» nazad na recenzije


Star Trek The Next Generation: Technical Manual


Koliko ste puta željeli sjesti u kapetansku stolicu nekog Star Trek broda, ili samo biti običan časnik. Dokaz da to baš i nije tako jednostavno kako se čini, pa makar govorili i o samoj fikciji, je i ova knjiga.

Ovo je jedna od knjiga koja ne spada pod kanon no bez narušavanja istoga, detaljno nas vodi kroz USS Enterprise NCC 1701-D - Galaxy klasu. Još jednom, kao i u mnogim knjigama, jedan od glavnih "aktera" je Michael Okuda te uz njega Rick Sternbach, viši dizajner na Star Trek: The Next Generation seriji. Rick je bio zadužen za dizajniranje mnogih elemenata u samoj seriji, a više je puta bio nagrađivan za najboljeg SF dizajnera Hugo Awardom.

Sama nas knjiga zaista detaljno vodi kroz Enterprise. Prvo se počinje sa uvodom i kronologijom izgradnje Enterprisea, zatim o samoj strukturi broda, glavnim brodskim sustavima, kompjutorskom sustavu, warp jezgri i impulsnom i tako sve do zaključka, u kojem je između ostalog predstavljen i roadmap nekih budućih klasa brodova. Zanimljivo je kako na skoro 200 stranica knjige autori toliko detaljno opisuju brod da imate osjećaj kao da čitate manual nekog naprednog uređaja. Primjerice, proces teleportacije koji traje 5 sekundi opisan je u više od 30 koraka, a svaki korak je detaljno elaboriran. Dodajmo tome da je prikazana i konzola za teleportaciju na kojoj su objašnjene funkcije dugmadi, te zaista, ako ikada budemo razvijeni do stupnja tehnologije Star Treka, ova knjiga može uredno služiti kao početnica kadetima. Detaljno je opisano i kako upravljati samim brodom, koji su protokoli i situacije moguće i kako se u njima ponašati.

Izvrsna nekanonska knjiga koja osim što je puna podataka, dijagrama i tehničkih shema donosi i opsežnu recenziju tehnologija na brodu, zasigurno je zavrijedila čitanje i mjesto u biblioteci svakog Star Trek fana.autor: Bruno Banelli [Bubba]
idi na vrh