» nazad na epizode

» prethodna epizoda | sljedeća epizoda


[Star Trek: The Next Generation]
1x23
Skin of Evil

Pri povratku sa konferencije, šatl Deanne Troi srušio se na Vagru II, planet sa samo jednim stanovnikom – neobičnim bićem nazvanim Armus. Enterprise šalje tim kako bi istražio njen nestanak...

Datum premijere epizode: 25. travanj 1988.
Zvjezdani datum epizode: 41601.3


Glavni glumci i likovi

Patrick Stewart – Jean-Luc Picard
Jonathan Frakes – William Thomas Riker
Brent Spiner – Data
LeVar Burton – Geordi La Forge
Michael Dorn – Worf
Gates McFaden – Beverly Crusher
Marina Sirtis – Deanna Troi
Denise Crosby – Natasha Tasha Yar
Wil Wheaton – Wesley Crusher


Sporedni glumci i likovi

Mart McChesney – Armus


Kreativno osoblje

Redatelj: Joseph L. Scanlan
Senaristi: Joseph Stefano i Hannah Louise Shearer


Sadržaj

Pri povratku sa konferencije o psihologiji, šatl savjetnice Troi počinje otkazivati te se ruši na planet Vagru II. Enterprise odmah unosi kurs prema posljednjim poznatim koordinatama šatla te dolazi do, na prvi pogled, ovog nenaseljenog planeta.

S obzirom da savjetnicu te pilota šatla, poručnika Prieta, iz nekog razloga nije bilo moguće teleportirati, izvidnički tim teleportira se na površinu. Pokušavajući doći do šatla savjetnice, čudna crna, očito inteligentna, tekućina blokira im put.

Iz ove tekućine ubrzo se počne stvarati humanoidna figura, koja se predstavlja kao Armus. Usprkos molbi, Armus ne dozvoljava timu da se približi šatlu te govori da napuste planet. Poručnica Yar usprkos tome kreće prema šatlu, nakon čega je Armus bez oklijevanja ubija.

Postaje jasno da Armus stvara polje energije koje je onemogućuje teleportaciju. Tim se vraća na Enterprise, gdje Picard Worfa imenuje časnikom osiguranja, te nakon analize situacije, Picard vodi novi tim na površinu. Worf ostaje na Enterpriseu te, zajedno sa Wesleyjem, primjećuje da se jačina polja energije smanjuje kada se Armus uzruja.

Na planetu, Picard razgovara sa Armusom, uspijeva ga isprovocirati, te polje energije oslabljuje dovoljno da Enterprise uspijeva teleportirati Picarda, Troi i por. Prieta sa planeta. Kako Armus ne bi mogao pobjeći sa planeta, Picard naređuje uništenje šatla te Vagru II proglašava zabranjenim planetom.

U holodeku, posada se okuplja na posljednjem ispraćaju poručnice Natashe Yar, na kojem se u holo-oporuci oprašta od svakog člana uže posade ponaosob.Zaključak i komentar

Suviše isforsirani heroizam, usprkos tome što se cijeli TNG i Star Trek bave uglavnom idealiziranim likovima, u ovoj epizodi djeluje prilično umjetno. Izjave da bi radije dali svoj život nego ugrozili tuđi nisu previše uvjerljive, pogotovo kad ih izgovara samohrana majka...

Tasha i sama kaže da je poginula onako kako je htjela, na dužnosti, štiteći posadu, no ipak se teško oteti dojmu da je, usprkos marginalnoj ulozi u većini epizoda, zaslužila malo više od zbrzane smrti koje se ne bi posramio ni "redshirt" iz originalne serije.

Ipak, treba spomenuti da je Denise Crosby sama odlučila otići iz serije zbog male minutaže koju je dobila tokom sezone. Iako je njen lik bio prilično zapostavljen, njezinim odlaskom najviše je profitirao Michael Dorn, odnosno Worf koji se iz "pokaznog Klingonca" razvio u odličan lik te kasnije sakupio daleko najveći broj epizoda u kojima je glumio.

S obzirom da kasnijih godina nije napravila neku karijeru niti spomena vrijednu ulogu, možda joj odlazak iz TNG-a i nije bio pravi potez. Kasnije, u trećoj sezoni, vratit će se u ulozi Sele, kćeri Tashe Yar, a vodit će oba dijela dokumentarca Trekkies te gostovati u fanovskoj seriji "New Voyages".

Armus je dobrodošao odmak od standardnih generičkih vrsta nastalih dodavanjem pokojeg grebena na čelu, nosu ili ušima, iako će neki sarkastično povući paralele sa Darth Vaderom. Njegov nastanak – kao nusprodukt čišćenja zla iz stanovnika planeta – nije tipičan za znanstveni pristup Star Treka, već djeluje pomalo fantasy. Armus djeluje nedorečeno – bismo li ga trebali žaliti, kao Troi, ili pak prezirati? Možda bi činjenica da je ubio dotad jednu od ključnih članica posade trebala sugerirati ovo drugo, no teško da je netko u ovih dvadesetak epizoda snažno zavolio Tashu...

Iako nevažan za ukupnu ocjenu, u epizodi imamo mali gaf scenarista. Nakon što smo u epizodi "Coming of Age" saznali da je "jedini način miješanja materije i antimaterije 1:1", u ovoj epizodi zapovjednik strojarnice Leland T. Lynch postavlja omjer 25:1.

Usput budi rečeno, ovo je četvrti i posljednji zapovjednik strojarnice prije nego će Geordi La Forge u sljedećoj sezoni preuzeti tu dužnost. Pomalo neobično lutanje među likovima za ovako važnu poziciju na brodu, slično kao što će narednih sezona to biti slučaj sa kormilom (koje će Geordi napustiti radi dužnosti u strojarnici).

Još jedna zanimljivost iz epizode - kada smo vidjeli da Armus povlači Rikera u sebe, Jonathan Frakes je zapravo bio uronjen u gustu tekućinu napravljenu miješanjem metamucila i tinte za printer. (Metamucil - nadomjestak za vlakna te laksativ).


Ocjena

7


Citati

Data:
"Sir, the purpose of this gathering... confuses me."
Picard:
"Oh? How so?"
Data:
"My thoughts are not for Tasha, but for myself. I keep thinking, how empty it will be without her presence. Did I miss the point?"
Picard:
"No you didn't Data. You got it."

Data: "Gospodine, svrha ovog okupljanja... me zbunjuje."
Picard:
"Kako to?"
Data:
"Ne razmišljam o Tashi, već o sebi. Kako će prazno biti bez nje. Jesam li promašio poantu?"
Picard:
"Ne Data, u pravu si."


Riker:
"Što želiš?"
Armus:
"Možda ništa."
Riker:
"Onda bi nas pobio sve."
Armus:
"Još stignem."

Riker:
"What do you want?"
Armus:
"Maybe I want nothing."
Riker:
"Then you would have killed all of us."
Armus:
"I still might."


Armus:
"I do not serve things evil, I am evil."
Picard:
"Shall I tell you what true evil is? It is to submit to you. It is when we surrender our friends, our dignity, instead of defying you."

Armus: "Ja ne služim zlu, ja jesam zlo."
Picard:
"Hoćeš da ti kažem što je pravo zlo? Predati se tebi. Kada predamo prijetelje, naše dostojanstvo, umjesto da ti prkosimo."


Picard: "Au revoir, Natasha."

Picard:
"Zbogom, Natasha."
autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh