»nazad na epizode

» prethodna epizoda | sljedeća epizoda


[Star Trek: The Next Generation]
1x11
Haven

Za vrijeme posjeta U.S.S. Enterprisea planetu Haven, na njemu se iznenada pojavljuje majka savjetnice Deanne Troi, Lwaxana, s planovima za Deannino vjenčanje. 

Datum premijere epizode: 30.11.1987.
Zvjezdani datum epizode: 41294.6


Glavni glumci i likovi

Patrick Stewart – Jean-Luc Picard
Jonathan Frakes – William Thomas Riker
Brent Spiner – Data
LeVar Burton – Geordi La Forge
Michael Dorn – Worf
Gates McFaden – Beverly Crusher
Marina Sirtis – Deanna Troi
Denise Crosby – Natasha Tasha Yar
Wil Wheaton – Wesley Crusher


Sporedni glumci i likovi

Majel Barrett – Lwaxana Troi
Rob Knepper – Wyatt Miller
Nan Martin – Victoria Miller
Robert Ellenstein – Steven Miller
Carel Struycken – Mr. Homn


Kreativno osoblje

Redatelj: Richard Compton
Scenaristi: Tracy Torme i Lan O'Kun


Sadržaj

Dok je Enterprise u posjetu planetu Haven, koji je poznat po ljepoti i navodnim ljekovitim svojstvima na njega dolazi Lwaxana Troi, majka savjetnice Deanne, s planovima za njezino skoro vjenčanje sa sinom njihovih dugogodišnjih prijatelja, Wyattom Millerom.

To naravno izaziva popriličnu pomutnju na cijelome brodu. Picard je nezadovoljan jer će zbog toga izgubiti vrlo važnog člana posade. Riker je razočaran jer je Deanna izabrala nekoga drugoga odbacujući ono što je bilo između njih. Čak je i sama Deanna vrlo iznenađena neočekivanom viješću.

Niti nakon dolaska Lwaxane i Millerovih na Enterprise pomutnja se ne smanjuje. Između dvije obitelji, bolje rečeno između Deannine i Wyattove majke Victorie, tinja lagana netrpeljivost koju cijelo vrijeme podgrijava Lwaxanino nadmeno ponašanje i držanje svih Ljudi nižim od sebe. Dok je odnos njihovih majki gotovo neprijateljski, Wyatt i Deanna se u određenoj mjeri zbližavaju, no njihovoj potpunoj bliskosti na putu stoje dvije prepreke. Deanna ipak još uvijek nešto osjeća prema Rikeru, a Wyatt cijeli život u svojem umu ima sliku savršene žene, u koju se Deanna ne uklapa.

Dok pripreme za vjenčanje teku unatoč napetoj atmosferi, Havenu prilazi nepoznati brod izbjegavajući ikakav kontakt. U skladu s ugovorom između Havena i Federacije, Enterprise provjerava nepoznati brod i otkriva da je riječ o brodu koji pripada Tarellijancima za koje se vjerovalo da su nestali nakon što je cijela populacija planeta zaražena izuzetno agresivnim virusom u ratnom sukobu koji je zahvatio cijeli planet. Ono malo Tarellijanaca što je uspjelo pobjeći s planeta uništeno je nakon što su ostale vrste otkrile da oni još uvijek nose virus. Njihovo iznenadno pojavljivanje izaziva dodatne probleme Picardu. Sa jedne strane on osjeća obvezu da pomogne Tarellijacima ako još ima preživjelih, no sa druge strane ima i obvezu ih uništiti ako postanu stvarna prijetnja Havenu.

Za to vrijeme na Enterprise se odvijaju pripreme za vjenčanje, no večera na kojoj su trebali biti dogovoreni zadnji detalji neslavno propada kada se Lwaxana i Victoria sukobe oko toga hoće li vjenčanje biti u skladu sa običajima Betazeda ili Zemlje. Ipak, nakon što Deanna ogorčena napusti večeru njih dvije uspijevaju postići dogovor da vjenčanje bude mješavina i jednih i drugih običaja.

Dok svi napeto promatraju prilazak tarellijanskog broda, doktorica Crusher uz Wyattovu pomoć pokušava naći nešto o nepoznatoj bolesti koja je uništila Tarellijance i o mogućem lijeku za nju. Kada brod napokon dođe u blizinu Havena Enterprise ga zarobljava vučnom zrakom.

Nakon zarobljavanja tarellijanski brod se javlja Enterpriseu i na njegovom mostu se na veliko Wyattovo iznenađenje nalazi i žena koju je on sanjano cijeli život. Tarellijanci uvjeravaju da ne žele zlo niti Havenu niti bilo kome drugome nego samo žele neko mirno i odvojeno mjesto na kojem će provesti svoje zadnje dane. Picard im obećava da će pokušati uvjeriti stanovnike Havena u to, no da je to njihova odluka da je donesu. Nakon toga, na opće iznenađenje, Wyatt se prebacuju na tallerijanski brod s medicinskim zalihama, uvjeren da je na njemu žena koju čeka cijeli život.

Dok Millerovi pokušavaju nagovoriti Picarda da učini nešto kako bi vratio njihovog sina, Wyatt se javlja ispričavajući se svima zbog toga što je učinio, no da je osjećao da to mora učiniti kako bi ispunio svoju sudbinu i da želi pokušati izliječiti Tarellijance. Isto tako Tarellijanci obavještavaju Enterprise da su našli ono što su tražili i da napuštaju Haven.


Zaključak i komentar

Jedna od onih obiteljskih epizoda kojima TNG, kada se malo bolje pogleda, obiluje. Iako mi te epizode općenito ne sjedaju u jednoj SF seriji, no što ih u TNG (i nešto kasnije u DS9, o ostalim ne želim govoriti) izvlači su izvrsne sporedne uloge i jako dobre interakcije likova.

Evo, recimo, u ovoj epizodi imamo jako zabavan odnos između Picarda i Lwaxane (inače, dobra stvar je što će to autori poštovati i u kasnijim epizodama). Zatim, tu je i početak upoznavanja s prošlošću Rikera i Deanne. Sve ovo zapravo ne daje neku novu kvalitetu seriji kao SF djelu, ali pridonosi osjećaju stvarnosti likova i nekoj, nazovimo to, obiteljskoj atmosferi koju prosječan fan počne osjećati prema cijeloj seriji.

Da sve ne prođe bez Date, ponovit ću kako me njegov lik u ovim novim gledanjima sve više i više oduševljava. Tu se nalazi toliko malih, na prvi pogled gotovo neprimjetnih, šala na račun ljudskog ponašanja koje mi jednostavno izvlače osmjeh na lice, bez obzira što mislio o cijeloj epizodi koju upravo gledam.

Sada na loše strane. Recimo, meni u cijeloj priči nikako ne leže Tarellijanci, a evo i zašto. Oni bi trebali biti vrsta koja je negdje na našem današnjem tehnološkom nivou. U stanju su napraviti razorna oružja koja ne mogu kontrolirati (u ovom slučaju ono je biološko) i koja su u stanju uništiti cijelu vrstu. Jedva su u stanju putovati svemirom (ili bi barem tako trebalo biti po njihovom opisu u epizodi). Unatoč svemu tome, mi ih nalazimo nekoliko stoljeća nakon uništenja nekoliko 100 svjetlosnih godina daleko od svog matičnog svijeta žive i (gotovo) zdrave bez nekog smislenog objašnjenja. Nema riječi o tome da je to bio generacijski brod. Nema riječi o tome da su u međuvremenu otkrili warp drive. Jednostavno su tu. Jasna mi je njihova uloga u cijeloj priči, ali malo truda oko njih ne bi bilo loše. Još kada tome dodamo i cijelu priču oko Ariane i Wyatta, nekako cijela epizoda ima lošiji ukus.

Možda ja sitničarim u svemu tome. Tko će ga znati…

I za kraj mala zanimljivost. Glavu na škrinji sa draguljima glumi (možda malo prejako rečeno) Armin Shimerman (za one kojima ime ne znači ništa to je Quark :-)


Ocjena

7


Citati

Data: "Could you please continue the "petty bickering"? I find it most intriguing."

Data: "Molim vas ako možete nastaviti sa sitnim podbadanjem. Nalazim ga vrl zabavnim."


Lwaxana: "Tell me honestly. Which one of these will look best on me naked?"

Lwaxana: "Reci mi iskreno. Koji bi od ovih izgledao bolje na meni goloj?"autor: Dario Stjepić [M@x1k1n6]
idi na vrh