» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Enterprise]
1x01-02
Broken Bow (dio 1 i 2)Posada Enterprisea je poslana na prvo putovanje s misijom da vrate ranjenog Klingonca njegovom narodu.

Datum premijere epizode: 26.09.2001.
Datum: 16.04.2151.


Glavni glumci i likovi

Scott Bakula - Jonathan Archer
Jolene Blalock - T'Pol
Connor Trinneer - Charles "Trip" Tucker III.
Dominic Keating - Malcolm Reed
John Billingsley - Dr. Phlox
Linda Park - Hoshi Sato
Anthony Montgomery - Travis Mayweather


Sporedni glumci i likovi

John Fleck - Silik
Melinda Clarke - Sarin
Tommy "Tiny" Lister, Jr. - Klaang
Vaughn Armstrong - Admiral Forrest
Jim Beaver - Admiral Leonard
Mark Moses - Henry Archer
Gary Graham - Soval
Thomas Kopache - Tos
Jim Fitzpatrick - Kapetan fregate Williams
Joseph Ruskin - Sulibanski doktor
Marty Davis - Mladi Archer
Ron King - Farmer
Peter Henry Schroeder - Klingonski Kancelar
Matthew James Williamson - Član Klingonskog vijeća
Ricky Luna - Carlos
Jason Grant Smith - Fletcher

Kreativno osoblje


Redatelj: James L. Conway
Scenaristi: Rick Berman & Brannon Braga


Sadržaj

U 9 desetljeća od otkrivanja warp pogona, čovječanstvo je, polagano, uz pomoć Vulkanaca razvijalo Warp 5 motor. Nakon što je klingonski špijun ranjen u Broken Bowu, Oklahoma, lansiranje Enterprisea pod vodstvom Jonathana Archera je ubrzano. Archer, uz potporu Zapovjedništva Zvjezdane flote i uz protivljenje Vulkanaca odluči vratiti ranjenog Klingonca na njegov matični planet.

Sa Enterpriseom u doku Archer ima 30 dana da sastavi posadu koja se sastoji od šefa strojarnice, zapovjednika Charlesa “Tripa” Tuckera III; taktičkog časnika, poručnika Malcoma Reeda; pilota Travisa Mayweathera; časnice za vezu, Hoshi Sato; te doktora Denobulanca Phloxa. Vulkanci, također, za prvu misiju zahtijevaju prisutnost podzapovjednice T'Pol. Ubrzo Enterprise kreće na putovanje prema Qo'nosu.

Na putu prema Qo'nosu do tada nepoznata rasa Sulibana otima Klaanga. T'Pol savjetuje Archera da se vrate na Zemlju što on odbija. Enterprise odlazi na mjesto koje je Klaang zadnje posjetio – Rigel X. Ondje Archer dolazi u kontakt sa Sulibankom Sarin koja mu kaže za Temporalni hladni rat. U to, skriveni sulibanski vojnici, napadnu Archera i ostatak tima koji se na kraju uspješno vrate na Enterprise.

T'Pol na kraju ipak odluči pomoći Enterpriseovoj posadi modificiranjem senzora kojima sada mogu pratiti warp trag sulibanskog broda. Naposljetku dolaze do velikog plinovitog diva u kojem se nalazi Helix – veliki sulibanski kompleks. Sulibanski brodovi napadaju Enterprise, ali Enterprise otima jedan napadački brod. Archer i Trip u otetom brodu odlaze na Helix gdje nalaze Klaanga te ga oslobađaju. Archer otkriva Temporalnu prostoriju u kojoj Sulibani dobivaju naredbe iz budućnosti. Sulibanski vođa, Silik napadne Archera. Archer uspijeva pobjeći iz prostorije te ga Trip teleportira natrag na Enterprise.

Enterprise ostavlja Sulibane i dolazi na klingonski matični planet. Klingonski kancelar se neprijateljski odnosi prema Archeru što ovaj shvati kao zahvalu.

Natrag na brodu, Zvjezdana flota proglašava misiju službenom te Archer uvjerava T'Pol da ostane na brodu kao znanstvena časnica. Unosi se kurs prema najbližem naseljenom planetu i posada Enterprisea kreće u istraživanje nepoznatog.


Zaključak i komentar

Jedan solidan pilot. Serija je odmah u pilotu pokazala da neće biti slična niti jednoj prijašnjoj Star Trek seriji. Odabir Scotta Bakule da igra kapetana Archera se pokazao kao pun pogodak. Efekti su pomaknuti za još jedan korak naprijed. Tako da na primjer moram pohvaliti onaj “retro” izgled Qo'noSa i Zemlje. Akcijske scene su prilično vješto režirane. Za pohvalu je i scena sa Cochraenom kojom se donekle nastavlja tradicija da u pilotima vidimo već nekog poznatog lika. Definitivno najdraža scena mi je bila prolazak Archera i Tripa sa šatlom pokraj Enterprisea (i sudaranje s njim). Ovaj pilot je bio prilično skup te je koštao kao jedan niskobudžetan film (15 milijuna $). Epizodu je premijerno pratilo 12.54 milijuna gledatelja. To je broj koji Enterprise nažalost nikad više nije ponovio.


Ocjena

7,5


Citati

Zefram Cochrane: "Imagine it... Thousands of inhabited planets at our fingertips. And we'll be able to explore those strange new worlds and seek out new life and new civilisations. This engine will let us go boldly where no man has gone before."
Zefram Cochrane: "Zamislite… tisuće naseljivih planeta na vršcima naših prstiju. Moći ćemo istražiti te strane nove svjetove i nove živote i civilizacije. Ovaj motor će nas odvesti hrabro gdje niti jedan čovjek nije otišao."


Travis Mayweather: "I've heard this platform's been approved for bio-transport."
Malcom Reed: "I presume you mean fruits and vegetables?"
Travis Mayweather: "I mean armory officers and helmsmen."
Travis Mayweather: "Čuo sam da je ova platforma odobrena za bio-transport."
Malcom Reed: "Pretpostavljam da misliš na voće i povrće?"
Travis Mayweather: "Mislim na časnike i kormilare."autor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh