» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek]
1x07
The Naked Time



Posada Enterprisea je zaražena nepoznatim virusom.

Datum premijere epizode: 29. 09. 1966.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 1704.2


Glavni glumci i likovi

William Shatner – Kirk
Leonard Nimoy – Spock
DeForest Kelley – McCoy
Nichelle Nichols – Uhura
James Doohan – Montgomery Scott "Scotty"
George Takei – Sulu
Grace Lee Whitney - Janice Rand
Majel Barrett – Chapel


Sporedni glumci i likovi

Stewart Moss – Joe Tormolen
Bruce Hyde – Kevin Thomas Riley


Kreativno osoblje

Redatelj: Marc Daniels
Scenarist: John D. F. Black


Sadržaj

Enterprise je u orbiti starog planeta Psi 2000 koji je sada potpuno smrznut. Zadatak im je pokupiti znanstvenike sa postaje na planetu, te promatrati njegovo raspadanje.

Spock i mlađi poručnik Joe Tormolen se teleportiraju na površinu u zaštitnim odijelima. Spock nalazi tijelo žene i vidi da je zadavljena. Tormolen javlja da je našao još četvoro mrtvih. Također kaže da se jedan čovjek tuširao potpuno odjeven. Spock odlazi pogledati, a Tormolena zasvrbi nos, pa skida rukavicu da se počeše. Tada rukom dotakne okomitu stranicu stola na kojoj se nalazi nekakva crvena tekućina koja krene prema njegovoj ruci. Tekućina dotakne njegovu ruku, a on tada vraća rukavicu. Spock se vraća, kaže da ne smiju ništa dirati i javlja Kirku da su svi mrtvi. Osoblje postaje je smrznuto, znanstvenici su mrtvi, a sustav za održavanje života je isključen.

Enterprise ostaje u orbiti kako bi pratio dezintegraciju planeta. Scotty teleportira Spocka i Tormolena te izvrši dekontaminaciju, a zatim njih dvojica odlaze u bolnicu. McCoy kaže da su obojica dobro. Ali Tormolen se čudno ponaša…

Kirk i ostali pregledavaju vrpce. Smrti su zbilja bizarne. Čovjek smrznut odjeven pod tušem, žena zadavljena, strojar sjedi za stolom potpuno nezainteresiran, čovjek sa fazorom u ruci… McCoy kaže da se sigurno ne radi o drogi, jer bi se to otkrilo. Spock kaže da se možda radi o nepoznatom svemirskom ludilu, ali da bi i ono moralo biti nečim uzrokovano. Enterprise mora dobiti što točnije podatke o raspadu planeta, te zbog toga mora doći u vrlo nisku orbitu pa Kirk pita prijeti li brodu ili posadi nekakva opasnost, ali nitko ne može ništa sa sigurnošću reći.

Raspadanje planeta polako počinje, dolazi do neobičnih promjena u njegovom magnetskom polju. Tormolen se ponaša sve čudnije i agresivnije. Uzima nož i prijeti Suluu i Rileyju, a tada govori kako čovjeku nije mjesto u svemiru i slične stvari, a onda pokuša izvršiti samoubojstvo. Riley zove bolničare, a tada on i Sulu počnu trljati ruke, isto kao što je radio i Tormolen nešto ranije.

Na mostu promatraju planet koji se sažima nešto brže nego što je bilo očekivano. Spock naglašava da možda gledaju daleku budućnost Zemlje. Sulu kaže kako se gravitacijsko privlačenje povećalo, te Kirk naredi da kompenziraju, ali Riley ne reagira kako treba.

U bolnici McCoy operira Tormolena. Iako bi se trebao početi oporavljati, njegovo je stanje sve lošije i na kraju umire iako mu ozljede nisu bile toliko teške. McCoy zove Kirka u bolnicu, a Sulu i Riley se ponašaju sve čudnije. Sulu tada napušta most. Kirk se pita ima li Tormolenova smrt ikakve veze sa činjenicom da je bio na planetu, ali McCoy kaže kako su napravili sve moguće testove.

Enterpriseova orbita se mijenja i, pošto Sulua nema, Spock je prisiljen intervenirati. Zatim pita Rileyja gdje je Sulu, ali ovaj počne pričati gluposti te ga Spock smjenjuje i šalje u bolnicu. Riley dođe u bolnicu i sazna da je Tormolen umro, ali ostaje potpuno ravnodušan. Tada dotakne lice sestre Chapel te tako zarazi i nju. Sulu za to vrijeme trči hodnicima bez gornjeg dijela uniforme i sa mačem. Kirk naredi da se Sulu, Riley i bilo tko tko je došao u kontakt sa njima nađe i pregleda.

Gravitacijsko privlačenje se ponovno poveća i Enterprise počne padati prema planetu. Kormilo ne reagira, a warp i impulsni pogon ne rade. Scotty se ne javlja pa Kirk krene do njega. Ali dana Sulu sa mačem upada na most. Uhura ga omete, Kirk mu oduzme mač, a Spock ga onesvijesti vulkanskim stiskom. Kirk tada ponovno pokušava dobiti Scottyja, ali javlja se "kapetan" Kevin Thomas Riley. Spock kaže da imaju 20 minuta dok Enterprise ne uđe u atmosferu planeta i izgori.

Kirk nalazi Scottyja izvan strojarnice. Riley se zaključao i sve komande prebacio unutra. Uhura javlja da je broj incidenata sve veći. Spock dolazi u bolnicu, ali sestra Chapel mu kaže da je doktor u laboratoriju. Tada ga prima za ruku te ga tako zarazi, a zatim mu kaže da je zaljubljena u njega.

Kirk i Scotty uspijevaju otvoriti vrata strojarnice te svladavaju i odvode Rileyja. Uhura tada javlja da Enterprise ulazi u vanjsku atmosferu planeta, a Scotty otkriva da je Riley potpuno isključio motore. Za ponovno pokretanje je potrebno pola sata, a njima je ostalo svega 8 minuta!

McCoy je za to vrijeme otkrio lijek. Ta se virusna infekcija prenosi putem znoja, a kada uđe u krvotok djeluje poput alkohola. Kirk i Scotty odlučuju pokušati uključiti pogon iako je iznimno opasno miješati materiju i antimateriju na niskoj temperaturi. Kirk pronalazi Spocka koji je pod utjecajem virusne infekcije i pokušava ga vratiti u normalno stanje. U tome i uspijeva i Spock odlazi pomoći Scottyju sa pokretanjem motora. Uhura javlja da je Enterprise ušao u stratosferu, a temperatura trupa je 2170 stupnjeva. Kirk dolazi na most i McCoy mu daje cjepivo.

Spock i Scotty uspijevaju uključiti motore i Enterprise se othrvao gravitacijskoj sili planeta. Sulu kaže kako je brzina toliko velika da je pokazivač izvan skale. Spock kaže da je isto i sa snagom broda, te da putuju brzinom većom od maksimalne moguće u normalnom svemiru. Sulu iznenađeno ustanovi da sat ide unatrag. Enterprise putuje unatrag u vremenu! Kirk naredi da krenu u suprotnom smjeru te se Enterprise vrati u normalno vrijeme. Zatim pita Spocka što im se to dogodilo. Spock kaže da su se vratili 71h u prošlost, te napomene da se tako mogu vratiti na bilo koji planet, u bilo koje doba. Kirk kaže da će možda jednom riskirati i Enteprise krene prema slijedećem odredištu..


Zaključak i komentar

Vrlo dobra epizoda sa zanimljivim završetkom. Na kraju dolazi do putovanja kroz vrijeme koje je iskorišteno u filmu Star Trek IV: The Voyage Home. Scenarist je lijepo omogućio povezanost ove epizode sa filmom koji je snimljen 20 godina kasnije. Iako je radnja vrlo napeta, u epizodi ima dosta humorističnih trenutaka, a izdvaja se Sulu koji polugol jurca brodom i mačem natjeruje članove posade. Seriji je definitivno trebalo više Sulua, a manje Kirka u toplesu. Još jedan plus je i razvoj Kirkovog i Spockovog lika, a čak je i Sulu dobio malo prostora. Samo dvije zamjerke ovoj epizodi… Gostujući glumci se baš i nisu iskazali, Hyde je još u redu, ali Moss je jako loš. Tu je još i loše realizirano putovanje kroz vrijeme. Zašto bi sat išao unatrag, kad svi ostali na brodu funkcioniraju normalno?
Zaključak: definitivno pogledati, još jedna od mnogih dobrih epizoda TOS-a.


Ocjena

8


Citati


Scotty: "Unless you people on the bridge start taking showers with your clothes on, my engines can pull us out of anything."
Scotty: "Sve dok se vi na mostu ne počnete tuširati odjeveni, moji nas motori mogu izvući iz bilo čega."


McCoy: "Well, we're doing everything that's possible."
Kirk: "Bones, I want the impossible checked out, too!"
McCoy: "Pa, napravili smo sve što je moguće."
Kirk: "Bones, želim da se provjeri i nemoguće!"


Riley: "And now, crew, I will render "Kathleen"... one more time!"
Kirk: "Please, not again."
Riley: "A sada ću, posado, još jednom otpjevati Kathleen!"
Kirk: "Molim vas, ne opet."



autor: Senad Subašič




idi na vrh