» nazad na recenzije


Star Trek : Starfleet Command 3


Nakon što je Interplay u prošlom stoljeću izdao StarFleet Command seriju igara, 2002 tim se poslom pozabavio Activision i izdao Star Trek: Starfleet Command III. Savez između Klingonskog Carstva i Ujedinjene Federacije Planeta nikada nije bio bolji. Zajedno počinju graditi jedinstvenu svemirsku postaju, koja sa svojim dalekometnim senzorima može otkriti skrivene brodove duž Neutralne zone. Naravno to se Romulancima ne sviđa i učinit će sve da unište ili onesposobe tu postaju... Ovaj epski igrajte konflikt kroz 3 različite kampanje s 3 potpuno različita gledišta... Prilagodite svoje naoružanje, štitove, i tako stvorite tisuće vlastitih brodova iz već postojećih klasa. Vrbujte nove časnike, time će te poboljšati rad, sposobnost posade, i time pojačati moć svog broda...

U igri ste vi kapetan (u sve 3 kampanje) i prelazite igru s jednim od ponuđenih vrsta. Kako bi vaš brod preživio opasnije misije, potrebno ga je stalno popravljati i nadograđivati. Lijep dodatak je razvoj časnika, koji se razvijaju kroz misije. Što više ih koristite, rast će im skill, tako će vam neke postupke bolje, brže i češće moći izvesti časnici s većim skillom od onih s manjim skillom. U kampanjama je moguće kupovati nove časnike, ali je potreban veliki prestige, što se kasnije u igri neće isplatiti, jer će se skill povećavati nakon svake misije, te je bolje da uzmete novi brod nego časnike. Veliki plus je mogućnost nadogradnje brodova, jer tko ne bi rado s nekim nabrijanim brodom razvalio protivnika, a moguće je napraviti i hyper dreadnought (ako su šifre u pitanju). No, tada igra postaje dosadna. Isto tako, sada se više ne koriste kratice kao "BCH", "DNZ" ili "CLV", jer je puno razumljivije koristiti Galaxy ili Akira. Velika prednost je i Warp pogon, koji je, ako se pravilno koristi, velika prednost u borbama. U igri se možete koristiti cijelom kartom, a u prethodnim nastavcima se igralo samo u 2 sektora. Malo je glupo što su izostavljeni lovci koji su mnogo učinkovitiji o letjelica.


Singleplayer

Igra obuhvaća 3 kampanje (UFP, Klingonsko Carstvo i Romulansko Carstvo), a svaka kampanja se sastoji od 12 OBAVEZNIH misija (imate i bonuse). Preporučljivo je da se kampanje prelaze po redu, inače bi moglo doći do miješanja biti i priče igre. U prvoj kampanji ste pripadnik Klingonske kuće Mi'Qogh, i otkrivate zavjeru u redovima Klingonskog Carstva. U drugoj kampanji, pripadnik ste romulanske vojske, svojim uspjesima dogurate do Tal'shiara, i time zamalo pokrenete rat između Federacije i Klingonaca. U federacijskoj kampanji se u nekim misijama borite i s Picardom na svojoj strani, što će vas malo podsjetiti na Nemesis.


Modovi

Možete igrati i samostalno, tako možete osvojiti galaksiju s jednim od izabranih naroda, ili, ako pak želite kratku zabavu, možete izabrati i nešto kao skirmish. Tu možete izabrati još nekoliko modova, kao npr. napad na bazu, obrana baze itd. U deadmatch modu jednostavno morate samo uništiti sve neprijateljske brodove... Zanimljiv je i mod "Napad u timu", gdje svaki tim ima svoju bazu i napada neprijateljsku. Možete namjestiti koliko suigrača želite, koliko će oni biti jaki, brzinu protoka igre, mapu...


Multiplayer

Možete igrati u LAN-u ili preko interneta, ovisno kakvog protivnika želite. Online igranje se odvija slično kao i singleplayer, samo što nema neku određenu radnju. Kao igrač se priključujete nekoj od ponuđenih vrsta, te s odabranom vrstom pokušavate dobiti nadmoć nad galaksijom. Doživljaj igre je puno bolji, jer neprijateljske brodove ne kontrolira računalo nego "pravi" kapetan, što igru čini potpuno drukčijom. I tako ćete pokušati osvojiti galaksiju koja je prikazana na vašoj heksagonskoj karti, i usput ćete se boriti protiv drugih (u real time bitci).


Grafika

Grafika u SFC3 nije loša (za tadašnja vremena), ali tko je igrao SFC2 vidjet će u usporedbi da i nije baš nešto. Detalji pri eksploziji su sada samo malo veći, a ne i bolji, sami brodovi su mnogo razvijeniji od onih iz dotadašnjih igrica, eksplozije se odvijaju gotovo jednako kao u prvom nastavku, primjećuje se razvitak eksplozije u donjim dijelovima eksplodirajućeg objekta.

Svemir je malo monoton, ali često se ubacuju eksplozije, maglice, sunca, koja pomalo ali i detaljno mijenjaju izgled na ekranu. Kada brod eksplodira, prepolovi se na 2 dijela, ne vidi se unutrašnji život, kao ni na Bridge Commanderu (ovo nikad da isprave).

Izgled sonde nije uopće poboljšan (koji je od prvog dijela već užasan) i nikako se ne uklapa u igru. Znatno je poboljšan gfx prikaz oružja i štitova. Odlično su izrađeni i intro dijelovi, gumbi su sada malo obliji i bolje su raspoređeni, tako da se lakše upravlja igrom. Heksagonska karta je samo poboljšana što se tiče scrollanja po njoj, inače je ostala ista (iako bi bilo bolje da je drukčije predstavljeno polje).


Zvuk

Zvukovi i glazba su takvi kakvi bi se očekivali od ST igre. Samo pulsni fazori nemaju isti zvuk kao onaj iz DS9-a na Defiantu Iako dobro zvuči. Pulsni fazor bolje zvuči u outro animaciji federacijske kampanje, mada je još bolje "leglo " ispaljivanje kvantnih torpeda. Pozadinska glazba ovisi o vrsti koju ste izabrali, i potpuno se uklapa u igru.


Upravljanje

Upravljate brodom, kao i u prethodnim nastavcima, mišem (može i strelicama što je lakše). Nakon nekog vremena (ili vježbanja) lako ćete savladati upravljanje brodom (nije baš za početnike…). Gumbi su sada preglednije raspoređeni, što će dodatno olakšati upravljanje. U prijašnjim nastavcima, energija se mogla preusmjeravati u 11 brodskih sustava, sada samo u 3.


Težina

Što se tiče težine, igra je čak i na najjednostavnijim postavkama dosta teška (za one koji prvi put igraju ST igru). Najkasnije nakon drugog prohoda sve će se misije prolaziti bez problema. U svakom slučaju, čim imate sredstva za nov brod, uzimajte bez razmišljanja. Dobro je i koristiti prednost kada uhvatite neki brod s vučnom zrakom, tada ćete ga lakše pogoditi i on se neće moći sakriti.


Dodaci

Na (originalnom) CD-u dobivate dodatak u kojem možete upravljati Scimitarem. Predivno je kada ga smijete isprobati u borbi. Ovdje ga svi oni koji ga nisu vidjeli dobro vidjeli, mogu pregledati do zadnjeg detalja. Ovaj dodatak se može i downloadati, veličine je oko 11mb.


Dojam

Iako je igra bolja od ostalih ST igara, za početnike je ne preporučujem (bolje je prvo preći ST: Bridge Commander i Klingon Academy). Igračima koje vole ST i prethodnike ove igre će biti zanimljivi novi brodovi i mogućnosti nadogradnje (nemojte pretjerivati s modifikacijma na brodovima koje se bez problema mogu obaviti u "nekim" datotekama, jer će tako igra brzo postati dosadna, bez veze je kad bi jedan torpedo iz Akire razvalio Negh'Vara).


Ocjena

Za ST fanove: 85%
Ostali: 65%


plus: nadogradnja broda, grafika, zvučni efekti, modeli brodova, brojnost opreme kojom se može nadogradit brod
minus: nije pogodna za početnike, teško upravljanje, pravocrtno, ali kružno i valovito kretanje bordova, ponekad grafika (prikaz svemira monoton)

autor: Damir T. [m4a2]
idi na vrh