» nazad na epizode

» prethodna epizoda | sljedeća epizoda


[Star Trek: The Next Generation]
1x14
The Angel One

U potrazi za preživjelom posadom teretnjaka Odin, Enterprise posjećuje planet kojim dominiraju žene, a muškarci se tretiraju kao niža klasa. Istovremeno, virus ugrožava posadu Enterprisea...

Datum premijere epizode: 25. siječnja 1988.
Zvjezdani datum epizode: 41636.9


Glavni glumci i likovi

Patrick Stewart – Jean-Luc Picard
Jonathan Frakes – William Thomas Riker
Brent Spiner – Data
LeVar Burton – Geordi La Forge
Michael Dorn – Worf
Gates McFaden – Beverly Crusher
Marina Sirtis – Deanna Troi
Denise Crosby – Natasha Tasha Yar
Wil Wheaton – Wesley Crusher


Sporedni glumci i likovi

Karen Montgomery – Beata
Sam Hennings – Ramsey
Patricia McPherson – Ariel


Kreativno osoblje

Redatelj: Patrick Barry
Senarist: Michael Rhodes


Sadržaj

Sedam godina zakašnjela potraga za teretnjakom Odin Enterprise dovodi na Angel One, planet kojim dominiraju žene, stupnjem razvoja bliskom Zemlji potkraj 20. stoljeća. Troi se predstavlja u ime Enterprisea, te traži dopuštenje za teleportiranje na površinu, što Beata, čelnica Angela One, nevoljko dopušta.

Susret ne prolazi glatko, Beata i vođe planeta nemaju previše povjerenja u ljude sa Enterprisea, no dopuštaju im potragu za preživjelima, koji se skrivaju negdje na planetu. Vođa preživjelih je Ramsey, protjerani su iz društva na planetu zbog neslaganja sa feminističkom vladom.

Na Enterpriseu se širi nepoznati virus koji – lijepo miriše. Među prvim zarađenima su Wesley i njegovi kolege iz razreda, a ubrzo se virus širi na ostatak posade, uključujući Picarda i dobar dio posade mosta. Doktorica Crusher traži lijek, bez većeg uspjeha...

Na planetu, Riker ostaje sa Beatom, dok ostatak tima pronalazi preživjelu posadu teretnjaka. Na njihovo čuđenje, Ramsey odbija povratak, rekavši da su preživjeli ovdje zasnovali obitelji, a s obzirom da su civili, Enterprise ih ne može silom odvesti sa planeta. Beata ne pokazuje previše razumijevanja za ovu situaciju, te pobunjenike osuđuje na smrt.

Ponovo na Enterpriseu, virus stvara velike probleme pošto je već trećina posade onesposobljena, a brod ubrzo mora krenuti prema Neutralnoj zoni i mogućem sukobu sa Romulancima. Geordi ostaje praktički sam na mostu, nakon što i Worf podliježe posljedicama virusa.

Beata pronalazi Ramseyja i njegove ljude, te ih namjerava pogubiti. Usprkos tome, oni će radije poginuti nego otići sa planeta. Riker ih pokušava odvesti silom, što bi bilo kršenje Prve zapovijedi, no dr. Crusher zabranjuje teleportaciju na Enterprise zbog virusa koji hara posadom. Data, na kojeg virus ne može utjecati, odlazi na brod, sa zapovijedima da krene prema Neutralnoj zoni.

Umjesto da ode odmah, Data odgađa odlazak što duže može, a dr. Crusher u međuvremenu uspijeva pronaći lijek za virus. Riker moli Beatu da poštedi Ramseyjeve pobunjenike, koja u zadnji trenutak popušta te naređuje da se pobunjenike progna na udaljen, negostoljubiv kutak planeta. Tim se vraća na Enterprise, koji kreće prema Neutralnoj zoniZaključak i komentar

Površno obrađena i prilično nezanimljiva epizoda. Imamo glavnu radnju, na Angelu One, sa nečim što je trebalo biti moralna priča o (ne)ravnopravnosti spolova, no odrađena prilično površno, pukom zamjenom mjesta muškaraca i žena, a glavni su akteri ovog  matrijarhalnog društva izvedeni što je iritantnije moguće. Imamo Rikera, kao Kirka u 24. stoljeću, koji čak potkraj epizode drži toliko utjecajan govor da okrene mišljenje vođe Angela One za gotovo 180 stupnjeva. Prilično neuvjerljivo, tim više što bi logičniji izbor za ovakav govor bila Tasha Yar, najbliža tipičnoj ženi ovog matrijarhalnog planeta.

Radnja sa virusom na Enterpriseu je tu tek radi dodavanja nekog dramatičnog efekta, kako epizoda ne bi bila baš u potpunosti uspavljujuća. Praktički cijela posada je zaražena, a doktorica, koja je u stalnom kontaktu sa zaraženima, odnosno virusom, "neokrznuta" odrađuje svoj posao. Umjesto ovog, bilo bi svrsishodnije produbiti glavnu radnju, te otkriti što su to točno pobunjenici napravili da su se zamjerili vođama planeta. Što uopće nekoliko muškaraca može napraviti vodstvu i stoljećima njegovanom matrijarhalnom ustroju planeta?

Treća podradnja je ona sa romulanskom prijetnjom, uglavnom stvaranje dodatne mistike oko ponovnog pojavljivanja Romulanaca na kraju prve sezone.

Epizoda ima par simpatičnih momenata, poput Rikerovog oblačenja tipične muške odjeće sa Angela One, Worfovog kihanja, Picardove prehlade i promuklosti na kraju epizode... No takvih momenata ima u svakoj epizodi, pa nemaju nekog utjecaja na ukupnu ocjenu.


Ocjena

4,5


Citati

Worf:
"I think I may sneeze."
LaForge:
"A Klingon sneeze?"
Worf:
"Only kind I know."

Worf: "Mislim da ću kihnuti."
LaForge:
"Na klingonski način?"
Worf:
"Samo tako znam."


LaForge:
"Make it so."

LaForge:
"Učini tako."


Worf:
"Klingons appreciate strong women."

Worf: "Klingonci cijene snažne žene."
autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh