» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
1x22
Vox SolaKada nepoznato tuđinsko biće dospije na Enterprise i zarobi par članova posade, na Hoshi je da dešifrira kompleksni jezik bića.

Datum premijere epizode: 01.05.2002.
Datum: nepoznat


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

Vaughn Armstrong – Kreetassanski kapetan
Joseph Will – Rostov
Renee Goldsberry - Kelly


Kreativno osoblje

Redatelj: Roxann Dawson
Scenaristi: Rick Berman, Brannon Braga i Fred Dekker


Sadržaj

Nakon neuspješnog prvog kontakta s Kretesijancima posada i dalje ne zna čime je te tuđince uvrijedila. Hoshi ne uspijeva odgonetnuti njihov jezik te Kretesijanci odlaze s broda. Prilikom odvajanja kretesijanskog broda od Enterprisea, na Enterprise s kretesijanskog broda prelazi mrežoliko biće. T'Pol okrivljuje Hoshi za neuspjeh u ostvarivanju komunikacije. Hoshi otkriva čudne frekvencijske smetnje u komunikacijskom sustavu te zamoli Tripa da se pozabavi time sutra ujutro.

Archer je depresivan zbog neuspjelog kontakta te ga Trip pokušava razveseliti donijevši mu snimku vaterpolske utakmice. Tijekom gledanja utakmice dobivaju poziv za pomoć od članice posade Kelly. Kelly je otkrila da je biće zarobilo člana posade Rostova. Archer, Trip i Reed brzo odlaze u hangar gdje je biće no ono ih iznenadi i zarobi Archera i Tripa, a Reed se povuće otkidajući dio jednog od krakova tog bića. Analizirajući krak Phlox otkriva da je biće inteligentno. Također, otkriva da je biće vrlo osjetljivo na svijetlo te bi ga EM radijacija trebala onesposobiti. No kada Reed i njegovo osiguranje pokušaju ozlijediti biće, biće napada zarobljene članove posade. Reed je primoran obustaviti napad, a Phlox utvrđuje da biće apsorbira živčane sustave zarobljenih članova posade u njegov.

T'pol tada zapovjedi Hoshi da pokuša uspostaviti komunikaciju. Reed stvara EM polje sile oko bića kako bi zaustavio njegov rast. Na mostu Mayweather pronalazi kretasijanski brod te unosi kurs prema njemu. Archer, Trip i Rostov počinju znati misli jedni drugima zbog povezanosti preko bića. U međuvremenu, Hoshi i T'Pol zajedno rade na dešifriranju jezika kojim biće komunicira. Na mostu, Mayweathera zove kretesijanski kapetan. Kretesijanci su naučili engleski te se ispričavaju što su, ne znajući, pustili biće na Enterprise. Na pitanje zašto su se uvrijedili na Enterpriseu, kretesijanski kapetan odgovara Mayweatheru da su to učinili zato što su članovi Enterpriseove posade jeli u javnosti. Mayweater dobije koordinate matičnog planeta bića od kretesijanskog kapetana te Enterprise krene prema njima. Za to vrijeme, Hoshi dešifrira jezik i uspostavlja komunikaciju. Obećava biću da će ga Enterprise odvesti do njegovog matičnog planeta. Biće tada pušta zarobljenike te se pridružuje svojoj vrsti kada Enterprise dođe do planeta.


Zaključak

"Vox Solu" bih okarektizirao kao jednom solidnom epizodom. Ništa inovativno, originalno, spektakularno, već epizoda koja je laka i gledljiva. Prva polovica epizode je prilično opuštena i zabavna. Sam početak je zapravo buran zbog neuspjelog prvog kontakta s Kretesijancima. Nakon toga gledamo kako dio posade odlazi na filmsku večer. Htio bih spomenuti kako su te filmske večeri briljantna ideja scenarista. Puštanje starih vesterna/horora/sf-ova je iznimno originalna ideja. Komentari posade na filmove, pogotovo oni Phloxovi su mi genijalni. S druge strane Trip donosi Archeru snimku vaterpolo utakmice te Archer pokazuje Tripu draž tog sporta. Također, kao i filmovi, hrabra i iznimno dobra odluka scenarista da se odluče na takav jedan ne baš popularan sport u SAD-u za razliku od DS9-a gdje su išli na bejzbol. To je otprilike to što se tiče prve polovice epizode koja mi je dosta bolja od druge. U drugoj polovici se iskorištava već prožvakana tema o upadu tuđinskog bića na brod. Trebali su biti malo inovativniji. Iako je samo biće vrlo dobro napravljeno te podsjeća na T-1000 u likvidnom stanju iz "Terminatora 2" ono je ipak samo još jedno nekarizmatično biće tjedna. Imam osjećaj da je ovo trebala biti epizoda u kojoj se Hoshi dokazuje pred posadom, pogotovo pred T'Pol. Iako je to napravljeno, onako kako je napravljeno nije mi se svidjelo. Jednostavno je premalo vremena posvećeno Hoshi. S druge strane Reed pravi prvo EM polje sile. Smatram da je malo nategnuto da to napravi jedan časnik osiguranja, a ne gomila znantvenika na Zemlji koji godine rada posvete tom projektu. Spomenuo bih još i Vaugha Armstronga koji još jednom ima gostujuću ulogu u Enterpriseu, ali ne kao admiral Forrest već kao kretesijanski kapetan. Vrlo dojmljiv stil glume i dobra maska donekle onemogućuju da ga se prepozna u ovoj ulozi. Ovo je mogla biti sjajna epizoda da je krenula putem kojem je krenula u početku te postala karakterna epizoda, a ne epizoda sa još jednim tuđinskim bićem.


Ocjena

6.5


Citati

"You'll like it. Things blow up." - Trip trying to convince Reed to watch this week's movie.
"Svidjeti će ti se. Stvari eksplodiraju." - Trip pokušava uvjeriti Reeda da gleda film slijedećeg tjedna.


[Hoshi and T'Pol are arguing why the first contact with the Kreetassans went wrong]
Hoshi: "Do you think it was my fault?"
T'Pol: "I didn't say that."
Hoshi: "You implied it."
T'Pol: "I simply noted that linguistic matters fall within your responsibility. For all we know it was Mr. Tucker's table manners that offended them."
[Hoshi i T'Pol se svađaju zašto je prvi kontakt s Kretesijancima propao]
Hoshi: "Mislite li da je to bila moja greška?"
T'Pol: "Nisam to rekla."
Hoshi: "Implicirali ste."
T'Pol: "Samo sam iznijela da lingvističke stvari padaju pod vašu odgovornost. Koliko znamo, možda ih je i ponašanje za stolom gosp. Tuckera uvrjedilo."autori Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh