» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
2x04

Dead StopOštećeni Enterprise pristaje na misterioznu tuđinsku postaju koja se pokazuje predobrom da bi bila istinita.

Datum premijere epizode: 09.10.2002.
Datum: nepoznat


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

-


Kreativno osoblje

Redatelj: Roxann Dawson
Scenaristi: Michael Sussman i Phyllis Strong


Sadržaj

Nakon oštećenja u romulanskom minskom polju, Enterpriseu su potrebni popravci. Archer šalje poziv upomoć te dobije odgovor od telaritskog teretnjaka s koordinatama postaje za popravke. Kada posada stigne do postaje, ona djeluje napušteno, ali ubrzo se presloži tako da Enterprise može stati u nju. No svejedno nema nikakvih živih bića na njoj. U postaji Archer, T'Pol i Trip pronalaze središte za dijagnosticiranje koje je točno izloiralo oštećene djelove broda, čak i Reedovu nedavno ozlijeđenu nogu. Tada računalo postaje upita kako žele platiti popravke. Archer ponudi 200 litara plazme te postaja to prihvati kazavši da će popravci na Enterpriseu biti gotovi za 35 sati. Postaja krene s popravcima i oslobodi svoju rekreacijsku salu u kojoj posada Enterprisea može u međuvremenu uživati.

Na brodu je uređaj s postaje izliječio Reedovu nogu. Archeru je međutim cijela ta situacija sumnjiva. U međuvremenu Trip i Reed uživaju u repliciranoj hrani na postaji. No i Tripu postaja postaje sumnjiva jer je shvatio da glavno računalo postaje mora biti jako malo. Uvjerava Reeda da otiđu dublje u postaju pronaći računalo. Postaja to shvati i teleportira ih natrag na Enterprise. Archer im podijeli opaske, ali i njega zanima što su pronašli. Uskoro Archer dobija vijest da je Mayweather pronađen mrtav. Odmah odlazi do postaje tražiti podatke o Mayweatherovoj smrti, ali računalo ne shvaća njegove upite. Za to vrijeme Phlox provodi autopsiju Mayweatherovog tijela te otkrije da to nije zapravo Mayweather već njegova kopija.

Archer stvara plan kako da dođu do računala postaje. On, T'Pol i Reed odlaze prolazima do računala postaje dok Trip ometa računalo s plaćanjem popravaka. Kada Archer i T'Pol stignu do jezgre nađu četrdesetak tijela povezanih u računalo. T'Pol primjećuje da vitalni organi funkcioniraju, ali da su živčani sustavi pretrpjeli veliku štetu. Kada oslobode Mayweathera postaja počne preuzimati kontrolu nad Enterpriseom. Archer i T'Pol dovode Mayweathera na Enterprise, ali brod je skoro cijeli pod kontrolom postaje. Tada Archer zapovjedi da se plazma koju su donjeli na stanicu zapali. S 2 torpeda Reed dokrajći postaju te se kontrole nad Enterpriseom vrate njegovoj posadi. Phlox ustanovljuje da je postaja koristila tuđe mozgove kako bi pojačala svoju procesorsku moć. Enterprise odlazi vjerujući da je postaja zauvijek uništena no nakon nekog vremena postaja počne sama sebe popravljati...


Zaključak i komentar

"Dead Stop" je epizoda koja se nadovezuje na prethodnu epizodu "Minefield". Ove dvije epizode zapravo nisu baš cjelina poput ranijih cliffhangera "Shockwave" ili "Broken Bow", ali imaju pregršta poveznica. Zapravo, u epizodi možemo naći puno veza s cijelim Enterpriseom do sada. Najvažnija je da je Enterprise još teško oštećen i ne može se kretati brže od warpa 2, Reedu je i dalje noga ranjena, Hoshi spominje svoj incident na alienskom brodu iz "Fight Or Flight" te je čak spomenuta ostrugotina na Enterpriseovoj oplati koju je Trip napravio s inspekcijskom kapsulom u "Broken Bowu". Lijepo od scenarista što paze na kontinuitet radnje. Drago mi je vidjeti da se jednom brod vratio na staro bez ikakvih vremenskih resetiranja i sličnih stvari. Tuđinska postaja na koju Enterprise odlazi je najblaže rečeno dojmljiva. CGI scena u kojoj potpuno automatizirana postaja popravlja Enterprise je vjerojatno najbolja CGI scena u prve dvije sezone. Setovi unutrašnjosti postaje su također impresivni. Sama postaja djeluje misteriozno te je to pokretačka snaga same epizode. Sama tehnologija koju posjeduje mi se učinila pomalo prenaprednom. No pošto je napravljena od strane neke nepznate tuđinske civilizacije, vjerojatno koja ni ne pripada Alfa kvadrantu to se ne može uzeti za zlo. Telariti, vrsta spomenuta iz TOS-a, su nakon "Carbon Creeka" ponovno spomenuti, ali ih opet ne vidimo. Svidjeli su mi se Trip i Reed u svojoj zajedničkoj undercovered misiji istraživanja unutrašnjosti postaje. Archer vješto iskorištava Reedovu opasku iz prošle epizode da se posada preslobodno ponaša na samom Reedu. Epizoda je odrađena perfektno i nemam gotovo nikakvih zamjerki te je jedna od ponajboljih epizoda druge sezone. Kraj u stilu Dosjea X također doprinosi jako dojmu te bih volio vidjeti tu postaju opet, možda u nekom narednom Star Trek serijalu.


Ocjena

8,5


Citati

Reed: "It can't be ethical to cause a patient this much pain."
Phlox: "It's unethical to harm a patient, I can inflict as much pain as I like."
Reed: "Ne može biti etično uzrokovati ovoliko boli pacijentu."
Phlox: "Nije etično ozlijediti pacijenta, ali mogu uzrokovati boli koliko hoću."autor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh