» nazad na recenzije


The Star Trek: Encyclopedia


Enciklopedija, bila to opća, tehnička, umjetnička ili neka druga definitivno je knjiga koja oplemenjuje svaku biblioteku. Kada se takva enciklopedija pojavi za franšizu znanstveno fantastične serije, to govori dovoljno o njoj samoj. Tako je i ova enciklopedija definitivno "must have" za svakog istinskog Trek fana.

Autori ovoga djela su Michael Okuda, Denise Okuda, Doug Drexler i Margaret Clark. Prvi dvojac se afirmirao kroz većinu Star Trek filmova i serija, s time da je Michael čak radio i na američkom Red Dwarfu (u kojemu je trebala jednu od uloga tumačiti i Terry Farrel, odnosno Jadzia Dax op.a). Doug Derxler je također radio na većini filmova i serija kao ilustrator odnosno grafički dizajner.

Sama enciklopedija sadrži 578 stranica te dodatnih 128 (revizija izdanja) u kojima opisuje pojmove, osobe, filmove i epizode Star Treka, obilato pokrijepljeno ilustracijama i slikama. Sama enciklopedija obuhvaća period od početka emitiranja Star Treka do kraja 5. sezone Voyagera. Nebrojene tablice, klasifikacije, i toliko mnogo podataka da se čovjek s pravom može diviti veličini i kompleksnosti Star Trek svijeta i to tek kada temeljito prelista ovu enciklopediju. Uz klasični enciklopedijski opus tema, ova enciklopedija sadrži mnoštvo dodataka, kao što su razni timelineovi, usporedbe brodova, popis epizoda, popis glumaca i kreativnog i produkcijskog osoblja.

Sve u svemu, ultimativna knjiga za svakoga tko voli Star Trek. Od 'audeta IX, planeta na kojemu je glavna federacijska medicinska stanica do Zevianaca, civilizacije koja je 2374. godine tražila informacijo o krijumčarenju prstena od osiguranja na DS9, na nešto manje od 800 stranica koji sažimaju 80% Star Trek svijeta i pojmova u jednoj knjizi za ~100 kn na Amazon.com, stvarno kupovina koju nitko ne bi smio propustiti.autor: Bruno Banelli [Bubba]
idi na vrh