» nazad na epizode

» prethodna epizoda | sljedeća epizoda


[Star Trek: The Next Generation]
1x26
The Neutral Zone

Enterprise se suočava sa mogućnošću eskalacije sukoba sa Romulancima, sa kojima kontakt nije postojao nekoliko desetljeća, još od Algeronskog sporazuma 2311. godine...

Datum premijere: 05.16.1988
Zvjezdani nadnevak: 41986.0


Glavni glumci i likovi

Patrick Stewart – Jean-Luc Picard
Jonathan Frakes – William Thomas Riker
Brent Spiner – Data
LeVar Burton – Geordi La Forge
Michael Dorn – Worf
Gates McFaden – Beverly Crusher
Marina Sirtis – Deanna Troi
Wil Wheaton – Wesley Crusher


Sporedni glumci i likovi

Marc Alaimo - Kapetan Tebok
Anthony James - Thei
Leon Rippy - Sonny
Gracie Harrison - Clare
Peter Mark Richman - Ralph


Kreativno osoblje

Redatelj: James L. Conway
Scenaristi: Maurice Hurley, Deborah McIntyre i Mona Glee


Sadržaj

Enterprise čeka kapetana Picarda i usput promatra prastaru letjelicu. Data ju želi istražiti dok se kapetan ne vrati, a Worf mu se pridružuje. Teleportiraju se, istražuju i pronalaze desetak osoba zamrznutih u kapsulama. Većina je preminula, neke su prazne, ali pronalaze i troje ljudi koji su preživjeli.

Data ljude teleportira na Enterprise. Kapetan se vraća, naređuje da krenu prema Neutralnoj zoni i saziva sastanak. Dvije Federacijske postaje su uništene, neke druge se ne javljaju. Sumnja se na Romulance. Enterprise je jedini brod koji se šalje, cilj je uspostaviti nekakve odnose s Romulancima, prve nakon 53 godine.

Doktorica Crusher je probudila i izliječila ljude iz kapsula. Bili su zamrznuti nakon što su umrli, kako bi ih izlijecili kasnije, kada medicina dovoljno napreduje. Bude ih, a Crusher, Riker i Data im objašnjavaju situaciju. Neki teško prihvaćaju istinu, a drugima su na pameti samo dionice i bankovni računi koje su imali. Savjetnica Troi dolazi pomoći.

Na mostu, Troi Picardu objašnjava filozofiju i narav Romulanaca. Šest sati do Neutralne zone, održavaju još jedan sastanak, na kojem Riker misli da Romulanci zapravo žele razgovarati kako bi vidjeli stanje federacijske tehnologije.
Dolaze blizu Zone, i ne nalaze nikakve tragove znanstvene postaje koja je trebala biti tamo, kao da je jednostavno nestala. Kreću prema slijedećoj; nema ni nje. Sve postaje su nestale.
Otkrivaju poremećaj blizu; skriveni Romulanski brod. Otkrivaju se na tren, i Picard pod pritiskom odlučuje da neće napadati. Romulanci se tada potpuno otkrivaju i Picard ih pokušava kontaktirati, uz Worfovo negodovanje. Javlja se kapetan Tebok. Čini se da su i njihove posade na rubu Neutralne zone napadnute, i nitko ne zna tko je odgovoran. Picard predlaže suradnju, ako ijedna strana išta sazna, javit ce drugoj. Susret nije završen u prijateljskom tonu, ali do sukoba ovaj puta neće doći.

Zamrznute ljude prebacuju USS Charleston, koji će ih odbaciti na Zemlju, a Enterprise nastavlja svojim putem.Zaključak i komentar

Povratak Romulanaca, jedne od intrigantnijih rasa Star Treka, (neopravdano) arogantni, bahati i samouvjereni, malo drugačiji nego što su bili u TOS-u. Prvi se puta pojavljuje i klasa D'Deridex, možda i najljepši brod viden u Treku.

Solidna epizoda, koja služi kao nekakav uvod u sljedeće susrete s Romulancima. Nema akcije, nema objašnjenja za nestale postaje (kasnije se pojavljuje Borg), samo podsjetnik da su oni još tu.

U prvom je planu izbjegavanje sukoba i pokušaj oživljavanja diplomatskih odnosa s vrstom koja ih ne želi, a druga se priča vrti oko lijepe usporedbe sadašnjeg načina mišljenja i života, sa futurističkim, praktički idealnim Star Trek svijetom. Obje priče vrlo interesntne, i svaka bi mogla biti odlična zasebna epizoda.

Zanimljivo je da je u ovoj epizodi po prvi puta spomenuta određena godina u kojoj se radnja odvija, 2364. To je postala referentna točka za sve događaje koje su obožavatelji uvrštavali u razne kronologije.


Ocjena

8


Citati

Picard:
"Welcome to the twenty-fourth century."

Picard: "Dobrodošli u dvadeset i četvrto stoljeće."


"Sonny" Clemens: "What do you guys do? I mean, you don't drink, and you ain't got no TV. It must be kind of boring, ain't it?"

"Sonny" Clemens: "Što vi uopće radite? Ne pijete, nemate televiziju. Sigurno vam je prilično dosadno, nije li?"


[on Worf]
Tebok: "Silence your dog, Captain."

[o Worfu]
Tebok: "Utišajte svog psa, kapetane."


Tebok: "Your presence is not wanted. Do you understand my meaning, captain? We... are back."

Tebok: "Vaša prisutnost nije poželjna. Shvaćate li to, kašpetane? Vratili smo se."
autor: Senad Subašić
idi na vrh