»nazad na epizode

» prethodna epizoda | sljedeća epizoda


[Star Trek: The Next Generation]
1x04
Code Of Honor

Kako bi Enterprise dobio cjepivo za bolest koja izbila na jednom federacijskom planetu Styris IV, poruènica Yar je prisiljena boriti se u dvoboju na smrt koji propisuje sustav časti na planetu Ligon II.

Datum premijere epizode:
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 41235.25


Glavni glumci i likovi

Patrick Stewart – Jean-Luc Picard
Jonathan Frakes – William Thomas Riker
Brent Spiner – Data
LeVar Burton – Geordi La Forge
Michael Dorn – Worf
Gates McFaden – Beverly Crusher
Marina Sirtis – Deanna Troi
Denise Crosby – Natasha Tasha Yar
–Wesley Crusher


Sporedni glumci i likovi

Jessie Lawrence Ferguson – Lutan
Karol Salmon – Yareena
James Louis Watkins – Hagon


Kreativno osoblje

Redatelj: Russ Myberry
Scenaristi: Katryn Powers i Michael Barren


Sadržaj

Enterprise stiže na planet Ligon II kako bi nabavio cjepivo za bolest koja je izbila na jednom od federacijskih planeta, Styrisu IV. Malo toga je poznato o tamošnjem društvu i jedino što se sa sigurnošću zna o njima je da drže do svoje tradicije i do osobne časti. Nakon dolaska Enterprise u orbitu oko planeta na njega se teleportira njegov vođa Lutan i njegovo izaslanstvo noseći uzorak cjepiva.

Prvi susret između dviju vrsta ne prolazi najbolje jer poručnica Tasha Yar, zapovjednica osiguranja, uzima cjepivo koje je Hagon, jedan od Ligonaca, želio dati kapetanu Picardu. Većinu Ligonaca je to smatrala uvredom jer na njihovom svijetu žene su samo vlasnice zemlje dok je dužnost muškaraca da njome vladaju i da je brane, no veći incident je spriječio Lutan smirujući svoje stražare.

Nakon obilaska broda u pratnji poručnice Yar i njene demonstracije borilačkih vještina koje koristi Federacija Lutan zadivljen njenim sposobnostima koristi njihov odlazak za njenu otmicu.

Odmah nakon otmice kapetan Picard proglašava uzbunu i pokušava uspostaviti kontakt sa Ligoncima prijeteći im da je čin otmice časnika Zvjezdane flote objava rata Federaciji, ali nitko sa površine ne odgovara na njegove pozive i prijetnje. Nakon što ga Data i savjetnica Troi detaljnije upoznaju sa kulturom Ligonaca i ulogom koju osobna čast i njeno dokazivanje igraju u njihovom društvu kapetan Picard ipak pristaje na igru po njihovim pravilima i kada Lutan napokon odgovori na pozive sa Enterprisea ljubazno ga zamoli da mu vrati njegovu zapovjednicu osiguranja. Lutan pristaje na to i poziva kapetana Picarda na veliku zabavu koja će se održati te večeri i na kojoj će vratiti poručnicu Yar. Na zabavi kapetan Picard pohvali Lutanovu hrabrost pred ostalim vođama i zatraži vraćanje svoje časnice kako to zahtijevaju ligonski običaji, ali Lutan umjesto da vrati poručnicu Yar javno objavi kako želi da mu ona postane prva supruga. Na to njegova sadašnja prva supruga, Yareena, izaziva poručnicu Yar na dvo boj na smrt.

U prvom trenutku kapetan Picard odbija bilo kakvu pomisao na dvoboj, no kada Lutan kaže da bez dvoboja nema cjepiva pod pritiskom sve šire zaraze na Styrisu IV ipak pristaje na njega.

Tasha je sigurna da će zahvaljujući svojoj obuci bez problema pobijediti Yareenu, ali Picard ne želi ništa prepustiti slučaju pa naređuje Dati i La Forgu da ispitaju oružja koja Ligonci koriste u takvim dvobojima i kada njih dvojica otkriju da sva oružja na sebi imaju trag jakog otrova naređuje Rikeru da sve bude spremno za hitnu teleportaciju ako bude potrebno.

Nakon kratke bitke Tasha ipak pobjeđuje Yarrenu, ali se odmah zatim zajedno sa njom teleportira na Enterprise. Ubrzo za njima na Entreprise se teleportira i Picard sa ostatkom tima, ali i sa iznenađenim Lutanom i Hagonom. Tu još uvijek nije kraj njihovim iznenađenjima jer na Enterpriseu nalaze i Yareen, živu i zdravu. Lutan optužuje Picarda za varanje u dvoboju jer Tasha nije ubila Yareen i odbija mu dati cjepivo. Raspravu oko toga prekida Yareen oduzimajući Lutanu znakove vlasti koje je imao samo zahvaljujući braku s njom i njenoj zemlji podsjećajući ga da njenom smrću prestaje i njihova veza. Nakon toga se okreće prema Hagonu i zahvaljujući mu na njegovoj podršci tijekom dvoboja proglašava njega svojim prvim mužem i samim time novim vođom Ligona II.


Zaključak i komentar

Solidna epizoda, no ništa više. Priča je jedna od onih poučnih i moralnih koje se tu i tamo jave u cijelom Star Treku. Ovdje je ona o postojanju Prve zapovijedi o nemiješanju u unutarnje stvari drugih vrsta i pitanju je li ona vrijedi kada njeno poštivanje znači veću štetu nego njeno kršenje. Prevedeno u naš svakodnevni život riječ je pravu jedne, po nekim elementima naprednije, kulture da o drugoj, uvjetno rečeno nazadnoj, kulturi sudi na osnovu svojih vrijednosti.

Nikada nisam bio baš preveliki ljubitelj takvih epizoda jer po meni one jednostavno nose preveliku poruku za jednu epizodu od 45 minuta i jednu ZF seriju, ali priznat ću da ova čak i nije toliko loša. To je vjerojatno zbog toga što Ligonci ipak nisu prikazani kao neka sirota vrsta kojoj treba pomoć nego su manje-više ravnopravna vrsta sa samo malo drugačijim sustavima vrijednostima. Osim toga epizoda u kojoj se Data bori sa shvaćanjem ljudskosti (da spomenem samo dvije meni najbolje: nevažni jezik poznat kao francuski i ljudsku šalu broj 662) ne može biti nikako loša.


Ocjena

6,5


Citati

Data: "What Lutan dis is similar to what certain American Indians once did called "counting coup". That's from an obscure language known as French."
Picard: "Mr. Data, the French language, for centuries on Earth represented civilization."
Data: "Indeed? But surely, sir..."
Riker: "I suggest you drop it, Mr. Data."

Data: "To što je Lutan napravio je slično onome što su neki američki Indijanci zvali "counting coup". To je iz jednog čudnog jezika zvanog francuski."
Picard: "Gospodine Data, francuski jezik je stoljećima na Zemlji bi znak kulture i civilizacije."
Data: "Zaista? Ali gospodine..."
Riker: "Bolje bi bilo da promijenite temu, gospodine Data."


Data: "Most interesting. Could this be Human Joke #663?"
La Forge: "Negative, Data. That's a captain's order."

Data: "Vrlo zanimljivo. Je li to ljudska šala broj 663?"
La Forge: "Ne, Data. To je kapetanoa naredba."autor: Dario Stjepić [M@x1k1n6]
idi na vrh