» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
1x07
The Andorian Incident


U prijateljskom posjetu Archera i njegove posade drevnom Vulkanskom samostanu P'Jemu, ulaze u međuzvjezdani sukob između Vulkanaca i njihovih neprijatelja Andorijanaca.

Datum premijere epizode: 31.10.2001.
Datum: nepoznat


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

Jeffrey Combs – Shran
Bruce French – Vulkanski starješina
Steven Dennis – Tholos
Jeff Ricketts – Keval
Richard Tanner – Vulkanac
Jamie McShane – Članica posade


Kreativno osoblje

Redateljica: Roxann Dawson
Scenaristi: Rick Berman, Brannon Braga i Fred Dekker


Sadržaj

Dok Enterprise putuje dubinama svemira, Archer odluči posjetiti Vulkanski samostan P'Jem. Ubrzo trojac, Archer, T'Pol i Trip, odlazi šatlom do samostana. Na ulasku u samostan, vulkanski svečenik im kaže da ometaju kolinahr i da moraju otići. Međutim, Archer primjeti odsjaj nekog tuđinca sa oružjem te on i Trip navale na njega no nađu se okruženima i zarobljenima od strane grupe tuđinaca.

Agresivni tuđinci se pokazuju vrlo paranoičnima optužujući Archera za urotu s Vulkancima protiv njih. Archer od vulkanskih svećenika saznaje da su agresori Andorijanci, nasilna i sumnjičava rasa iz susjednog sistema koja vjeruje da će ih Vulkanci napasti usprkos mirovnom sporazumu. Andorijanci vjeruju da Vulkanci skrivaju dalekometnu senzornu mrežu u ovom samostanu, ali vulkanski svećenik tvrdi da se u samostanu ne nalazi nikakva tehnologija.

Na Enterpriseu, Reed otkriva andorijanski brod na površini. Kada pokuša komunicirati s Archerom, na komunikator se javlja Shran, vođa Andorijanaca, koji kaže da će bilo kakav pokušaj spašavanja rezultirati smrću taoca. Na površini, Archer uspijeva saznati da Vulkanci imaju stari pokvareni odašiljač u katakombama ispod samostana. Mladi vulkanski svećenik odvodi Tripa do odašiljača kojeg ovaj popravlja te uspijeva poslati poruku Reedu u kojoj kaže da ne radi ništa dok oni sami ne izrade plan.

Archer odvlači Andorijance dalje od Vulkanaca, u atrij, obećavajući im "informacije", a zapravo govoreći im nebitne podatke. Archerova prava namjera je ubaciti malu skulpturu kroz zid atrija što i uspijeva. Trip nalazi tu skulpturicu u tunelu katakombe tako da sada znaju koji od tunela vodi do atrija. Reed i još dva člana posade se teleportiraju u prostoriju gdje su zarobljenici te odlaze u katakombe postaviti bombu kraj atrija. Kada zid atrija eksplodira svi se nađu u borbi. Dio Andorijanaca bježi u katakombe, a Archerova ih posada lovi čemu se Vulkanci protive. Svi odlaze u prostoriju gdje se nalaze najsvetije relikvije te dolazi do žestoke bitke. U bitki padne zavjesa iza kojih se nalaze "high-tech" vrata.

Ljudi, Andorijaci i T'Pol su iznenađeni onim što vide iza vrata. Ogroman kompleks sa nadzornom opremom i vulkanskim tehničarima. Biva očito da su svećenici lagali cijelo vrijeme. Archer naređuje T'Pol da uzme slike kao dokaz te da ih da Shranu. T'Pol se protivi, ali ipak to i učini. Shran kaže Archeru da mu duguje uslugu te odlazi.


Zaključak i komentar

Izvrsna epizoda, definitivno vrhunac ove sezone. Prve epizode ove sezone nisu se baš dirale u nastanak Federacije ili bar pozadinu toga. Svi koji su bili željni toga biti će iznimno zadovoljni epizodom. Ono što najviše oduševljava je iznimno dobra karakterizacija i izgled Andorijanaca. Stvar je u tome da Andorijanci nisu tipični negativci već možemo primijetiti veliku sličnost s ljudima. Vođu Shrana utjelovljuje Jeffrey Combs koji je već poznat po svojim sjajnim ulogama Weyouna i Brunta u DS9-u, a ovdje nije ništa lošiji, dapače možda je i za nijansu bolji. Andorijanske antene i čitav izgled su fenomenalno napravljeni kao što se može i očekivati od bogate produkcije kakvu ima Enterprise. Vulkanski samostan i cijela scenografija oko njega je sjajna tako osim što epizoda ima izvrsnu priču, prilično je i eye-candy. Preokret na kraju, kada saznajemo da Vulkanci imaju ipak nadzorne uređaje je briljantan upravo zato što kroz cijelu epizodu pokušavamo biti uvjereni u suprotno. Nekima se s druge strane pak neće svidjeti što Vulkanci ipak (ponovno) ispadaju negativci, ali mene to niti malo ne smeta jer je priča iznimna i intrigantna. Definitivno epizodu morate pogledati, bili fan Enterprisea ili ne...


Ocjena

8.5


Citati

"So if anyone has a suggestion, I'm all ears. No offense." - Archer to Vulcans
“Dakle, ako itko ima prijedlog, pretvorio sam se u uši. Bez uvrede.” – Archer Vulkancimaautor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh