» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
1x14
Sleeping DogsT'Pol, Hoshi i Reed su zaglavili na klingonskom brodu koji tone unutar plinovitog diva.

Datum premijere epizode: 30.01.2002.
Datum: nepoznat


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

Michelle C. Bonilla – Bu'Kah
Vaughn Armstrong – Klingonski kapetan


Kreativno osoblje

Redatelj: Les Landau
Scenarist: Fred Dekker


Sadržaj

Enterprise usporava iz warpa da bi istražio plinovitog
diva. Sonda poslana u atmosferu planeta otkriva tuđinski brod. T'Pol, Reed i Hoshi odlaze u šatlu to istražiti.

Kada se ukrcaju na brod otkrivaju da je klingonski. Nalaze niz onesviještenih Klingonaca. T'Pol traži da se vrate na Enterprise, no Archer zatraži da još malo ostanu i pomognu im ako ikako mogu. Moraju se požuriti jer će uskoro klingonski brod potonuti dublje u atmosferu planeta gdje je tlak za šatl neizdrživ. Uskoro, Klingonka koja je još bila pri svijesti savladava Enterpriseov tim, otima šatl i bježi ostavljajući T'Pol, Reeda i Hoshi na tonućem brodu.

Posada na brodu vidi da šatl zove u pomoć Klingonce. Enterprise hvata šatl i Klingonku, Bu'kaH. Tim na klingonskom brodu shvaća da im je jedini izlaz da pokrenu motore broda i sami izađu. No uskoro postaje jasno da je to nemoguće. Archerov plan da spoji Enterprise s klingonskim brodom pada u vodu kada klingonski brod potone na dubinu na kojoj ni Enterprise ne može izdržati.

U bolnici, Phlox otkrije da u se Klingonki nalazi otrov koji će je uskoro ubiti. Čini se da nije pala u nesvijest zato što se zatvorila na hladnije mjesto na njenom brodu. Archer moli Klingonku da mu pomogne pokrenuti njen brod što ona odbija. Mayweather saznaje iz vulkanske baze podataka da je brod klase Raptor. Archer daje odobrenje Tripu da pojača strukturu šatla, kako bi izdržao veći tlak. Na Raptoru, Hoshi nalazi video zapis u kojemu klingonski kapetan govori kako ne zna zašto se njegova posada razbolijeva.

Hoshi predlaže korištenje oružja s čime se Reed slaže. U međuvremenu, Archer nagovara Klingonku da im pomogne kako njeni kolege ne bi umrli nečasnom smrću, tj. na brodu koji tone dok su oni u nesvijesti. Pristaje s Archerom otići na Raptor, zajedno sa lijekom za otrov koji je napravio Phlox. Na Raptoru, Reed ispaljuje torpedo po torpedo ispod broda ne bi li usporio potonuće broda detonacijama, ali ne uspijeva sve dok ne prihvati Hoshin savjet da ispali svih preostalih 6 torpeda odjednom. Raptor biva oštećen, ali se diže na sigurniju visinu. Archer i Klingonka se ukrcavaju na Raptora gdje uspijevaju popraviti motor. Raptor izlazi iz atmosfere, a tim se vraća na Enterprise prije nego li su klingonska pojačanja došla. Enterprise dobija poziv od probuđenog klingonskog kapetana koji im zapovijeda da se predaju. Archer mu prijeti da je nadjačan i da mu je bolje da otiđe s malo časti koja mu je ostala. Klingonski kapetan naposljetku i posluša Archera.


Zaključak i komentar

Solidna epizoda. Hoshi je glavna zvijezda epizode te praktički reprizira svoju ulogu iz 'Fight or Flight'. No za razliku od 'Fight or Flight' ovdje imamo priliku vidjeti novu, hrabriju Hoshi. Klingonci kao Klingonci, i ovdje su jako dobri. Najbolji dio epizode je baš taj klingonski brod, tj. njegova unutrašnjost koja je fantastično napravljena. Dok smo u prijašnjim filmovima/serijama mogli vidjeti samo most Bird of Preya ili nešto manje drugih klingonskih brodova, ovdje je stvarno detaljno napravljena unutrašnjost broda. Produkcijska razina je stvarno na zavidnom nivou. Najzgodniji detalj je Targ u kuhinji. Klingonski brod je klase Raptor te brod stvarno izgleda lijepo. Šteta što ga nismo imali priliku jasnije vidjeti. Odlična je scena kada Reed gleda taktičku konzolu na klingonskom brodu i naleti na "fotonska torpeda" te ostane zbunjen. U stilu "nikad čuo". Klingonskog kapetana glumi Vaughn Armstrong. Jedno od njegovih bezbrojnih gostovanja ne samo u Enterpriseu već i čitavom Treku. Mali minus ide tome što se Klingonci povuku kad im Archer zaprijeti time da ima snažniji brod. Zašto Klingonci nisu napravili samoubilački napad? Valjda su scenaristi htjeli pokazati da i Klingonci imaju malo mozga kad su u pitanju takve stvari. Archer napokon shvaća kako treba postupati s Klingoncima. Mada je mogao i ranije jer ih je sreo već 2 puta prije. U biti dobra epizoda kojoj ipak malo fali da bi se značajnije istakla.


Ocjena

7


Citati

Bu'Kah: "I've never seen your kind before, but you have made an enemy of the Klingon Empire!"
Archer: "From what I've noticed, that's not hard to do."


Bu'Kah: "Nikad nisam vidjela vašu vrstu prije, ali ste učinili neprijatelja od Klingonskog Carstva!"
Archer: "Koliko sam primijetio, to nije teško učiniti."autor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh