» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
1x21
DetainedKada Archera i Mayweathera zarobe Tandarci, nađu se u logoru sa grupom Sulibana.

Datum premijere epizode: 24.04.2002.
Datum: nepoznat


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

Dean Stockwell – Pukovnik Grat
Christopher Shea – Sajen
Jessica D. Stone – Narra
Dennis Christopher – Danik
David Kagen – Bojnik Klev


Kreativno osoblje

Redatelj: David Livingston
Scenaristi: Rick Berman i Brannon Braga


Sadržaj

Archer i Mayweather se bude u jednoj prostoriji. Mayweather otvara vrata prostorije te vani vidi Sulibane. Istražujući kompleks otkrivaju da je kompleks pun Sulibana koji su držani pod nazorom tuđinaca. Tuđinac, pukovnik Klev, odvodi Archera i Mayweathera upravitelju kompleksa, Gratu koji je ljubazan prema njima. Objašnjava im da se njegova vrsta zove Tendarci te da im je šatl onesposobljen dok su prolazili kroz njihovo područje. Rekao im je da su tehnički slobodni pošto su otkrili da nisu prerušeni Sulibani. Međutim, moraju ići na saslušanje na tendaranski matični planet prije nego se budu mogli vratiti na Enterprise. Archer i Mayweather su nezadovoljni time no vračaju se u svoju ćeliju te čekaju saslušanje. Grat obavijesti Enterprise o njihovim nestalim članovima. Ne uspijevajući otkriti odakle je Grat zvao, T'Pol vodi Enterprise na Tandar Prime gdje se treba održati saslušanje.

U međuvremenu, Archer upoznaje Sulibana Danika od kojeg saznaje da Sulibani u kompleksu uopće nisu članovi Kabale. Da su odvojeni od Tandaraca samo zato što su Sulibani. Na pitanje zašto ne kontaktiraju svoj matični planet i riješe ovo pitanje, Danik odgovara da im matični planet više nije prikladan za život te da Sulibani žive među drugim rasama kao što su Tandarci ili kao članovi Kabale. Ubrzo Klev ponovno vodi Archera do Grata. Grat je saznao iz podataka sa šatla da Archer zna za Sulibane, Kabalu i Tempralni hladni rat. Kada mu Archer odbija odgovoriti na pitanja takve tematike, Grat ga zatvori u samicu na neodređeno vrijeme. Zatim kontaktira Enterprise i obavijesti T'Pol da je saslušanje odgođeno. Hoshi uspijeva locirati Grata te Enterprise krene prema izvoru. U kompleksu, Archer uspijeva nagovoriti Danika da planiraju bijeg s ostatkom zatvorenih Sulibana.

Tijekom noći, s Enterprisea se teleportira komunikator u Archerovu ćeliju. Preko njega Archer obavještava Enterprise o planu bijega. Slijedećeg dana Tandarci otkrivaju komunikator kod Archera. Nakon premlaćivanja šalju Archera u izoliranu ćeliju, a Grat preko komunikatora obavještava Enterprise da će na njega pucati ako se približi bliže planetu.

Phlox preruši Reeda u Sulibana te ga teleportiraju u kompleks zajedno s oružjem i eksplozivima. Reed opskrbljuje Sulibane oružjem dok Enterprise napada tandaranske patrolne brodove koje poslije i onesposobljuje. Trip se spušta sa šatlom u orbitu planeta odakle iz zraka napada vojne objekte u kompleksu oslobađajući put zarobljenicima do hangara sa sulibanskim brodovima. Istodobno, zatvorenici onesposobljuju tandaranske čuvare, a Reed oslobađa Archera. Archer omamljuje Grata i zatvara ga u svoju ćeliju. Natrag na brodu, Archer, Reed i Mayweather se pitaju kolike su šanse pobjeglim Sulibanima da će naći prikladan dom.


Zaključak

Jako dobra epizoda koja je jedna od vrhunaca što se tiče priče o Sulibanima. Do sada su Sulibani bili prilično površno karakterizirani. Sada saznajemo mnogo detalja. Sulibanski planet je postao negostoljubljiv prije par stoljeća te sada žive kao nomadi. Zanimljiva je činjenica da većina Sulibana nisu pripadnici Kabale već samo neki sulibanski radikalisti željni genetskog modificiranja. Mislim da se time htjela povući paralela s "nisu svi Arapi teroristi". To mi nimalo ne smeta jer je Star Trek i postao poznat po tome da uzima stvari iz današnjeg svijeta i prenosi ih u budućnost. "Detained" tako donosi jako potrebnu višedimenzionalnost i dubinu sulibanskoj vrsti koju nismo dobili u prve dvije epizode sa Sulibanima, "Broken Bowu" i "Cold Frontu". Ovdje se, za razliku od prošlih sulibanskih epizoda, ne ide dalje u razvoj Temporalnog hladnog rata. Jedino što saznajemo je da se Tandarci također zanimaju za taj rat. Šteta što se od Tandaraca nije stvorila malo duža priča o njihovoj umiješanosti u rat. Smatram da je "Deatained" najbolja epizoda koja uključuje Sulibane u ovoj prvoj sezoni, uglavnom zato što pretendira biti dramska, a ne akcijska epizoda. No to ne znači da se na njoj štedjelo. Dapače, scena u kojoj Trip sa šatlom napada kompleks iz zraka je vizualno jako dobra i relativno duga. Osim toga, uloženo je dosta truda u izvedbi unutrašnjosti zatvora kao i prikazu života sulibanskih zatvorenika. Također je zanimljivo spomenuti kako upravitelja zatvora Grata glumi Dean Stockwell, Bakulin dugogodišnji kolega u proslavljenoj SF seriji "Quantum Leap". Kratko rečeno, epizoda prikazuje Sulibane u malo drukčijem svijetlu što je jako dobar potez. Uz to je jako dramski jaka te joj ne fali ni akcije. Sve to rezultira jednom iznad prosječnom epizodom.


Ocjena

8


Citati

"You might think about putting up a no tresspassing sign." - Archer to Grat regarding his accidental intrusion into their space.
"Mogli bi razmisliti o postavljanju znaka zabranjenog prolaska." - Archer Gratu o njegovom slučajnom upadu u njihov prostor.autori: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh