» nazad na epizode

» prethodna epizoda | slijedeća epizoda


[Star Trek: Deep Space Nine]
1x01-02
Emissary (dio 1 i 2)


Iako nevoljko, zapovjednik Sisko preuzima zapovjedništvo nad bivšom kardasijskom stanicom u orbiti Bajora - Deep Space Nine. Iako nema namjeru zadržati se ondje, sve se mijenja po otkriću crvotočine u blizini planeta...

Datum premijere epizode: 3.1.1993.
Stardate / Zvjezdani nadnevak: 46379.1


Glavni glumci i likovi

Avery Brooks - kapetan Benjamin L. Sisko
Rene Auberjonois - Odo
Alexander Siddig - Julian Bashir
Terry Farrell - Jadzia Dax
Cirroc Lofton - Jake Sisko
Colm Meaney - Miles O'Brien
Armin Shimerman - Quark
Nana Visitor - Kira Nerys


Sporedni glumci i likovi

Patrick Stewart - Picard/Locutus
Marc Alaimo - Gul Dukat
Camille Saviola - Kai Opaka
Felecia M. Bell - Jennifer Sisko
Aron Eisenberg - Nog
Joel Swetow - Gul Jasad
Frank Owen Smith - Curzon Dax
Lynnda Ferguson - Doran
Majel Barrett - glas računala


Kreativno osoblje:

Režiser:  David Carson
TV prilagodba: Michael Piller
Scenaristi: Michael Piller & Rick Berman


Sadržaj

Nakon otmice Picarda od strane Borga, isti je izgubio svoju individualnost i bio prisiljen voditi bitku protiv Federacije u sustavu pod nazivom Wolf 359. U bitci se sukobila i USS Saratoga na kojoj je bio prvi časnik Lt. Cmdr. Benjamin Sisko, a u isto vrijeme su mu na brodu bila žena Jennifer i sin Jake. U prvom napadu Borga na brod, warp jezgra je znatno oštećena i neće izdržati dulje od 5 minuta, pa se čitav brod evakuira. Benjamin uspije spasiti sina, ali ne i ženu, prije nego brod eksplodira.

Tri godine poslije, Kardasijanci se povlače iz bajoranskog sustava, što je bio dogovor prema mirovnom sporazumu iz 2367. godine. Ustupanjem bajoranskog sustava, Federacija preuzima kontrolu nad svemirskom stanicom "Deep Space Nine" koju su Kardasijanci sagradili u orbiti Bajora. Stanica je služila kao baza za rad bajoranskih robova na obradi rudače. Zapovjednik Sisko je bio vrlo skeptičan prema zadatku koji je dobio te se mislio povući iz aktivne službe Zvjezdane Flote, prvenstveno zbog smrti svoje žene.

Dolaskom na stanicu dočeka ga kaos, Kardasijanci su pokrali sve vrijedno spomena, a civili planiraju odlazak jer je gubitak bio prevelik. Ubrzo upoznaje svoju osnovnu posadu. Miles O'Brien je napravio transfer sa Enterprisea, Kira Nerys je dodjeljena od bajoranske vlade kao prva časnica na ovoj stanici, a Odo, zapovjednik osiguranja koristi svoje kameleonske "moći" kako bi uhvatio ferengijskog kradljivca koji pokušava iskoristiti kaos na stanici. Kradljivac je Quarkov nećak, koji drži lokal na promenadi.

Sisko obećava da će pustiti nećaka, ali samo ukoliko Quark ostane na stanici na što on na kraju i pristaje. Enterprise dolazi na DS9, gdje Sisko razgovara sa kapetanom Picardom. Sisko krivi Picarda zbog smrti svoje žene, pa se ne odnosi prijateljski sa njime. Picard objašnjava Sisku da je cilj Federacije da Bajoranci s vremenom uđu u Federaciju, a Siskov je zadatak da to omogući. Tijekom razgovora sa Nerys, Sisko saznaje da jedino što drži bajoransku vlast pod kontrolom Federacije jest Kai Opaka, duhovni vođa bajoranskog naroda. Sisko se odlučuje naći sa njom na razgovoru.

Sisko saznaje u razgovoru sa Kai Opakom da je njegov dolazak na ovu stanicu predviđen te da je poslan od bajoranskih proroka. Ne znajući što to znači, Sisko doživljava viziju kako se upoznao sa Jennifer, svojom ženom. Kai mu otkriva da je to doživio zbog djelovanja kugle Proročanstva. Kardasijanci su otkrili 8 bajoranskih kugli i da je ostala samo ova u posjedu Bajoranaca.

Natrag na DS9-u, Sisko upoznaje Dr. Bashira, mladog i ambicioznog doktora te  Jadziu Dax s kojom ima kompleksan odnos. Kao Trill, domaćin prima simbionte stare nekoliko desetaka pa i stotina godina. Kad domaćin umire, simbiont se prebacuje u drugo tijelo. Sisko je poznavao prethodnog domaćina simbionta Dax, Curzona, pa je tako i njegova veza sa Jadziom prisutna.
Prije odlaska Enterprisea, Chief O'Brien se oprašta sa posadom Enteprisea kako bi prešao u službu kapetana Siska. Iako nije bio prisutan na mostu, Picard dolazi u transportersku sobu 3, koja je bila O'Brienova omiljena transportacijska soba te teleportira Chiefa na DS9.

Nakon teleportacije Enterprise odlazi, a dolazi kardasijanska krstarica Galor klase kojom zapovjeda Gul Dukat, bivši kardasijanski prefekt za bajoransku regiju. On od Siska pokušava iznuditi zadnju kuglu u zamjenu za informacije o regiji. Sisko govori da ne zna ni za kakvu kuglu te nakon razgovora Dukat odlazi natrag na svoj brod. Dax otkriva da su kugle potekle iz obližnjeg pojasa Denorius. No da bi spriječili Kardasijance da otkriju isto što su i oni otkrili, Odo se teleportira na kardasijanski brod i onesposobljuje senzore broda.

Za to vrijeme Sisko i Dax odlaze prema pojasu Denorius, gdje otkrivaju visoke aktivnosti neutrina što bi moglo indicirati postojanje crvotočine. Daljnjim ulaskom u regiju otkrivaju crvotočinu u koju ulaze. Sisko prolaskom do drugog kraja crvotočine otkriva da je ovo prva stabilna crvotočina koja vodi u kvadrant gama, 75 tisuća svjetlosnih godina od stanice. Prilikom povratka otkriva znakove života u crvotočini te slijeće na nestanjeni asteroid da to istraži. Pritom, Sisko i Dax doživljavaju različite vizije okoliša.

Pojavljuje se kugla, slična onoj koju mu je Kai Opaka pokazala. Kugla odvodi Dax natrag na stanicu, a Sisko pokušava komunicirati sa bićima koje je ranije otkrio. Misleći da je crvotočina vrlo bitna za budućnost ovog sektora, Kira naređuje pomicanje stanice što bliže crvotočini. Uz manje poteškoće to je ostvareno. Bića otkrivaju Sisku da su oni stanovnici crvotočine i da svaki prolazak broda kroz crvotočinu ometa njihovu egzistenciju. Sisko obećava da neće crvotočinu koristiti za zle namjere, a nakon što su Sisku nametnuli nekoliko sjećanja iz njegove glave (prvenstveno upoznavanje Jennifer i bitka kod Wolfa 359), shvaćaju koncepte ljudi te Sisku dopuštaju upotrebu crvotočine za putovanje.

U međuvremenu Kardasijanci reagiraju na gubitak Gul Dukata te napadaju stanicu DS9 koja nema još nikakvu obranu. Kako stanica trpi velike gubitke, Kira odlučuje predati stanicu Kardasijancima. U zadnji trenutak, Siskov šatl vuče kardasijanski brod koji se izgubio u crvotočini i spašava tako stanicu.

Enterprise dolazi na stanicu, a Kardasijanci se povlače iz bajoranskog sektora. Sisko odlučuje da želi zadržati zapovjedništvo nad stanicom i moli Picarda da ne predaje molbu za odustajanje iz službe. Picard mu to obećava i njih dvojica se rastaju kao prijatelji. Otkrićem crvotočine, ovo postaje središnja lokacija prije odlaska u udaljeni kvadrant gama te dolaze prvi trgovački brodovi koji oživljavaju život na stanici.


Komentar i zaključak:

Zamišljen kao nova serija koja bi se radnjom nadovezivala na TNG, DS9 je postao puno više od toga. Potpuno novi koncept svemirske stanice, koja je vezana za jednu lokaciju u svemiru je vrlo riskantan. Nema više onog istraživanja dalekih i udaljenih svjetova prisutnih u serijalima sa brodovima. Ovo je djelomično kompenzirano otkrićem crvotočine, ali jasno je da će se radnja više orijentirati razvoju likova na stanici kao i političkim događajima u okružju stanice.

Pilot počinje prikazom bitke kod Wolfa 359, što je bila želja fanova, nakon što ista nije prikazana u TNG-u. U bitci pogiba Siskova žena, što je za njega bio veliki gubitak od kojeg se nikad nije pomirio. Zbog gubitka žene je htio odustati od svog novog zapovjednog mjesta, a eventualno i iz Zvjezdane Flote. Događajima u pilotu otkriva zašto je poslan na ovu udaljenu stanicu gdje ne može napraviti neku veću štetu. Stanica se nalazi u najudaljenijim dijelovima poznatog dijela svemira, ali se otkrićem crvotočine to mijenja.

Da li je Flota pogriješila što je Siska poslala na lokaciju koja će u budućnosti postati središnje mjesto kulturne razmjene i istraživanja ili ne, ostaje pitanje. No jasno je da nitko, pa ni sami Kardasijanci koji su držali bajoranski sektor preko 50 godina, nisu očekivali ovakav preokret događaja.

Osim čisto znanstvene komponente, tu je i duhovna komponenta priče, koju će biti zanimljivo vidjeti kako će se ispreplitati sa znanstvenom. Kai Opaka otkriva Sisku da je on zapravo poslan od Proroka koji su "bića u crvotočini" da ispuni svoju zadaću. Sisko to ispočetka odbija prihvatiti jer misli da je njegov zadatak bio velika slučajnost i da njegov dolazak na stanicu nije ničim bio uvjetovan. Izloženost kugli, za koju ne znam kako bismo ju preveli, Proročanstva mu je pokazao da to nije tako, a sam koncept "bića iz crvotočine" je jako dobro razrađen u ovoj epizodi.

U priči je na djelu i podmuklost Kardasijanaca, koji su kao i Bajoranci, dodatno razrađeni u svom konceptu u odnosu na TNG. Kardasijanci dolaze na DS9 tek nakon što Enterprise odlazi sa stanice, a prilikom ulaska u svoj ured, vidi se da Dukat ima rezervacije što je ovo mjesto prepustio Flotinom zapovjedniku. Događajima koji su slijedili saznaje da je izgubio puno više te odlazi sustići Siska te ulazi u crvotočinu. No Proroci ne reagiraju na Dukata nego samo na Siska, pa zapravo samo on saznaje pravu istinu o njima.

Ponovnim dolaskom Enteprisea na stanicu, situacija između Kardasijanaca i Bajoranaca se stabilizira, ali samo privremeno. Federacija shvaća da nakon otkrića crvotočine, da će se i Kardasijanci zanimati za nju te pokušava poduzeti mjere kako bi se crvotočina zaštitila.
Iako su ostali likovi osim Picarda, Siska i Dukata nešto manje sudjelovali, postavljena je dobra osnova za sve, pa ćemo vidjeti i njihov ubrzani razvoj u narednim epizodama.

Efekti nisu nešto pretjerano dobri, a borbe izgledaju prilično loše. Ipak vidimo kultnu bitku kod Wolfa 359 s obzirom da je fanovima bilo jako žao što ju nisu vidjeli u samom TNG-u gdje je trebala biti prikazana. Isto vrijedi i za borbu sa Kardasijancima na kraju epizode. Efekti su ekstremno loši i ako tražite isključivo akcijski element epizode nećete biti pretjerano zadovoljni. Ipak kako je ovo epizoda koja je temelj svega što će se događati u kasnijim sezonama, obavezno preporučujemo gledanje, jer vam mnogi koncepti uspostavljeni u ovoj epizodi neće biti jasni, a bogme niti zanimljivi.

Naša ocjena u odnosu na ostale pilote će biti pomalo stroga, ali jasno je da je riječ o prvom nastavku, pa mu to djelomično opraštamo. Također vrijedi spomenuti zanimljivost da je scena oproštaja Chief O'Briena sa posadom Enterprisea izrezana iz televizijske verzije i prisutna je samo u DVD izdanju. Nije nam jasno zašto je to napravljeno, s obzirom da je riječ o jednoj od najboljih scena u epizodi.

Sve u svemu, riječ je o solidnom početku jednog od najboljih serijala sa potpuno novim konceptom i drugačijom pričom, koja će nam otkriti vrlo zanimljive detalje o poznavanju životnih kretanja, pojmovima sudbine i zakazane budućnosti te o sukobu duhovnog i znanstvenog, što je nešto gdje Star Trek pa nijedan čovjek dosad nije išao.
Ocjena

7,5


Citati

[Intro scene of pilot]
Locutus: Resistance is futile. You will disarm your weapons, and escort us to Sector 001. If you attempt to intervene, we will destroy you.
[Uvodna scena pilota]
Locutus: Otpor je uzaludan. Deaktivirat ćete svoje oružje i ispratiti nas u sektor 001. Ako pokušate intervenirati, mi ćemo vas uništiti.


Kira: I suppose you want the office.
Sisko: Well, I was hoping we could say 'hello' and then I'd take the office. But we can do it in any order you like.
Kira: [sarcastic] Hello!
Kira: Pretpostavljam da želite ured.
Sisko: Pa, nadao sam se da ću prvo biti prvo pozdravljen pa bi poslije toga uzeo ured. Ali možemo to napraviti u bilo kojem redoslijedu.
Kira: [sarkastično] Pozdrav!


Sisko: It's really quite simple, Quark. You're not going to leave.
Quark: Not going to leave? But we're packed and ready to go.
Sisko: Unpack.
Quark: I don't understand, Commander. Why would you want me to stay?
Odo: I'm curious myself. The man is a gambler and a thief.
Quark: I'm not a thief.
Odo: You are a thief!
Quark: If I am, you haven't been able to prove it for four years.
Sisko: Vrlo je jednostavno Quark. Ti nećeš otići.
Quark: Neću otići? Ali mi smo se već spakirali i spremni smo za odlazak.
Sisko: Otpakiraj se.
Quark: Ne razumijem zapovjedniče. Zašto želiš da ja ostanem?
Odo: I mene zanima. On je kockar i lopov.
Quark: Ja nisam lopov.
Odo: Ti jesi lopov!
Quark: Da jesam, kako to nisi uspio dokazati u protekle 4 godine.


Quark: The Provisional Government is going to fall, and when governments fall people like me are the first ones shot.
Quark: Privremena vlada će pasti, a kad vlade padaju, ljude kao ja prve upucaju.
 

[Chief O'Brien tries to beam Odo to Cardassian starship]
O'Brien: I've never done this with Cardassian transporter...
[Hits the console, and after Odo is transported]
O'Brien: Cardassian technology!


[Chief O'Brien pokušava teleportirati Odu na kardasijanski brod]
O'Brien: Nikad nisam radio ovo sa kardasijanskim transporterom...
[Udari konzolu, nakon čega se Odo teleportira]
O'Brien: Kardasijska tehnologija!


Quark: Ooh... I love a woman in uniform!
Quark: Ooh...volim žene u uniformama!autor: Tomislav Perić [Tom'cA]
idi na vrh