» nazad na epizode

» prethodna epizoda | sljedeća epizoda


[Star Trek: The Next Generation]
1x07
Lonely Among Us

Nepoznato energetsko biće zaposjeda um kapetana Picarda tijekom prolaska Enterprisea kroz njega.

Datum premijere epizode: 02.11.1987.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 41249.3


Glavni glumci i likovi

Patrick Stewart – Jean-Luc Picard
Jonathan Frakes – William Thomas Riker
Brent Spiner – Data
LeVar Burton – Geordi La Forge
Michael Dorn – Worf
Gates McFaden – Beverly Crusher
Marina Sirtis – Deanna Troi
Denise Crosby – Natasha Tasha Yar
Wil Wheaton – Wesley Crusher


Sporedni glumci i likovi

Colm Meany – Miles O'Brien
John Durbin – Ssestar
Kavi Raz – Lt. Commander Singh
Marc Alaimo – Badar N'D'D


Kreativno osoblje

Redatelj: Cliff Bole
Scenaristi: Michael Halperin i D.C. Fontana


Sadržaj

Zadatak Enterprisea je prevesti izaslanstava sa planeta Selaya i Antica na neutralni planet Parliament. Te dvije vrste su u sukobu od trenutka kada su otkrili postojanje jedni drugih, no kako sada obadvije žele postati članovi Federacije i na Parliamentu bi se trebali održati mirovni razgovori koji bi trebali završiti njihov dugotrajni sukob.

Na putu prema Parliamentu Enterprise otkriva čudan energijski oblak koji se svemirom kreće warp brzinom i skreće sa svoga smjera kako bi ga pogledao iz blizine. Tijekom prolaska pokraj oblaka Worfa, koji je u to vrijeme sa La Forgeom bio u rutinskom pregledu senzora, iz jedne od konzola pogađa energetski izboj i on pada u nesvijest. Kada ga dr. Crusher u bolnici napokon probudi iz nesvijesti počinje se ponašati čudno. Pokreti su mu nekoordinirani kao da nikada prije nije koristio ruke i noge, a jedini osjećaja koji Deanna može osjetiti kod njega je nešto nalik na dječji strah od nepoznatog. Nešto kasnije dok dr. Crusher pokušava otkriti što se desilo Worfu između njih se pojavljuje energetski izboj nalik na onaj koji je pogodio Worfa. Kada se Deanna ponovo vrati u bolnicu kako bi vidjela kako je Worf na njeno iznenađenje svi njegovi nalazi su sada normalni, ali se sada dr. Crusher ponaša čudno i izlazi iz bolnice ne odgovarajući na njena pitanja.

Malo kasnije se pojavljuje prvo u svojoj sobi gdje ispituje Wesleya o brodskim sustavima, a zatim i na zapovjednom mostu gdje ispituje La Forge o upravljačkim kontrolama. Na kapetanovo pitanje kako je Worf rastreseno odgovara da mu je bolje, ali da mora usporediti svoje podatke sa onima iz računalne knjižnice prije nego što za sigurno kaže što mu je. Kapetan Picard joj predlaže da za to upotrijebi jednu od znanstvenih konzola gdje Data primjećuje da ona pregledava upravljačke kontrole broda, a ne njihovu medicinsku bazu. Dok to radi sa nje iznenada na konzolu prelazi energetski izboj i ona se vraća u normalu potpuno zbunjena što se nalazi na mostu.

Nakon što energetski izboj pređe sa dr. Crusher na konzolu iznenada računalne konzole na cijelom brodu počinju otkazivati. Pomoćnik glavnog inženjera Singh vjeruje da je problem u iznenadim energetskim udarima unutar brodskih sustava.

Za to vrijeme Riker i Tasha pokušavaju riješiti problema sa gostima koji su svoj sukob prenijeli i na Enterprise gdje su dvojica članova izaslanstva sa Antice su uhvaćena kako naoružani čekaju u zasjedi ispred soba u kojima su bili smješteni članovi izaslanstva sa Selaye.

Problemi sa računalnim sustavima se nastavljaju i dalje pa tako prvo otkazuje warp pogon, a nakon toga i subspace komunikacija. Data je uvjeren da ovdje nije riječ o običnim kvarovima jer bi ovako veliki problemi sigurno bili otkriveni već u brodogradilištu. U tom slučaju kao jedini mogući uzrok otkazivanje sustava ostaje sabotaža, a glavni osumnjičeni postaju članovi izaslanstava sa Antice i Selaye.

Wesley i Singh u međuvremenu pokušavaju popraviti sustave koji ne rade, no kada Wesley ode iz strojarnice Singha pogađa energetski izboj iz računalne konzole. Nešto kasnije Worf dolazi u strojarnicu i nalazi Singha mrtvog pokraj konzole i popravljen warp pogon.

Kapetan Picard naređuje istragu o njegovom ubojstvu koja pokazuje da su vanzemaljci, glavni osumnjičeni za sabotažu i ubojstvo, puno više zainteresirani za ubijanje jedni drugih nego članova posade Enterprisea. Za to vrijeme Deanna hipnozom otkriva da su se Worf i dr. Crusher za vrijeme njihovog čudnog ponašanja osjećali kao da njima upravlja netko drugi.

Dok Deanna objašnjava Picardu što je otkrila za vrijeme hipnoze warp pogon ponovo otkazuje. Kada se Picard pojavi na mostu energetski izboj sa jedne od konzola prelazi na njega i svi sustavi ponovo počinju raditi. Nakon toga Picard naređuje povratak broda prema energetskom oblaku bez objašnjenja.

Dr. Crusher, Deanna i Riker su uvjereni da je i on pod utjecajem istog bića kao i Worf i dr. Crusher, ali nisu u stanju to dokazati i smijeniti ga sa dužnosti.

Nakon povratka do oblaka kapetan se obraća cijeloj posadi objašnjavajući im kako su tijekom prvog prolaska slučajno pokupili jedno inteligentno biće. Uplašeno pokušavalo je stupiti u kontakt sa svojom novom okolinom, no ona je bila previše komplicirana za njega sve dok nije otkrilo brodsko računalo. Pomoću njega je samo željelo vratiti brod natrag do energetskog oblaka u kojem je živjelo. Iz istog razloga je ušlo i u um kapetana Picarda, no u njemu je otkrilo da njih dvoje dijele istu želju za istraživanjem pa mu je dalo mogućnost da mu se pridruži i da zajedno nastave istraživati svijet oko njih. Nakon toga pomoću energetskih izboja onesposobi cijelu posadu i teleportira se u energetski oblak.

Nakon nekoliko sati traženja kapetanovog signala Riker odlučuje krenuti natrag prema Parliamentu, no u tome ga zaustavlja Deanna koja osjeća Picardovo prisustvo u oblaku. Osjeća da je usamljen, uplašen i odbačen pošto spoj između njega i energetskog bića nije mogao nastaviti postojati u oblaku i da se sada pokušava vratiti natrag na brod. Nakon što se njegov energetski oblik vrati na brod Data pomoću podataka o njegovom tijelu koji su ostali u sustavu nakon prve teleportacije uspijeva novom teleportacijom ponovo ujediniti materiju i energiju kapetana Picarda.


Zaključak i komentar

Vrlo, vrlo dobra epizoda. Tu je solidna glavna priča o biću otrgnutom od svoje okoline koje se uplašeno pokušava snaći u novim uvjetima. Dobro nije nešto novo i nečuveno, ali se čvrsto drži svoje logike i ne ide sama protiv sebe. No ono što me oduševljava u ovoj epizodi su dvije sporedne priče. Ona o međusobnoj igri lovice između vanzemaljaca sa vrhunski završetkom u kuhanom gušteru i naravno prvo pojavljivanje Date u ulozi Sherlocka Holmesa. Sve u svemu vrlo dobra kombinacija ozbiljnosti i zabave u pravim omjerima.

Da ne bi ostalo sve na pohvalama imam i jednu zamjerku. Dobro možda ne zamjerku, više nelogičnost koja me malo kopka. Na kraju kada Data uspješno vrati Picarda u materijalnu formu on se ne sjeća ničega što se desilo dok je bio sjedinjen sa energetskim bićem. Sad kod Worfa i Beverly Crusher amnezija ima smisla jer kada je biće ušlo u njih oni više nisu upravljali svojim ponašanjem. S druge strane Picarda biće nije zauzelo kao njih nego se sjedinilo s njim i on bi se svega što se desilo po meni trebao sjećati. Nije baš neka velika zamjerka, ali eto meni je nekako upala u oko.


Ocjena

7,5


Citati

Riker:
"We no longer enslave animals for food purposes.
Antican: "But we have seen humans eat meat."
Riker: "You've seen something as fresh and tasty as meat, but inorganically materialized out of patterns used by our transporters."
Antican: "Sickening!"

Riker: "Više ne uzgajamo životinje za hranu."
Antican: "Ali vidjeli smo ljude kako jedu meso."
Riker: "Vidjeli ste nešto što izgleda svježe i ukusno poput mesa, ali je vještački stvoreno."
Antican: "Bolesno!"


Worf: "You wanted me, Doctor?"
Dr. Crusher: "Yes, concerning your memory blackout."
Worf: (peeved) "I still don't remember having one."

Worf: "Trebali ste me, doktorice?"
Dr. Crusher : "Da, u vezi tvog gubitka pamćenja."
Worf: (uznemireno) "Još uvijek se ne sjećam niti jednog gubitka pamćenja."


Picard: (to dr. Crusher) "The search for knowledge is always our primary mission."

Picard: (doktorici Crusher) "Potraga za znanjem je uvijek naša prva zadaća."autor: Dario Stjepić [M@x1k1n6]
idi na vrh