruke i tada ga napada nekakav humanoid, ali sa unakaženim licem i umom djeteta. Tada on dobiva nekakav napadaj i umire.

Kirk i ostali tada ulaze u zgradu u kojoj nalaze prestrašenu djevojčicu koja se zove Miri. Ona je prestrašena jer se sjeća što su odrasli radili. Palili, vikali, napadali druge ljude… Kirk joj kaže da su oni došli pomoći i pita gdje su svi. Miri kaže da su se svi odrasli razboljeli i umrli, ostala su samo djeca.

Spock i dvojica iz osiguranja pregledavaju okolinu, a netko ih promatra. Tada čuju dječje povike i netko ih zasipa kamenjem, ali ipak se uspijevaju skloniti.

Miri primjećuje plavu mrlju na Kirkovoj ruci i kaže da je počelo, i on je zaražen. Tada ih odvodi do bolnice u kojoj se nalazi i odašiljač koji ih je i doveo na taj planet.

Plave mrlje su se pojavile na svima, osim na Spocku. Kirk zabranjuje da se itko više teleportira na planet.

Tada otkrivaju da su stanovnici planeta radili na produženju života.

Spock pretpostavlja da se bolest dobiva ulaskom u pubertet. Ali svi su odrasli umrli prije 300 godina, a djeca i danas hodaju ulicama.

Spock je izračunao da bi osoba, zbog tog produžavanja života, ostarila samo jedan mjesec u sto godina. Ali, zbog neke pogreške, taj je virus vrlo brzo ubio sve odrasle, ostavljajući samo djecu, djecu koja bi mogla biti vrlo stara.

Bolest sve više napreduje, a, prema Spockovoj računici, ostalo im je svega 7 dana. Spock također zaključuje da bolest brže napreduje što je osoba starija.

McCoy proučava stare spise i saznaje kako su stanovnici htjeli produžiti život. Tada čuju dječju viku i izlaze vam, a za to im vrijeme drugo dijete ukrade komunikatore.

Ostalo im je tri dana. Nisu uopće napredovali, a bolest se sve više širi i svi su sve napetiji.

McCoy ipak uspijeva izolirati virus i napraviti lijek, ali ne zna koja je prava doza. Za to im trebaju Enterpriseova računala, ali komunikatori su im ukradeni.

Kirk objašnjava Miri da će, ako ne nađu komunikatore, svi umrijeti, i oni i sva ostala djeca. Miri mu ne vjeruje, ali Kirk joj tada pokaže plave mrlje i na njenoj ruci. Ona ga tada odvodi do ostale djece. Kirk i njima pokuša objasniti, ali oni ga napadaju. Kirk ne odustaje, govori im i kako će im uskoro ponestati i hrane. Na kraju ih ipak uspijeva nagovoriti.

Za to vrijeme McCoy gubi strpljenje. Spock ga smiruje i odlazi pogledati kako Kirk napreduje, a McCoy tada uzima lijek i pada na pod.

Tada dolazi Kirk sa komunikatorima. Spock mu kaže da je McCoy uzeo lijek. Tada plava mrlja na njegovom licu polako nestaje. Lijek djeluje!

Enterprise tada odlazi sa planeta, a djecu će uskoro posjetiti učitelji i savjetnici.


Zaključak i komentar

Očajno loša epizoda. Ne vrijedi trošiti 50 minuta na nju. Prvo je tu planet identičan Zemlji. Kako? Zapravo, zašto? To nije bilo niti neophodno, niti iskorišteno u epizodi. Ali čak ako to i zanemarimo, tu su stvarno žalosna radnja i dijalozi. Naći način da čovjek postane gotovo besmrtan i onda ne poduzeti ništa?! Barem da je to nekako završeno, da su spisi poslani na nekakvu analizu ili štoveć, ali ovo… Ali pošto u epizodi glume i djeca Williama Shatnera, Grace Lee Whitney, Genea Roddenberryja i redatelja Vincenta McEveetyja, vjerojatno nitko nije htio otvoreno reći da je epizoda smeće. Preskočiti i praviti se da ne postoji.


Ocjena

2


Citati

Rand:
"Children who never age... eternal childhood, filled with play, no responsibilities. It's almost like a dream."
Rand: "Djeca koja ne stare… vječno djetinjstvo, ispunjeno igrom, bez odgovornosti. Gotovo poput sna."autor: Senad Subašić
idi na vrh