» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
1x03
Fight of FlightPosada Enterprisea nalazi napušteni brod s mrtvom posadom.

Datum premijere epizode: 03.10.2001.
Datum: 06.05.2151.


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

Jeff Ricketts - Alien Captain
Efrain Figueroa - Translator Voice


Kreativno osoblje

Redatelj:  Allan Kroeker
Scenaristi: Rick Berman & Brannon Braga


Sadržaj

Nakon 2 tjedna u svemiru posada još nije napravila prvi kontakt s nekom razvijenom vrstom. Reed testira oružje u asteroidnom polju, Hoshi pokušava održati tuđinskog kukca na životu, Trip probava resekvenciranu proteinsku hranu, a Phlox je zaintrigiran ljudskim ponašanjem. T'Pol otkriva tuđinski teretni brod kako stoji bez pogona. Archer odluči napraviti prvi kontakt, ali kad ne dobije odgovor priprema tim od sebe, Reeda i Sato koji odlazi na brod u šatlu.

Brod izgleda napušteno, mračno i hladno. Hoshi se odvaja od ostatka tima te kad vidi tuđinsku posadu obješenu vrišti. Ubrzo dolazi ostatak tima i ustanovljuje da im netko crpi tekućine iz tijela.

Natrag na Enterpriseu, Archer se složi s T'Pol da će se vjerojatno, oni koji su to napravili, ubrzo i vratiti. Stoga naređuje Mayweatheru da nastavi prijašnji kurs. Ubrzo Archer dobija osjećaj krivnje te naredi Travisu da se vrati. Natrag na tuđinskom brodu Hoshi i Trip rade na slanju signala za pomoć, a Phlox autopsijom saznaje da se mrtvoj posadi vadio, vrijedan sastojak, triglobin. Tim se vraća na Enterprise kad sazna da se neprijateljski brod vraća.

Brod onesposobljuje Enterpriseov warp pogon. Reed ispaljuje torpeda koja se pokazuju beskorisnima. Ubrzo dolazi još jedan brod, od iste vrste kao od žrtava, odgovarajući na poziv za pomoć koji je Hoshi poslala. Netočnosti u prevođenju rezultiraju time da kapetan tuđinskog broda shvaća da je posada Enterprisea kriva za smrti posade teretnjaka. Hoshi ostavlja univerzalni prevoditelj i pokušava sama objasniti situaciju što na kraju i uspije. Kapetan napada neprijateljski brod te uz pomoć Enterprisea ga i uništava. Archer i posada saznaju da se njihovi novi saveznici zovu Axanar te provode neko vrijeme na njihovom matičnom planetu. Tamo Hoshi nalazi prigodne uvjete za svog kukca.


Zaključak i komentar

Jedna solidna, ali ne i briljantna epizoda. Najveći plusevi idu tome što se stvarno prikazuje kako su ljudi bili naivni i neiskusni prvih svojih dana u svemiru te dobar razvoj lika Hoshi Sato. Saznajemo da je Hoshi prilično strašljiva osoba i da, iako je dobra prevoditeljica, ipak zna zabrljati. Archer je prilično vođen svojim emocijama te se ponekad ponaša nerazborito što je sasvim shvatljivo. T'Pol je s druge strane prikazana prilično bezosjećajnom, ali ipak je ona ta koja je najobjektivnija. Phlox s druge strane zrači vedrinom i optimizmom. Dakle, zaključak je da su likovi prilično uravnoteženi i jedni druge nadopunjuju što je svakako dobra stvar. Ali to sve ne skriva jednu veliku nelogičnost u epizodi, a koja glasi – ako su oni alieni htjeli pokupiti triglobin iz tijela posade zašto su ih ostavili na brodu? Nije li ih lakše povesti sa sobom i izvući triglobin? Iako epizoda nije povezana s TOS-om, ima jedna TOS referenca. Naime Axanar je vrsta koju je kapetan Garth pobijedio (iskreno, ne znam ni koja epizoda, ni tko je ovo rekao, ni tko je kapetan Garth).


Ocjena

6,5


Citati

Hoshi: "I'm a translator. I didn't come out here to see corpses hanging on hooks!"
Hoshi: "Ja sam prevoditeljica. Nisam došla ovdje gledati obješena tijela na kukama!"


Dr. Phlox: "And crewmen Bennet and Heyden over there, do you see them? Unless I'm mistaken, they are preparing to mate. Do you think they might let me watch?"
Dr. Phlox: "Bennet i Heyden, ondje, vidiš li ih? Osim ako ne griješim, spremaju se na parenje. Misliš li da će mi dopustiti da gledam?"
[Dr. Phlox Tripu o nepredvidivosti života na Enterpriseu]


Hoshi: "Maybe it's a log. What do you think?"
Trip: "Beats me. Could be a laundry list. Or instructions on how to conquer the Universe."
Hoshi: "Možda je dnevnik, što misliš?"
Trip: "Nemam pojma. Može biti i popis za kupovinu. Ili upute za osvajanje svemira."
[Hoshi i Trip o zvuku na tuđinskom brodu]autor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh