» nazad na recenzije


Dr. Lawrence M. Krauss:
Fizika Zvjezdanih staza (The physics of Star Trek)"But I can not change the laws of physics, Captain!"
"Ali kapetane, ja ne mogu promijeniti zakone fizike! " (Scotty, Star Trek: TOS)


Da fizika Star Treka nije nimalo jednostavna za objasniti (zapravo u suštini nije ni potrebno objašnjavati...) pokazao je Michael Okuda (autor Enciklopedije Star Treka i savjetnik za tehničke stvari Star Treka) odgovorivši na pitanje "Kako rade Heisenbergovi kompenzatori?", sa: "Vrlo dobro, hvala na pitanju". Dakle, iako se pazi da puno tehnologije ima stvarno znanstveno uporište, često se moraju izmišljati "Heisenbergovi kompenzatori", odnosno "ultra-napredni uređaji iz budućnosti" kojima se jednim potezom otklanjaju sve tehnološke prepreke. Takvih primjera ima dosta, no gotovo svi važniji sustavi (počevši od warp pogona pa do holograma i teleportacije itd.) imaju znanstvenu podlogu (kako ona god tanka bila) i te sustave Krauss pokušava objasniti današnjom primitivnom tehnologijom.

U koji žanr svrstati ovu knjigu? Dobro pitanje... Knjiga nije namijenjena isključivo fanovima, nije čisti SF gotovo uopće, a nije ni znanstveno djelo. Recimo da je ovo popularni prikaz fizike Star Treka namijenjena prvenstveno Trek fanovima, no ne nužno isključivo njima. Mogla bi, recimo, biti zanimljivo štivo za dodatnu nastavu fizike...

Predgovor je napisao Stephen Hawking, često proglašavan najvećim umom današnjice, iako teško hendikepiran. Hawking je veliki obožavatelj Star Treka te je tijekom posjeta studio Paramounta zamolio da isproba kapetansku stolicu, a dobio i više od toga - u epizodi Descent (TNG, 6x24) se pojavio na početku igravši partiju pokera sa Datom, sir Isaacom Newtonom i Albertom Einsteinom u holodeku Enterprisea D. Svaki od četvorke je bio genijalac svog doba. No sad sam previše sišao sa teme...

Izdvojit ću jedan zanimljiv citat iz predgovora "Pa ipak moramo znati da je počesto današnja znanstvena fantastika sutrašnja znanstvena činjenica." Sjetimo se samo Julesa Vernea, "10.000 milja pod morem", "Puta na Mjesec"... Djela nastala u 19. stoljeću. Ne želim reći da je Krauss moderni Verne, daleko od toga, no samo ističem kako ćemo sigurno određen dio Star Trek stvari i tehnologija koje danas gledamo na malim ekranima sutra koristiti u stvarnosti i uzimati zdravo za gotovo. I u stilu ovog citata, cijela je knjiga vođena tom mišlju te nastojanjima da se nađu paralele i smislenosti između današnje znanosti i one u Star Treku.

Teško je procijeniti preporučenu dob čitatelja, no smatram da će biti dosta nejasnoća i upitnika ukoliko nemate barem znanje fizike iz četverogodišnjeg programa ovog predmeta. Sadržajem se dotiče astronomije, megnetizma, kinematiče, dinamike, specijalne teorije relativnosti, osnovnih čestica... Da bi pročitali knjigu ne morate biti ST fan, a niti skloni fizici. Ali je potrebno barem jedno od navedenih). Kako god bilo, knjiga vas može potaknuti da malo veću pozornost obratite ne jedno ili drugo.

Par riječi o konkretnom sadržaju knjige. U prvom poglavlju, pod nazivom "Kozmička partija pokera", se opisuju inercijski prigušnici, vučna zraka, putovanja kroz vrijeme (i paradoksi koji dolaze uz to), deflektorski štitovi, crvotočine te druge pojave u svemiru i Star Treku. Nakon pokera sa Datom krećemo na poglavlje "Masa, masa na sve strane", dio knjige u kojem se govori o teleportaciji, antimaterijskom pogonu te holodeku i hologramima. Posljednje poglavlje je možda i najzanimljiviji dio knjige u kojem su sadržane teme koje nažalost nisu mogle dobiti veći prostor u ovom djelu i 10 najvećih propusta u Star Treku gledanih sa znanstvenog aspekta.

Ne bih konkretno brojevima ocjenjivao knjigu, samo bih je toplo preporučio. Ako ste fan Treka vjerujem da će vas zanimati knjiga ma kakvo vaše znanje o fizici bilo. Tko zna, možda vas čak i potakne da povećate interes za fiziku. Ako niste fan, nemam pojma kako ste dospjeli na site... Topla preporuka svim ST fanovima jer je, u trenutku pisanja recenzije, to jedina knjiga vezana uz Star Trek, no i da nije... Svakako pročitati.


Kratka biografija autora

Rođen u New Yorku, ubrzo se sa roditeljima seli u Toronto, u Kanadu. Kaže kako je volio živjeti u Kanadi i bio je takoreći šokiran kada se vratio u SAD. Uvijek je bio zainteresiran za znanost. U srednjoj školi je radio kao volonter u znanstveno centru Ontario. Interest za znanost je, između ostalog, bila potaknuta i knjigama renomiranih znanstvenika poput Alberta Einsteina (Evolucija moderne fizike) i Richarda Feynmama (Karaker fizičkih zakona). Kraus je studirao na sveučilištu Carleton u Ottawi gdje je studirao povijest. Diplomirao je na Massachusettskom institutu tehnologie.

1985. postaje profesor fizike na Yaleu. Za vrijeme boravka na Yaaleu je napisao knjigu Peta esencija: potraga za tamnom tvari u svemiru. 1993 postaje predsjednik fizičkog odjela ma Case Westernu, a 1995 piše knjigu o kojoj smo govorili u ovoj recenziji. Knjiga je prodana u više od 120.000 primjeraka, a Kauss je proputovao zemlju držeći predavanja o knjizi.


Zahvaljujemo se nakladničkoj kući Jesenski i Turk, izdavaču ove knjige na ustupljenoj knjizi za potrebe ove recenzije, a posebno gospodinu Ognjenu Strpiću na iznimnoj susretljivosti i komunikativnosti. Intervju sa g. Strpićem povodom izdavanja knjige možete pročitati ovdje.

http://www.jesenski-turk.hr/knjiga.php?id=13679
http://www.superknjizara.hr/knjiga.php?id_knjiga=13679&PHPSESSID=autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh