» nazad na recenzije


Trekkies (1997)


Dokumentarac počinje zanimljivim podatkom da su Trekkiji jedini fanovi čiji je naziv uvršten u Oxfordski rječnik. Kratak uvod u kult puno veći od tjednog 45-minutnog TV programa. Trekkies je dokumentarac koji govori o najzagriženijim obožavateljima Star Treka koji su zapravo prave zvijezde ovdje.

Kroz američke konvencije provela nas je Denise Crosby, dobro nam poznata Tasha Yar iz prve sezone TNG-a. Osim razgovora s obožavateljima, dokumentarac sadrži komentare velikog broja poznatih glumaca iz Star Treka, koji govore kako su ih fanovi dirnuli te o svojim osobnim doživljajima s mnogobrojnih konvencija na kojima su gostovali.

Iako u dokumentarcu svoj doprinos komentarima daju zvijezde od Shatnera, Nimoyja, Doohana, preko Spinera i Frakesa do Kate Mulgrew, u središtu zbivanja ovog puta su fanovi. Denise i ekipa su nas u sat i pol, koliko traje dokumentarac proveli kroz povijest "fandoma", posjetili nekoliko konvencija u Americi, te razgovarali s nekim prilično zagriženim fanovima koje bi velika većina pasivnih promatrača okarakterizirala u najmanju ruku ekscentričnima.

Primjerice, kako bi opisali osobu koja na porotničku dužnost tijekom afere Whitewater, američkog političkog skandala, unatoč upozorenjima suca, dođe u uniformi, s "kompletnom opremom" - oznakama činova, komunikatorom, trikorderom i fazorom? A upravo to je učinila Barbara Adams, rekavši "ako ljudi kroz čitavu godinu mogu nositi dresove sportskih momčadi, zašto ne bih ja mogla uniformu?" Barbara na posao također dolazi odjevena u uniformu, te je čak i svoje kolege sa posla "navukla" na Star Trek.

"Trekkies" je, možemo reći, proslavio Gabriela Koernera, tada 15-godišnjeg obožavatelja, čiji je hobi bio računalno 3D modeliranje. Gabriel je nakon dokumentarca pronašao nekoliko zavidnih angažmana uključujući nastavak ovog dokumentarca, rad na Battlestar Galactici (čak pokupio nominaciju za Emmy), te ispunjenje sna - napravio je model Enterprisea-D, korištenog u posljednjoj epizodi Enterprisea, "These are the Voyages..."

No i ovi primjeri su prilično normalni (iako za riječ normalno uopće nema mjesta u ovoj recenziji) u usporedbi s nekim fanovima koji idu u još veće krajnosti. Primjerice, biste li ikad otišli na plastičnu operaciju da vam uši izgledaju poput Spockovih? Ili za 40 dolara kupili (i popili!) napola punu čašu vode iz koje je pio prilično prehlađeni John de Lancie? A što reći na Star Trek fetiš - Kirk / Spock romanse te razni crteži Date i Tashe Yar u raznim seksualnim pozama?

S druge strane, ima i kreativnijih fanova. Richard Kronfeld je napravio u potpunosti funkcionalni model kolica koja su održavala kapetana Pikea na životu te romulanski uređaj za skrivanje. A tu je i već spomenuti Gabriel Koerner koji je, zajedno sa nekolicinom fanova, napravio scenarij za svoj Star Trek projekt, kao i nekoliko računalno generiranih scena.

Sve u svemu, dokumentarac "Trekkies" na zanimljiv način prikazuje granice i krajnosti fanatizma obožavatelja kultnog serijala kojem je i posvećen ovaj site. Ovime zapravo ne mislim ništa loše - iako smatram da je većina fanova prikazanih u dokumentarcu otišla koji korak predaleko, to je samo stvar vlastitog gledišta. Smatram da svatko ima pravo na svoj oblik zabave i razonode, ne želim nikog osuđivati zbog takvih stvari. Ne smetaju nikome, a ako ih to čini sretnijima - zašto ne?autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh