» nazad na epizode

» prethodna epizoda | sljedeća epizoda


[Star Trek: The Next Generation]
1x16
Too Short a Season

Admiral Jameson mora razriješiti talačku situaciju na Mordanu 4, ali na vidjelo izlazi njegova mračna prošlost.

Datum premijere epizode: 8. veljače 1988.
Zvjezdani datum epizode: 41309.5


Glavni glumci i likovi

Patrick Stewart – Jean-Luc Picard
Jonathan Frakes – William Thomas Riker
Brent Spiner – Data
LeVar Burton – Geordi La Forge
Michael Dorn – Worf
Gates McFaden – Beverly Crusher
Marina Sirtis – Deanna Troi
Denise Crosby – Natasha Tasha Yar
Wil Wheaton – Wesley Crusher


Sporedni glumci i likovi

Clayton Rohner - Admiral Mark Jameson
Marsha Hunt - Anne Jameson
Michael Pataki - Karnas


Kreativno osoblje

Redatelj: Rob Bowman
Scenaristi: Michael Michaelian, Michael Michaelian i D.C. Fontana


Sadržaj

Enterprise prima poruku s Mordana 4. Guverner Karnas javlja da su teroristi na njegovom planetu uzeli taoce, i da žele razgovarati samo s predstavnikom Flote, admiralom Jamesonom.

Picard razgovara s Jamesonom, čudno mu je što Karnas to ne može sam riješiti. Kasnije, u svojoj kabini, Jameson doživljava napadaj, a u isto vrijeme doktorica Crusher govori kapetanu da joj je Jameson lagao o svom
stanju, te da nešto skriva. On na mostu izlazi iz svojih kolica, te otkriva da je počeo s novom terapijom. Još veći napredak pokazuje u svojoj kabini. Supruga primjećuje da izgleda puno mlađe, a on tada ima još jedan napadaj.
Crusher misli da je unio nekakvo sredstvo u sebe; stanična mu se struktura mijenja, DNK mu je poremećen, a Iversonova bolest, obično neizlječiva, se povukla.

Picard odlazi porazgovarati s admiralom, koji izgleda sve mlađe. On otkriva da je na planetu Cereb 2 prošao kroz proces pomlađivanja: morao je polako uzimati bilje i lijekove tijekom dvije godine, ali on je odjednom uzeo čak dvije doze.

Jameson i Karnas razgovaraju privatno. Otkriva se njihova prošlost, te da zapravo Karnas drži taoce i prisiljava Jamesona da dođe pregovarati. Jameson to govori Picardu, i odlučuje da će voditi naoružani tim koji će spasiti taoce. Pošto poznaje Karnasa, pretpostavlja na kojoj se lokaciji taoci nalaze.

Picard zahtijeva objašnjenje. Jameson otkriva da je prije 45 godina Karnas uzeo taoce i zahtijevao oružje, te da je on to oružje dao i njemu, ali i njegovim neprijateljima, što je uzrokovalo 40-ogodišnji građanski rat. Karnas mu se želi osvetiti.

Tim se teleportira u tunele ispod površine planeta, ali tamo nailaze na neprijateljske vojnike i, nakon kraće borbe, Jameson ima napadaj i svi se teleportiraju natrag.

Karnas zahtijeva da teleportiraju Jamesona na planet. Jameson je u bolnici, sada u ranim 20-ima, i želi da ga predaju Karnasu. Picard, Crusher i Jameson se teleportiraju na planet. Nakon kraće rasprave, Jameson pada na pod, i umire. Karnas nakon toga pušta taoce.Zaključak i komentar

Admirala je u ovoj epizodi trebao glumiti William Shatner, i epizoda bi se nastavljala na TOS-ovu "A Private Little War". Ali Shatner nije mogao ili htio sudjelovati, pa se scenarij morao mijenjati.

Epizoda se vrti oko grijeha iz prošlosti i želje za osvetom, a motiv eliksira mladosti, te problema koji uz njega dolaze je u drugom planu Svidio mi se prikaz mračne prošlosti jednog od važnijih pripadnika visokomoralne organizacije tipa Zvjezdane Flote. Dao je teroristu ono što je tražio, vjerojatno zbog straha za vlastiti život, a time je postao uzročnik dugogodišnjeg rata na planetu. Uz to, laganje i skrivanje tragova nije baš tipično za TNG Flotu, takve se stvari obično poistovjećuju s DS9-om. Iako Jamesonovo veliko kajanje i žaljenje za učinjenim to donekle anulira, epizoda ne predstavlja Flotu u najboljem svjetlu.

Motiv eliksira mladosti nije bio najbolje iskorišten, moglo se malo više vremena posvetiti raznim moralnim i emocionalnim pitanjima vezanima uz njegovo pomlađivanje, kao i o samoj pozadini priče. Ovako smo samo dobili samo mali uvid u njegove zaluđenost mladošću i otuđivanje njegove supruge. Nekima je možda i bolje tako, ali meni bi osobno bilo draže vidjeti malo više.


Ocjena

7


Citati


Picard:
"The quest for youth, Number One, so futile. Age and wisdom have their graces too."
Riker: "I wonder if one doesn't have to have age and wisdom to appreciate that, sir."
Picard: "I hope not, Number One."

Picard: "Potraga za mladošću, Broju jedan, tako uzaludna. I godine i mudrost imaju svojih čari također."
Riker: "Pitam se treba li čovjek biti u godinama i mudar da to cijeni, gospodine."
Picard: "Nadam se da ne, Broju jedan."


Admiral Jameson: "It wasn't my golden oratory that saved them, Picard. I gave Karnas the weapons he wanted."
Picard: "You did what?"
Admiral Jameson: "I gave exactly the same weapons to his rivals. My interpretation of the Prime Directive. Let them solve their problems with those arms on an equal basis."

Admiral Jameson: "Nisu ih spasile moje sjajne govorničke vještine. Dao sam Karnasu oruđja koja je htio."
Picard: "Što si učinio?"
Admiral Jameson: "Dao sam potpuno ista oružja suprotnoj strani. Moja interpretacija Prve zapovijedi. Neka rješe svoje probleme jednakim oružjem."
autor: Senad Subašić
idi na vrh