» nazad na epizode

» prethodna epizoda | sljedeća epizoda


[Star Trek: The Next Generation]
1x15
11001001

Enterprise se vraća u Zvjezdanu bazu 74, u orbiti planeta Tarsus III, na rutinski pregled. Na popravcima radi par Binaraca, zanimljive vrste čija je komunikacija i način razmišljanja jako slična računalnoj.

Datum premijere epizode: 01. veljače 1988.
Zvjezdani datum epizode: 41365.9


Glavni glumci i likovi

Patrick Stewart – Jean-Luc Picard
Jonathan Frakes – William Thomas Riker
Brent Spiner – Data
LeVar Burton – Geordi La Forge
Michael Dorn – Worf
Gates McFaden – Beverly Crusher
Marina Sirtis – Deanna Troi
Denise Crosby – Natasha Tasha Yar
Wil Wheaton – Wesley Crusher


Sporedni glumci i likovi

Alexandra Johnson – Jedan Nula
Katy Boyer – Nula Jedan
Carolyn McCormick – Minuet
Gene Dynarski – Quinteros


Kreativno osoblje

Redatelj: Paul Lynch
Senaristi: Maurice Hurley i Robert Lewin


Sadržaj

Enterprise se vraća u Bazu 74 radi popravaka i nadogradnje brodskog računala, koje će obaviti Binarci, vrsta toliko ovisna o računalima da im se međusobna komunikacija svodi na razmjenu binarnih podataka, a sve rade u parovima.

Između ostalog, doradili su i holodek, u kojem Riker kreira klub u stilu 50-ih godina prošlog stoljeća, sa samo jednom posjetiteljicom - Minuet. Uskoro mu se pridružuje i Picard, koji je, kao i Riker, zapanjen realnošću i ljepotom kreiranog holo-lika.

Sretna okolnost za Binarce, koji su ispočetka planirali otmicu broda – jer dok je Minuet zabavljala Picarda i Rikera, Data otkriva problem na magnetskom polju koje drži antimateriju. Polje počinje otkazivati, a proboj jezgre i uništenje broda je neizbježno.

Data podiže uzbunu te naređuje potpunu evakuaciju broda. S obzirom da vremena za intervenciju nije bilo, prije odlaska sa broda unosi kurs što dalji od bilo kojeg naseljenog planeta te Enterprise pod autopilotom odlazi u warp. Kako je proboj jezgre bila samo namještaljka Binaraca, polje se po napuštanju Baze 74 vraća u normalu.

U međuvremenu Picard pokušava izaći iz holodeka, te počne sumnjati na nevolje kad ga Minuet pokuša spriječiti. Nakon što saznaju u kakvoj se situaciji nalaze, Picard i Riker iz strojarnice pokreću program za samouništenje, kako brod ne bi pao u neželjene ruke.

Kreću prema mostu gdje će deaktivirati program, ukoliko uspiju vratiti kontrolu nad brodom. Po dolasku na most pronalaze četiri Binaraca, koji u polumrtvom stanju mole za pomoć. Vraćaju se u holodek, gdje im Minuet objašnjava kako će se zvijezda u sustavu matičnog planeta Binaraca ugasiti, pri čemu bi elektromagnetski puls uništio računala o kojima toliko ovise.

Umjesto da traže pomoć od Federacije, Binarci su oteli Enterprise kako bi podatke sa njihovih računala spremili na Enterprise. No, nezgoda se desila ranije nego su predvidjeli, a Binarci su bez glavnog računala počeli umirati.

Po dolasku na planet Binar, Picard i Riker resetiraju računalo, a ubrzo se bude i Binarci na Enterpriseu, koji će zbog otmice broda morati na saslušanje. Enterprise se vraća u Bazu 74.Zaključak i komentar

Epizoda u kojoj na Enterprise ponovo dolaze sumnjivi serviseri. Nakon Kosinskog i Putnika, tu su Binarci koji će također raditi probleme umjesto da ih otklanjaju. Možda bi se Flota trebala ostaviti outsorcinga kad su u pitanju popravci ključnog Federacijskog broda...

Nisam ljubitelj holodek epizoda, no srećom, za razliku od epizode "The Big Goodbye", kvar holodeka nije glavni pokretač radnje, već ju samo podupire. Najveći problem ove i sličnih epizoda je prejednostavan način na koji epizodni negativci preuzimaju kontrolu nad Enterpriseom.

Iako brod miruje u bazi, ponovo imamo Wesleyja na mostu, ovog puta ni manje ni više kao odgovornog časnika, a nije baš previše razumno ostaviti praznu strojarnicu kad warp jezgra radi. Klasika, ništa na što nismo dosad već navikli.

Zvjezdana baza 74 zapravo je, zajedno sa planetom u čijoj se orbiti nalazi, zapravo reciklaža kadrova iz trećeg filma, "The Search For Spock." Ulazak Enterprisea u bazu te pogledi sa radnih stanica jedni su od impresivnijih dijelova epizode

Poigramo li se konvertiranjem naziva epizode iz binarnog brojevnog sustava u dekadski, dobivamo broj 201. Parovi bitova u nazivu epizode predstavljaju imena dvaju parova Binaraca sa Enterprisea, 11 i 00 te 10 i 01.

Ideja ovako tehnološki ovisne vrste nije niti novost u Treku, niti najpoznatiji primjer (Borg, npr.), no način komunikacije i ideja o 'binarnom' društvu je zanimljiva. Da nema Binaraca, ocjena bi možda bila i manja.


Ocjena

7


Citati

Minuet:
"I'm as real as you want me to be."

Minuet:
"Stvarna sam koliko god ti to želiš."


Yar: "I think he's pulling your leg. Believe it or not, Worf is developing a sense of humor."
Riker:
"I hope so, for their sake. Good luck."

Yar: "Mislim da te zeza. Vjerovao ili ne, Worf razvija smisao za humor."
Riker:
"Nadam se, za njihovo dobro. Sretno."


Data: "This is Lieutenant Commander Data speaking for the captain -- abandon ship -- this is not a drill. I say again. All personnel abandon ship. Abandon ship -- this is not a drill -- this is not a drill."

Data:
"U ime kapetana govori natporučnik Data -- napustite brod -- ovo nije vježba. Ponavljam. Svo osoblje neka napusti brod. Napustite brod -- ovo nije vježba -- ovo nije vježba."
autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh