» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
1x12
Silent EnemyTijekom polaganja potprostornih pojačala u svemiru, Enterpriseu prilazi tuđinski brod te ubrzo zatim i odlazi ne odgovorivši na pokušaj komunikacije. Rođendan poručnika Reeda se približava i ekipa pokušava saznati nešto više o njemu kako bi mu napravili rođendansko iznenađenje.

Datum premijere epizode: 16.01.2002.
Datum: 01.10.2151.


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

Jane Carr – Mary Reed
Guy Siner – Stuart Reed
Paula Malcomson – Madeline Reed
John Rosenfeld – Mark Latrelle


Kreativno osoblje

Redatelj: Winrich Kolbe
Scenarist: Andre Bormanis


Sadržaj

Enterpriseova posada postavlja drugu seriju potprostornih pojačala koja će omogućiti bolju komunikaciju sa Zemljom. Prekida ih nepoznati tuđinski brod koji uspori iz warpa. Tuđinci ne odgovaraju na pozive s Enterprisea te ubrzo odlaze ponovno u warp. Archer odlučuje učiniti nešto posebno za Reedov nadolazeći rođendan. Zove njegove roditelje ne bi li saznao što voli jesti. Međutim, ne saznaje puno pa moli Hoshi da se pobrine oko toga.

Uskoro se tuđinski brod ponovno pojavljuje, skenira Enterprise, puca i ponovno odlazi u warp. Archer je frustiran te odlučuje vratiti Enterprise u dok gdje bi ugradili fazne topove koje nisu stigli ugraditi. Reed i Trip se ne slažu s time tvrdeći da injihovi timovi mogu jednako dobro ugraditi fazne topove. Archer ipak odlučuje uputiti Enterprise prema Zemlji dopuštajući Tripu i Reedu da rade na nadogradnjama na putu prema doku. Trip i Reed odluče ugraditi fazne topove prije nego li Enterprise uopće stigne do doka.

U međuvremenu, Hoshi zove Reedovog najboljeg prijatelja, njegovu sestru i druge poznanike, ali ne saznaje ništa. Na kraju odlučuje otići u restoran i pitati Reeda osobno što najviše voli jesti. Reed to shvaća kao poziv na sudar. Hoshi sramežljivo kaže da je došlo do nesporazuma i odlazi ne saznajući ništa. Tuđinski brod ponovno dolazi i puca na Enterprise onesposobljavajući ga. Dva tuđinca šatlom ulaze u Enterprise. Onesposobljavaju sve koji im se nađu na putu. Tuđinci odlaze s Enterprisea na svoj brod. Tuđinski brod ponovno puca oštećujući Enterpriseov warp pogon i odlazi.

Archer shvaća da je nadjačan te zapovjeda Hoshi da zove Vulkance u pomoć. Međutim, to je nemoguće jer su potprostorna pojačala uništena. Reed i Trip su ugradili fazne topove te Enterprise kreće testirati ih na obližnjem mjesecu. Tijekom testa dolazi do neočekivanog udara te fazni topovi unište planinu na mjesecu, ali također onesposobe i par paluba na Enterpriseu. Tijekom istraživanja razloga udara, posada otkriva tuđinski uređaj u hangaru 2 koji je i izazvao udar. Taj uređaj je spojen sa svim Enterpriseovim sustavima i služi za špijuniranje. Archer preko uređaja zaprijeti tuđincima te ga uništi.

Očajna Hoshi odlazi u bolnicu te pita Phloxa da li on možda zna koja je Reedova najdraža hrana. Phlox otvara Reedov medicinski karton u kojem piše da mora uzimati injekcije za suzbijanje alergije na enzim bromalin koji se može naći u ananasu. Hoshi je s time zadovoljna. Nedugo poslije, tuđinski brod ponovno usporava iz warpa i zapovijeda Enterpriseu da se preda. Archer zapovijeda Reedu da puca iz oba fazna topa no to ne oštećuje tuđinski brod. Prisjećajući se vatrene moći faznih topova tijekom udara, Archer zapovijeda Reedu da ponovno kreira udar unatoč tome što će to oštetiti i Enterprise. To Reed i učini te onesposobi štitove tuđinskog broda. Odmah potom Enterprise ispaljuje 2 torpeda koja onesposobljavaju tuđinski brod, koji se zatim povlači. Vjerujući da se tuđinci neće vratiti, Archer odluči ne vratiti Enterprise u dok.

Dok Reed, Trip i Archer slave pobjedu u oružarnici, Hoshi dolazi sa tortom od ananasa. Reed ostaje začuđen time što je znala koje mu je jelo najdraže.


Zaključak i komentar

Napokon upoznajemo rađanje fazora! Dobro, u epizodi se zovu fazni topovi... Epizoda je nešto najbolje iz prve sezone: "first contact gone bad" bi bio najbolji opis... Jeziva atmosfera prilično dobro radi svoj posao a još k tome imamo ne baš humanoidne tuđince koji su vrlo agresivni, a imaju i vrlo lijep brod (izgleda kao nabrijani zeleni F -117 iz SAD zrakoplovstva - ukratko prilično prijetećeg izgleda) sa šatlom... Priča solidna. Malu rupu u priči koju sam otkrio se lako može i objasniti... Naime, Enterprise u sebi nosi jedan prototip faznog topa a vidimo kako bez problema ispaljuje iz dva. Mada je u dijalogu spomenuto kako će oni na brodu konstruirati još jedan... No dobro ... Slučajni overload faznog topa otkriva koliko je u biti oružje moćno ako ga se može kontrolirati (dakle bez popratnog oštećivanja sustava ). CGI je spektakularan, posebice udar faznog topa o površinu mjeseca. Humora ne manjka, a jezivih radnji sa tuđinskim brodom vješto se kontrira ležernom radnjom traženja omiljenog jela poručnika Reeda. Odista lijepo izvedeno i zaslužuje čistu peticu ...


Ocjena

7,5


Citati

Archer: "This time we won't be leaving before we're ready."
Trip: "Are your ears a little pointier than usual?"


Archer: "Ovaj put nećemo otići dok ne budemo spremni."
Trip: "Jesu li vam uši nešto šiljatije nego obično?"autori: Anton Vojnić [Raptor] i Denis Jeleć [Sharky]
idi na vrh